Članci s tagom: diskriminacija

 • Kamena s ramena

  Kamena s ramena

  Još jedan u nizu, blago rečeno nemilih događaja, koji govore kako se u Zagrebu ništa ne mijenja. U centru grada došlo je do dva uzastopna napada kamenjem na podstanarski stan u kojem žive dvije djevojke, a za napad je osumnjičen član neonacističke skupine skinheads. Organi vlasti kojima je zadaća očuvanje javnog reda i mira, ponovno su dokazali kako svoj posao rade površno i neučinkovito.

 • Diskriminacija svuda oko nas

  Diskriminacija svuda oko nas

  Većina ispitanika u Hrvatskoj izjavila je da njihov krug prijatelja i poznanika obuhvaća osobe različite vjere (75 posto, a u EU-u 64 posto), osobe s invalidnošću (65 posto, u EU-u 58 posto), osobe različita etničkog podrijetla (69 posto, u EU-u 57 posto). Međutim, samo 9% ispitanika u Hrvatskoj izjavilo je da njihov krug prijatelja ili poznanika uključuje homoseksualce, a u EU-u je takvih u prosjeku 38 posto.

 • "Ovaj pločnik rezerviran je za muškarce"

  "Ovaj pločnik rezerviran je za muškarce"

  Na javnim površinama diljem Hrvatske od četvrtka će niknuti plakati s natpisima: "Ovaj pločnik rezerviran je za muškarce", "Invalide ne poslužujemo", "Osobe druge vjere - ulaz na stražnja vrata". Riječ je o kampanji za suzbijanje diskriminacije u hrvatskome društvu koju provode Centar za mirovne studije, Pučki pravobranitelj i Ured za ljudska prava Vlade RH u suradnji s agencijom Bruketa&Žinić.

 • Iskorak i Kontra nastavljaju s kampanjom u Puli i Osijeku

  Iskorak i Kontra nastavljaju s kampanjom u Puli i Osijeku

  Udruge Iskorak i Kontra u suradnji s Institutom za mobilizaciju, intervenciju i akciju M.I.A. provode kampanju "Pravo na rad bez diskriminacije". Nakon Zagreba, Splita i Rijeke, kampanja se ovaj tjedan provodi u Istri i Slavoniji. Aktivisti/ce Kontre i Iskoraka dijelit će promotivne materijale kampanje koji sadrže informacije o LGB radnim pravima danas u Osijeku, te u ponedjeljak 9.studenog u Puli.

 • Ne daju mu da bude odgojitelj u vrtiću

  Ne daju mu da bude odgojitelj u vrtiću

  Mladen Panić, 27-godišnjak iz Petrinje, bio bi po svemu još samo jedan prosječni visokoobrazovani nezaposleni sa evidencije na burzi rada, da mu jedina prepreka do radnog mjesta nije - muški spol. Mladen se, naime, školovao za "tetu" u vrtiću, ali to je radno mjesto u Hrvatskoj, sudeći po njegovoj priči, još uvijek rezervirano isključivo za žene.

 • Tridesetogodišnjica CEDAW-a

  Tridesetogodišnjica CEDAW-a

  Ove godine obilježava se 30 godina od usvajanja UN-ove Konvencije o uklanjanju svih oblika diskriminacije žena. Konvenciju je usvojila Opća skupština UN-a 18. prosinca 1979. godine. U 2009. godini također se obilježava i desetogodišnjica usvajanja Fakultativnog protokola Konvencije. U sklopu obilježavanja tridesetogodišnjice pokrenuta je web stranica Cedaw30.

 • Velike rodne i etničke razlike u plaćama

  Velike rodne i etničke razlike u plaćama

  Prevela Josipa Majić Intern-American Development Bank (IDB) u svom novom istraživanju tvrdi da autohtoni naseljenici, potomci Afrikanaca, i žene u (...)

 • JE LI REPRESIJA PROBLEM?

  Tekst Jasenke Kodrnje koji je upucen Renatu Maticu a nije objavljen u listu Globus. To je odgovor na pismo Renata Matica objavljeno u listu Globus 25. rujna (...)

 • Pravo na rad bez diskriminacije

  Pravo na rad bez diskriminacije

  Prema Pulsovom istraživanju između 60-70% građana i građanki Hrvatske smatra da se osobama drugačije seksualne orijentacije ne bi trebao dozvoliti rad sa djecom, rad u obrazovnim institucijama te rad u državnoj službi općenito. Stoga su udruge Iskorak i Kontra u suradnji s Institutom za mobilizaciju, intervenciju i akciju M.I.A. krenuli u kampanju Pravo na rad bez diskriminacije.

 • Tražimo tajnicu za bliske odnose dostupnu 24/7...

  Tražimo tajnicu za bliske odnose dostupnu 24/7...

  Tražimo ugodnu i 24 sata dnevno, sedam u dana tjednu dostupnu tajnicu, čiji bi posao bila briga o troje članova Uprave, u što spada i rješavanje njihovih privatnih problema. Tako otprilike glasi oglas za posao tvrtke Igmar obrt za trgovinu objavljen na portalu Moj posao. Obavezno je uz životopis, stoji u oglasu, priložiti i fotografiju.

Iz drugih medija

AEM