Članci s tagom: diskriminacija

 • Zakon je diskriminatoran!

  Zakon je diskriminatoran!

  Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač Koritnik uputila je mišljenje na Nacrt Prijedloga zakona o medicinskoj oplodnji predlagatelju, Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi. Mišljenje Pravobraniteljice prenosimo u cijelosti.

 • Prosvjeda i nasilja biti će sve više?

  Prosvjeda i nasilja biti će sve više?

  Ne računajući "ritualne" sindikalne skupove i seljačke blokade prometnica, Hrvati/ce su godinama zazirali od rješavanja problema na ulici. Javnim prosvjedima pribjegavali su samo kad situacija "dogori do prstiju", i malo tko se usudio vjerovati da bi u dvijetisućitima mogli biti "inficirani"prosvjedima.

 • Ne mogu raditi kao konobar jer sam gay

  Ne mogu raditi kao konobar jer sam gay

  Hrvoje Šafran bio je spreman za novi posao. Prijavio se na probni rok u caffe bar Blue up u Pregradi te kao konobar odradio 9-satnu popodnevnu smjenu. Znao je što želi pa je, kako dolikuje konobaru, odjenuo bijelu košulju.

 • Otkaz zbog drugog stanja

  Otkaz zbog drugog stanja

  Čim je zbog rizične trudnoće otvorila bolovanje, 28-godišnja voditeljica prodaje primila je otkazno pismo s objašnjenjem da joj se neće produžiti ugovor sve dok ne završi porodiljni.

 • Kako reći: Mama, tata, ja sam gay?

  Kako reći: Mama, tata, ja sam gay?

  Iako živimo u vremenu u kojem se političke strukture, organizacije, ali i utjecajni pojedinci vole prsiti izrazima kao što su tolerancija, prihvaćanje različitosti, odsustvo diskriminacije i sl., pojedine skupine društva koje se po nečemu razlikuju od ostalih često su dokaz kako je riječ o praznim frazama, riječima bez značenja i glasno izgovorenim idejama iza kojih ne stoje nikakva djela.

 • Ivana Sladoja-Kuštre: HV me trudnu otpustio jer sam Srpkinja

  Ivana Sladoja-Kuštre: HV me trudnu otpustio jer sam Srpkinja

  Ivani Sladoji-Kuštre (27) iz Sinja, koja je kao profesionalna vojnikinja bila zaposlena u MORH-u od veljače 2006. godine, nije produžen ugovor u Hrvatskoj vojsci, a za što je, smatra, "kriva" njezina srpska nacionalnost i pravoslavna vjera.

 • Zabrana diskriminacije

  Zabrana diskriminacije

  Europski parlament prihvatio je prijedlog zakona o zabrani diskriminacije na temelju dobi, hendikepiranosti, spolne orijentacije i vjeroispovijesti na području obrazovanja, socijalne sigurnosti, zdravstvene skrbi i kupnje robe i usluga.

 • Svjetski dan Roma i Romkinja

  Svjetski dan Roma i Romkinja

  Svjetski dan Roma obilježava se 8. travnja, i to još od 1971. godine, kada je u Londonu održan prvi Svjetski kongres Roma. Otada ovaj se datum koristi kao prilika da se javnosti bar na jedan dan u godini skrene pozornost na nehumane prilike u kojima Romi i Romkinje žive te potakne na borbu protiv njihove segregacije i diskriminacije.

 • Peticija za okončanje diskriminacije žena u Iranu

  Peticija za okončanje diskriminacije žena u Iranu

  Amnesty International pokrenuo je peticiju za okončanje diskriminacije žena u Iranu. Peticiju možete potpisati putem njihovih web stranica.

 • Međunarodni dan za eliminaciju rasne diskriminacije

  Međunarodni dan za eliminaciju rasne diskriminacije

  21. ožujak je prigoda da se potvrdi UNESCO-ova predanost sprečavanju i suzbijanju rasizma i rasne diskriminacije.  To je moralni imperativ i ključni element u postizanju demokracije i stabilnosti u našem multietničkom i multikulturnom društvu. Nažalost, rasizam i dalje potresa živote milijuna ljudi širom svijeta.

Stup srama

Iz drugih medija

AEM