Članci s tagom: eu

 • Njemice još uvijek zarađuju manje od muških kolega

  Njemice još uvijek zarađuju manje od muških kolega

  Žene u Njemačkoj su plaćene manje. I to u svakom pogledu. U općoj usporedbi žene u odnosu na muškarce zarađuju 23% manje novca. To dobrim dijelom leži i u činjenici da žene uglavnom rade poslove koji su slabije plaćeni. No čak i unutar istog zanimanja poslodavci za isti posao ženama daju 12% manju plaću.

 • Horor se nastavlja

  Nakon ljetne pauze nastavlja se velika poljska debata o zakonskom rješavanju pitanja o medicinski potpomognutoj oplodnji. I prije godišnjih odmora biskupi su (...)

 • Socijalni partneri potpisali sporazum za poticanje roditeljskih dopusta

  Socijalni partneri potpisali sporazum za poticanje roditeljskih dopusta

  Roditeljski dopust povećat će se za tri do četiri mjeseca te će se primjenjivati na sve radnike bez obzira na vrstu ugovora, prema sporazumu potpisanom od strane socijalnih partnera u prisutnosti Vladimíra Špidla, povjerenika EU za zapošljavanje, socijalna pitanja i jednake mogućnosti. "Ovaj sporazum pokazuje da  Europsko socijalno partnerstvo radi i donosi konkretne rezultate za radnike i tvrtke u Europi", izjavio je Špidla.

 • Europska komisija objavila izvješće o jednakosti spolova

  Europska komisija objavila izvješće o jednakosti spolova

  Zakonodavstvo Europske unije treba zaštititi radnika od diskriminacije na temelju spola i jasnije definirati diskriminaciju, navodi se u izvješću Europske komisije. Vladimír Špidla, povjerenik EK-a za zapošljavanje, socijalna pitanja i jednake mogućnosti izjavio je kako je sudjelovanje svih zainteresiranih strana vlasti - socijalnih partnera, nevladinih organizacija, tijela i društva u širem smislu -neophodno za iskorjenjivanje diskriminacije.

 • Europa treba svježe ideje mladih

  Europa treba svježe ideje mladih

   Jedna od najmlađih zastupnica ima vrlo jasan politički plan. Emilie Turunen predlaže da inicijativu preuzmu mladi prema kojima je EU bila zatvorena te se zauzima za što veće oslanjanje na zelene ekonomije. - Trebamo promjenu smjera i politike. I to ne samo kozmetičku, površinsku, već stvarno dramatičnu promjenu u promišljanju ekonomskih, socijalnih i ekoloških politika.

 • Britanski sindikati protiv visokih peta na poslu

  Britanski sindikati protiv visokih peta na poslu

  Sindikati u Velikoj Britaniji opet su zatražili da se na radnim mjestima zabrani nošenje cipela s vrlo visokim petama tj. stiletta, jer su, kako tvrde, nezdrave i preizazovne, pa tako i ponižavajuće za žene.  Članovi Trade Union Congressa inzistirali su na stavu da bi žene na poslu trebale nositi "udobnije cipele", čija peta nije viša od 2 do 4 centimetra, prvenstveno kako bi izbjegli bolove u nogama i leđima.

 • Reakcije na presudu Suu Kyi

  Reakcije na presudu Suu Kyi

  VIJEĆE sigurnosti UN-a neće zbog Kine i Rusije moći osuditi jučerašnju osudu liderice prodemokratskih mianmarskih snaga Suu Kyi na još 18 mjeseci kućnoga pritvora. Nakon presude, Američki predsjednik Barack Obama je zatražio puštanje svih političkih zatvorenika u državi. Europska unija je zaprijetila novima sankcijama protiv Mianmara, a britanski premijer Gordon Brown je zatražio od Vijeća sigurnosti podizanje embarga na oružje za nekadašnju britansku koloniju.

 • Predstavljamo: Predsjednica Litve Dalia Grybauskaitè

  Predstavljamo: Predsjednica Litve Dalia Grybauskaitè

  "Okus pobjede je teret odgovornosti." Upravo tim je riječima Dalia Grybauskaitè popratila svoju uvjerljivu izbornu pobjedu na (...)

 • Švedska: Muslimani morat će slati djecu na seksualni odgoj

  Švedska: Muslimani morat će slati djecu na seksualni odgoj

  Pravilna upotreba kondoma i homoseksualizam sastavni su dio nastavnog programa prosječnih četrnaestogodišnjaka u Švedskoj. No, upravo je to trn u oku pripadnika zajednice muslimanskih imigranata, a mogao bi postati još veća smetnja ako se sadašnji zakon, koji dozvoljava roditeljima da ne dopuste djeci slušanje spornog predmeta, promijeni, kao što je vlada predložila.

 • KĆERI KOMUNIZMA, NE OSVRĆITE SE!

  KĆERI KOMUNIZMA, NE OSVRĆITE SE!

  Prevela: Sanela Blaguški Rođene u području i dalje poznatom kao "Istočni blok", tri mlade žene sada u svojim dvadesetim srčano su (...)

Stup srama

Iz drugih medija

AEM