Članci s tagom: eu

 • Merkel dobila drugi mandat

  Merkel dobila drugi mandat

  Čelnica stranke njemačkih konzervativaca Angela Merkel (55), u srijedu je izabrana glasovima parlamentarnih zastupnika na drugi četverogodišnji premijerski mandat, mjesec dana poslije pobjede na općim izborima, javile su agencije. Merkel je izabrana glasovima 323 zastupnika od ukupno 612 prisutnih  u Bundestagu.

 • Žene na čelne pozicije!

  Žene na čelne pozicije!

  Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso pozvao je ovaj tjedan zemlje Europske unije da kandidiraju više žena za njegovu buduću Komisiju. U pismu europskim vođama, Barroso - koji je 2007. Rumunjsku i Bugarsku, nakon što su ušle u Europsku uniju, pozvao da imenuju žene za povjerenice - naglašava važnost ravnoteže spolova u novoj Komisiji.

 • Studentica izbačena sa fakulteta zato što nije željela skinuti burku

  Studentica izbačena sa fakulteta zato što nije željela skinuti burku

  SHAWANAI BILQUES nije dozvoljeno da studira na sveučilištu Burnley zato što je odbila skinuti svoju burku koja joj pokriva cijelo tijelo, a vidljive su samo oči. Sveučilište ju je odbilo upisati u prvi semestar zato što njezina burka predstavlja smetnju za "sigurnost i komunikaciju". Sveučilište je u svojem objašnjenju dodalo kako je i nesmetani kontakt studenta i profesora vrlo bitan.

 • Švedska Luteranska crkva odobrila gay brakove

  Švedska Luteranska crkva odobrila gay brakove

  ŠVEDSKA Luteranska crkva od sljedećeg će mjeseca moći vjenčati istospolne parove, odlučila je njihova sinoda. Oko 70 posto od 250 članova/ica sinode podržalo je prijedlog čime je švedska Luteranska crkva postala jedna od rijetkih koja dozvoljava gay brakove. Oko tri četvrtine Šveđana/ki pripada Luteranskoj crkvi, no odaziv na misu je nizak.

 • "Ne" Berlusconijevom mačizmu

  "Ne" Berlusconijevom mačizmu

  Više od 98.000 žena potpisalo je u Italiji, na inicijativu lista La Repubblica, peticiju kojom želi osuditi "mačističko ponašanje" talijanskoga šefa vlade Silvija Berlusconija. "Taj nas muškarac vrijeđa, zaustavimo ga u tome", stoji u peticiji za "dostojanstvo žena", pokrenutoj prije desetak dana kada je Berlusconi za zastupnicu Rosy Bindi u jednoj tv-emisiji rekao da je "više lijepa nego inteligentna".

 • Porast trgovanja ženama zbog toleriranja prostitucije

  Porast trgovanja ženama zbog toleriranja prostitucije

  EU će povodom Dana trgovanja ljudima održati Ministarsku konferenciju 19. i 20. listopada, koja će se fokusirati na globalno partnerstvo iz perspektive europske sigurnosti i pravde. Tim povodom Brigitte Triems, predsjednica Europskog ženskog lobija izrazila je žaljenje što konferencija neće govoriti o trgovanju ljudima iz perspektive rodne ravnopravnosti te imenovati prave uzroke trgovanja ženama.

 • Estonija: Muškarcu je sada mjesto u kući

  Estonija: Muškarcu je sada mjesto u kući

  Prevela Lucija Žigrović Prosječnom Estoncu nije uvijek zabavno biti muškom kućanicom (zanimljivo je da uopće nemamo riječ za osobu koja radi u kući u (...)

 • Španjolska Vlada ublažava zakon o pobačaju

  Španjolska Vlada ublažava zakon o pobačaju

  Djevojke od 16 godina mogle bi prekinuti trudnoću bez pristanka roditelja, prema nacrtima Španjolske socijalističke vlade koji bi trebali liberalizirati pobačaj, kažu vlasti. Nacrt koji je odobrio kabinet učinio bi pobačaj dostupnim na zahtjev po prvi puta u španjolskoj povijesti, izvijestio je BBC u nedjelju. Parlament tek treba izglasati nacrt.

 • Nakon njemačkih izbora...

  Nakon njemačkih izbora...

  Veliki pobjednik njemačkih parlamentarnih izbora, vođa Slobodnih demokrata (FDP) Guido Westerwelle, vjerojatno će postati potpredsjednik vlade i ministar vanjskih poslova, prvi u njemačkoj povijesti koji je deklarirani homoseksualac. Slobodni demokrati u Vladu će s Angelom Merkel koja je osvojila novi mandat njemačke kancelarke.

 • Žene u talijanskoj politici

  Prevela Dea Ajduković Zašto ima tako malo žena u talijanskoj politici? Četiri ministrice od ukupno 21 ministarstva; 193 (...)

Stup srama

Iz drugih medija

AEM