Članci s tagom: domine

 • Pitam se koliko su muškarci kvalificirani za politiku!

  Pitam se koliko su muškarci kvalificirani za politiku!

  Drude Dalerup , profesorica političkih znanosti i rodnih studija na Sveučilištu u Stockholmu, rođena je 3. veljače 1945. Živi u Taby, Danska, i aktivna je (...)

 • I Split svoju povorku ima

  I Split svoju povorku ima

  Lezbijska grupa Kontra, Iskorak i Domine u četvrtak, 13. siječnja, organiziraju konferenciju za medije na kojoj će najaviti niz aktivnosti usmjerenih na edukaciju javnosti o ljudskim pravima LGBT osoba u Splitu, uključujući prvu Split Pride manifestaciju koja će se održati u lipnju ove godine. Split Pride time bi se pridružio Zagreb Pride-u kao druga hrvatska povorka ponosa.

 • Europska sredstva za više šansi na tržištu rada

  Europska sredstva za više šansi na tržištu rada

  U hotelu Dubrovnik u Zagrebu predstavljen je projekt "Žene na tržištu rada" koji se provodi u okviru Operativnog programa Razvoj ljudskih potencijala, uz financijsku potporu Europske unije. Na natječaj za bespovratna sredstva stiglo je 55 ponuda, a odabrano je 18 najuspješnijih koje bi trebale pomoći pri zapošljavanju žena. Među tih 18 su i projekti udruga - CESI, Zagreb, Ženska grupa Karlovac "Korak"; Udruženje za mir i ljudska prava "Baranja"; udruga "DEŠA" Dubrovnik i Domine, Split.

 • NE linču nad ženama; NE nacionalnoj amnestiji!

  NE linču nad ženama; NE nacionalnoj amnestiji!

  Europska feministička inicijativa (IFE EFI) objavila je 15. travnja deklaraciju kojom osuđuje ponovne napade fundamentalnih islamista i zločine protiv žena u području "El Haisha" u Hassi-Mossaoudu na jugu Alžira. Alžirske žene već 20-ak godina bezuspješno protestiraju protiv Zakona koji ih je 1984. godine proglasio "manjinom", unatoč članku 29. istog Zakona prema kojemu su "svi građani ravnopravni pred zakonom bez obzira na rođenje, rasu, spol..."

 • Splićanke nekad i danas

  Splićanke nekad i danas

  Ženska prošlost Splita i Dalmacije glavna je tema predavanja kojeg su "Domine", uz nastup ženske klape "Dalmatinke", održale u sklopu dvotjedne Multimedijske manifestacije "Dani žena u Zlatnim vratima". S posebnim osvrtom na ženski pokret između dva svjetska rata, Mirjana Kučer prezentirala je tadašnji Split kroz niz arhivskih fotografija i izvadaka iz dokumenata.

 • Rodno osjetljiva politika - politika za promjene

  Rodno osjetljiva politika - politika za promjene

  Autorice knjige, Mirjana Kučer i Ana Vranješ analiziraju rodne politike iz globalno-nacionalne perspektive, pružajući uvid u stvarno stanje o primjeni načela ravnopravnosti spolova u Gradu Splitu, na  lokalnoj i regionalnoj razini. Knjiga brojnim konkretnim primjerima ukazuje i na nepostojanje prakse korištenja rodno osjetljivog jezika, nedostatnost pokazatelja prema rodu i spolu.

 • Žene na tržištu rada i Žensko poduzetništvo

  Žene na tržištu rada i Žensko poduzetništvo

  Prema podacima Podružne službe HZZ Split, stanje na tržištu rada u Splitsko-dalmatinskoj županiji posijednjih nekoliko mjeseci dostiže alarmantne brojke, koje istovremeno potvrđuju i bazičnu diskriminaciju žena. O položaju žena na tržištu rada i situaciji u ženskom poduzetništvu raspravljali/e su sudionici/e dvaju okruglih stolova održanih u sklopu manifestacije "Dani žena u Zlatnim vratima".

 • Žene: društvene uloge i statusi

  Žene: društvene uloge i statusi

  Važnost ove knjige predstavljene u okviru manifestacije Dani žena u Zlatnim vratima, je u tome što nam pruža uvid u svakodnevnicu života žena, njihove rodne društvene uloge i položaj na temelju kvalitativne interpretacije empirijsko-sociološkog istraživanja provedenog na uzorku od 982 žene s područja Grada Splita u dobi od 18-69 godina.

 • Žene, uključite se u politiku!

  Žene, uključite se u politiku!

  Magali Giovannangeli, zamjenica gradonačelnika Aubagnea u Francuskoj, nedavno je boravila u Splitu te sudjelovala na međunarodnoj konferenciji u organizaciji Udruge za razvoj civilnog društva i promicanje ženskih prava "Domine".

 • Svoga tijela gospodarica

  Svoga tijela gospodarica

  Na ovom su se okruglom stolu održanom u Omišu još jednom potvrdile "crne" statistike o ženama žrtvama nasilja. Tako je udruga "Mirta" izvijestila o ponovnom aktiviranju sigurne kuće, iako ista nudi samo 7 ležaja za žene i 3 za djecu na području Grada Splita, što je prema zakonskim odredbama nedovoljan kapacitet.

<< < 1 2 3 4 5 > >>

Iz drugih medija

AEM