Članci s tagom: eu

 • Više žena u Europskom parlamentu, a što s EU top poslovima?

  Više žena u Europskom parlamentu, a što s EU top poslovima?

  Nedavni europski izbori doveli su do malenog pomaka u zastupljenosti žena u Europskom parlamentu (EP), koji sad iznosi 35% (u usporedbi sa oko 30% u razdoblju od 1999- 2004) ali još uvijek ne doseže jednakost ili barem granicu od 40% žena koja je utvrđena od država članica Vijeća Europe stoji u priopćenju Europskog ženskog lobija (EWL).

 • Žene smiju u eter samo popodne i navečer

  Žene smiju u eter samo popodne i navečer

  Skandal na nacionalnom radiju izbio je kada su novinarke prošlog tjedna zaključile da u rasporedu u dnevnim smjenama u informativnom programu uopće nema žena, već se one 'čuju' tek od 14 sati i uglavnom navečer. Naime uprava je zaključila da su muški glasovi ugodniji i da, kad muškarci čitaju vijesti, one zvuče uvjerljivije.

 • Napad na sudionike gay manifestacije

  Napad na sudionike gay manifestacije

  Osam maskiranih osoba u Ljubljani je napalo sudionike književne večeri na kojoj su nastupali gay-aktivisti i pripadnici udruga za zaštitu spolne različitosti. Incident se dogodio u četvrtak navečer, a nepoznati su napadači uzvikivali parole protiv homoseksualaca.

 • Do 2020. godine 15 posto manja smrtnost zbog raka

  Do 2020. godine 15 posto manja smrtnost zbog raka

  Povjerenica EU za zdravstvena pitanja, Androulla Vassiliou izjavila je kako je cilj zdravstvenih organizacija diljem cijele Europe do 2020. smanjiti broj smrtnih slučajeva uzrokovanih rakom za 15 posto. Rak je drugi najčešći uzrok smrti kod Europljana, a svake godine čak 3,2 milijuna ljudi sazna da boluje od te opake bolesti.

 • Zabranom burke krše se ljudska prava

  Zabranom burke krše se ljudska prava

  Organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch (HRW) ocijenila je u utorak da bi eventualna zabrana nošenja burke u Francuskoj bila "povreda ljudskih prava". "Zabrana burke ne bi ženama donijela slobodu", rekao je u priopćenju direktor pariškog ureda HRW-a Jean-Marie Fardeau.

 • Sarkozy najavio zabranu nošenja burki

  Sarkozy najavio zabranu nošenja burki

  U govoru koji je sam nazvao "važnim trenutkom", francuski predsjednik Nicolas Sarkozy izjavio je u ponedjeljak da na francuskom teritoriju neće biti prihvaćeno da žene nose burke. "Problem burki nije vjerski problem, to je problem dostojanstva žene. To je simbol pokornosti, potlačenosti.

 • Danska: Usvojena jednakost muškaraca i žena u nasljeđivanju krune

  Danska je u nedjelju na referendumu usvojila velikom većinom zakon kojim se uvodi jednakost muškaraca i žena u nasljeđivanju krune, službeno je objavljeno u ponedjeljak u Kopenhagenu. Amandman Ustavu usvojen je s 85,4 posto glasova "za" prema 14,6 posto "protiv".

 • Započeli izbori za Europski parlament

  Započeli izbori za Europski parlament

  U zemljama članicama Europske unije parlamentarni se izbori održavaju do nedjelje, 7. lipnja 2009., kada će biti poznati i izborni rezultati. Gotovo 375 milijuna građana EU s pravom glasa na ovim će izborima izabrati 736 zastupnika na mandat od pet godina.

 • Za Republiku koja poštuje žene

  Za Republiku koja poštuje žene

  Talijanke nositeljice visokih odlikovanja iskoristile su u utorak Dan Republike da ozbiljno i oštro izlože kritici Silvija Berlusconija zbog njegova odnosa spram žena. U apelu "Za Republiku koja poštuje žene" one ga kore zbog "žena koje mediji veličaju ako su podložne moćnima i usklađene s tržišnim modelom koji škodi ženskom identitetu".

 • Političke stranke ne slijede Putokaze ka rodnoj ravnopravnosti

  Političke stranke ne slijede Putokaze ka rodnoj ravnopravnosti

  Europski ženski lobi u okviru kampanje 50/50 - Nema moderne euopske demokracije bez rodne ravnopravnosti izradio je rodnu analizu izbornih programa četiri najveće europske stranke te analizu izbornih lista za predstojeće europske izbore koji se održavaju u lipnju ove godine.

Stup srama

Iz drugih medija

AEM