Članci s tagom: eu

 • Međunarodna konferencija o novim načinima otklanjanja rodnih stereotipa

  Međunarodna konferencija o novim načinima otklanjanja rodnih stereotipa

  Cilj konferencije je intenziviranje razmjene iskustava o inovativnim postupcima, instrumentima i načinima kojima se postižu pozitivne promjene u javnom mnijenju europskog prostora polazeći od stajališta da na razini EU, osnovne prepreke koje uskraćuju muškarcima i ženama slobodu izbora i slobodu odlučivanja o svojim životima nisu zakonski propisi već predrasude i stereotipi.

 • Deklaracija o postizanju stvarne ravnopravnosti spolova

  Deklaracija o postizanju stvarne ravnopravnosti spolova

  Na 119. sastanku Odbora ministara/ministrica Vijeća Europe koji je održan u Madridu 12.svibnja ove godine, ministri i ministrice vanjskih poslova i predstavnici/e 47 zemalja članica Vijeća Europe prihvatili su Deklaraciju o postizanju stvarne ravnopravnosti spolova (Declaration: Making gender equality a reality).

 • Dalia Grybauskaite izabrana za prvu predsjednicu Litve

  Dalia Grybauskaite izabrana za prvu predsjednicu Litve

  Europska povjerenica Dalia Grybauskaite pobijedila je u nedjelju u prvom krugu predsjedničkih izbora u Litvi i postala prva predsjednica te baltičke zemlje, prema službenim rezultatima objavljenim u ponedjeljak.

 • Zabrana diskriminacije

  Zabrana diskriminacije

  Europski parlament prihvatio je prijedlog zakona o zabrani diskriminacije na temelju dobi, hendikepiranosti, spolne orijentacije i vjeroispovijesti na području obrazovanja, socijalne sigurnosti, zdravstvene skrbi i kupnje robe i usluga.

 • U EU homoseksualne osobe i dalje diskriminirane

  U EU homoseksualne osobe i dalje diskriminirane

  HOMOSEKSUALCI, biseksualci i transseksualci u Europi se suočavaju sa širokim "šikaniranjem", zlostavljanjem i diskriminacijom, kaže izvješće Europske unije koje je objavljeno u utorak. Šikaniranje i diskriminacija se događa u svim područjima socijalnog života, od školovanja to traženja posla i zdravstva, tvrde u europskoj Agenciji za temeljna ljudska prava.

 • Gaija na sjednici Europskog parlamenta

  Gaija na sjednici Europskog parlamenta

  Danska zastupnica u Europskom parlamentu Hanne Dahl na sjednicu tog tijela u Strasbourgu dovela je svoju tromjesečnu kći Gaiju. Dahlova, inače zastupnica euroskeptične stranke JuniBevægelsen, rekal je da je na sjednicu u četvrtak morala povesti malenu jer se njen muž, koji je na porodiljnom dopustu i inače vodi brigu Gaiji, morao vratiti kući u Dansku.

 • Feministički zahtjevi za Europu

  Feministički zahtjevi za Europu

  Europska feministička inicijativa za drugačiju Europu (European Feminist Initiative for another Europe) u susret lipanjskim izborima za europski parlament predstavila je svoje zahtjeve za demokratičniju i ravnopravniju Europu.

 • Žene su slabo zastupljene i u europskim institucijama

  Žene su slabo zastupljene i u europskim institucijama

  "Europa ne može igrati i pobijediti s pola svoga tima na klupi" rekao je T. Davis, generalni sekretar Vijeća Europe, govoreći na objavljivanju izvještaja o sudjelovanju žena u procesima odlučivanja u Europi. Unatoč nizu propisa, zastupljenost žena je u praksi posve druga stvar. 

 • ECAS objavio očitovanje u 10 točaka za EU orijentiranu građanima

  ECAS objavio očitovanje u 10 točaka za EU orijentiranu građanima

  Europski servis za građansku akciju (European Citizen Action Service - ECAS) objavio je očitovanje povodom održavanja europskih izbora u lipnju ove godine u kojem donosi širok spektar ideja i prijedloga za koje smatra da su nužni u premošćivanju jaza između Europske unije i njenih građana.

 • Hrvatska na 53. mjestu

  Hrvatska na 53. mjestu

  Interparlamentarna unija objavila je podatke o zastupljenosti žena u parlamentima diljem svijeta. U prosjeku žene zauzimaju 18,4% mjesta u parlamentima. Pojedinačno gledano najviše žena u parlamentu ima Ruanda koju slijede Švedska, Kuba, Finska i Nizozemska, a Hrvatska se sa 20,9% smjestila na 53 mjesto.

Stup srama

Iz drugih medija

AEM