Članci s tagom: eu

 • Za Republiku koja poštuje žene

  Za Republiku koja poštuje žene

  Talijanke nositeljice visokih odlikovanja iskoristile su u utorak Dan Republike da ozbiljno i oštro izlože kritici Silvija Berlusconija zbog njegova odnosa spram žena. U apelu "Za Republiku koja poštuje žene" one ga kore zbog "žena koje mediji veličaju ako su podložne moćnima i usklađene s tržišnim modelom koji škodi ženskom identitetu".

 • Političke stranke ne slijede Putokaze ka rodnoj ravnopravnosti

  Političke stranke ne slijede Putokaze ka rodnoj ravnopravnosti

  Europski ženski lobi u okviru kampanje 50/50 - Nema moderne euopske demokracije bez rodne ravnopravnosti izradio je rodnu analizu izbornih programa četiri najveće europske stranke te analizu izbornih lista za predstojeće europske izbore koji se održavaju u lipnju ove godine.

 • Međunarodna konferencija o novim načinima otklanjanja rodnih stereotipa

  Međunarodna konferencija o novim načinima otklanjanja rodnih stereotipa

  Cilj konferencije je intenziviranje razmjene iskustava o inovativnim postupcima, instrumentima i načinima kojima se postižu pozitivne promjene u javnom mnijenju europskog prostora polazeći od stajališta da na razini EU, osnovne prepreke koje uskraćuju muškarcima i ženama slobodu izbora i slobodu odlučivanja o svojim životima nisu zakonski propisi već predrasude i stereotipi.

 • Deklaracija o postizanju stvarne ravnopravnosti spolova

  Deklaracija o postizanju stvarne ravnopravnosti spolova

  Na 119. sastanku Odbora ministara/ministrica Vijeća Europe koji je održan u Madridu 12.svibnja ove godine, ministri i ministrice vanjskih poslova i predstavnici/e 47 zemalja članica Vijeća Europe prihvatili su Deklaraciju o postizanju stvarne ravnopravnosti spolova (Declaration: Making gender equality a reality).

 • Dalia Grybauskaite izabrana za prvu predsjednicu Litve

  Dalia Grybauskaite izabrana za prvu predsjednicu Litve

  Europska povjerenica Dalia Grybauskaite pobijedila je u nedjelju u prvom krugu predsjedničkih izbora u Litvi i postala prva predsjednica te baltičke zemlje, prema službenim rezultatima objavljenim u ponedjeljak.

 • Zabrana diskriminacije

  Zabrana diskriminacije

  Europski parlament prihvatio je prijedlog zakona o zabrani diskriminacije na temelju dobi, hendikepiranosti, spolne orijentacije i vjeroispovijesti na području obrazovanja, socijalne sigurnosti, zdravstvene skrbi i kupnje robe i usluga.

 • U EU homoseksualne osobe i dalje diskriminirane

  U EU homoseksualne osobe i dalje diskriminirane

  HOMOSEKSUALCI, biseksualci i transseksualci u Europi se suočavaju sa širokim "šikaniranjem", zlostavljanjem i diskriminacijom, kaže izvješće Europske unije koje je objavljeno u utorak. Šikaniranje i diskriminacija se događa u svim područjima socijalnog života, od školovanja to traženja posla i zdravstva, tvrde u europskoj Agenciji za temeljna ljudska prava.

 • Gaija na sjednici Europskog parlamenta

  Gaija na sjednici Europskog parlamenta

  Danska zastupnica u Europskom parlamentu Hanne Dahl na sjednicu tog tijela u Strasbourgu dovela je svoju tromjesečnu kći Gaiju. Dahlova, inače zastupnica euroskeptične stranke JuniBevægelsen, rekal je da je na sjednicu u četvrtak morala povesti malenu jer se njen muž, koji je na porodiljnom dopustu i inače vodi brigu Gaiji, morao vratiti kući u Dansku.

 • Feministički zahtjevi za Europu

  Feministički zahtjevi za Europu

  Europska feministička inicijativa za drugačiju Europu (European Feminist Initiative for another Europe) u susret lipanjskim izborima za europski parlament predstavila je svoje zahtjeve za demokratičniju i ravnopravniju Europu.

 • Žene su slabo zastupljene i u europskim institucijama

  Žene su slabo zastupljene i u europskim institucijama

  "Europa ne može igrati i pobijediti s pola svoga tima na klupi" rekao je T. Davis, generalni sekretar Vijeća Europe, govoreći na objavljivanju izvještaja o sudjelovanju žena u procesima odlučivanja u Europi. Unatoč nizu propisa, zastupljenost žena je u praksi posve druga stvar. 

Stup srama

Iz drugih medija

AEM