Članci s tagom: europska-unija

 • Izvješće o ravnopravnosti žena i muškaraca u Europskoj uniji

  Izvješće o ravnopravnosti žena i muškaraca u Europskoj uniji

  Prevela i prilagodila Davorka Turk U izvješću Komisije Vijeću i Europskom parlamentu te izvješću Odbora za ženska prava i rodnu jednakost Europskog parlamenta (...)

 • Kumice prosvjedovale na Dolcu

  Kumice prosvjedovale na Dolcu

  Upravitelji zagrebačkih tržnica u petak su obavijestili kumice koje na štandovima prodaju sir i vrhnje da, dok tržnica ne nabavi hladnjake, ne moraju dolaziti na posao, pa su one jutros oko 8 sati prosvjedovale na tržnici Dolac. Ni danas kumice nisu zaboravile ponijeti sa sobom ono što ih predstavlja i hrani njihove obitelji pa slučajnim prolaznicima dijele sir i vrhnje. Vjerojatno bi opet mogle upasti u nevolje ukoliko se Sanitarna inspekcija odluči prošetati centrom Zagreba. Prodavačice su se okupile na prosvjedu s parolama 'Uništavate trbuh Zagreba','"Hoćemo raditi', 'Želimo hraniti i školovati svoju djecu', "Trujete nas vi a ne sir", "Hoćemo svoja prava i slobodnu prodaju sira"...

 • Siromašni više ne mogu čekati

  Siromašni više ne mogu čekati

  Svijet nikada nije bio bogatiji, niti je na njemu ikad živjelo više siromašnih ljudi – upozorenje je to koje je Amnesty International Hrvatska pretočio u kampanju Zahtijevamo dostojanstvo i potpisivanje peticije koja će biti upućena u Ujedninjene narode. U sklopu te kampanje u nedjelju, 29. kolovoza, u popodnevnim satima održana je na glavnom samoborskom trgu akcija s ciljem upoznavanja građana sa sve većim problemom siromaštva i beskućništva. Osim potpisivanja peticije (potpisalo ju je oko 200 ljudi) na Trgu kralja Tomislava održavao se i kviz.

 • Europski institut za ravnopravnost spolova započeo s radom

  Europski institut za ravnopravnost spolova započeo s radom

  Započeo je s radom Europski institut za ravnopravnost spolova kao europska agencija za potporu državama članicama i institucijama EU (posebno Europskoj komisiji) u njihovim naporima za promicanje ravnopravnosti spolova, u borbi protiv spolne diskriminacije i podizanja svijesti o pitanjima ravnopravnosti spolova. Zadaci Instituta su prikupljanje i analiza usporedivih podataka o pitanjima ravnopravnosti spolova, integracija ravnopravnosti spolova u sva područja javnih politika, olakšavanje razmjene najbolje prakse, te podizanje svijesti građana i građanki.

 • Mirovinska reforma će imati nepovoljne posljedice na žene

  Mirovinska reforma će imati nepovoljne posljedice na žene

  Europska komisija namjerava predložiti da se dobna granica za odlazak u mirovinu u zemljama članicama Europske unije polako podiže kako prosječno građani ne bi proveli više od trećine odraslog života u mirovini. To bi značilo da bi se radni vijek trebao produljiti do oko 70 godina. Anne-Sophie Parent, direktorica u platformi AGE koja okuplja oko 150 nevladinih organizacija za prava osoba starijih od 50 godina, istaknula je kako će sve predložene mjere imati znatno nepovoljnije posljedice na žene nego na muškarce, što će doprinijeti većem riziku od osiromašenja među starijim ženama.

 • U strahu su velike oči

  U strahu su velike oči

  Svakim danom izbombardirana sam svakojakim medijskim porukama. Kada stavimo na stranu sportske rezultate, nove osvajačke pohode mladih glumica i neizbježne posvete (...)

 • Ženska povelja Europske komisije

  Ženska povelja Europske komisije

  U povodu Međunardnog dana žena Europska komisija predstavila je Žensku povelju čiji je cilj borba protiv rodne nejednakosti u privatnom životu i na poslu u Europi i šire.
  Povelja postavlja pet ključnih akcijskih područja: ravnopravnost na tržištu rada i jednaka ekonomska neovisnost za žene i muškarce, jednake plaće za jednaki rad, ravnopravnost u donošenju odluka...

 • Hrvatska ne štiti homoseksualne osobe

  Hrvatska ne štiti homoseksualne osobe

  Franziska Brantner, zastupnica Zelenih u EU parlamentu: Ne smatram da postoje dvostruki standardi prema zemljama koje još nisu u EU-u i ne mogu tvrditi da u Njemačkoj ili drugim zemljama članicama Europske unije ne postoje homofobne skupine. Nije važno je li Hrvatska homofobnija od Njemačke; pravo pitanje je kako politički, pravni i policijski sustavi na to reagiraju.

 • Danas već i sama riječ feminizam izaziva zazor

  Danas već i sama riječ feminizam izaziva zazor

  Mlade žene, polaznice obrazovnog programa Centra za ženske studije, ističu da njihove prijateljice ili poznanice smatraju da je feminizam za njih već sve odradio, da mogu, a dokazuju da mogu, "sve kao i dečki", da se ne trebaju deklarirati feministkinjama, već živjeti svoj autentični život, što je jedan od postulata feminizma.

Stup srama

Iz drugih medija

AEM