Članci s tagom: feminizam

 • Žena je u popularnoj kulturi redovito objekt, a muškarac je junak!

  Žena je u popularnoj kulturi redovito objekt, a muškarac je junak!

  " Postoji toliko modela ženskosti kojih mi možda čak nismo ni svjesni, a svejedno ih upražanjavmo u različitim trenucima i prebacujemo se iz jednog u drugi" (...)

 • Islamofobija ili feminizam?

  Islamofobija ili feminizam?

  U listopadu prošle godine, vlada desnog centra u Francuskoj donijela je zakon o zabrani nošenja vela za lice (kao što je burka ili nikab ).

 • Marš mufova protiv 'dizajnerskih vagina'

  Marš mufova protiv 'dizajnerskih vagina'

  Prevela i prilagodila Nada Kujundžić Prošle subote, 10. prosinca, londonska Ulica Harley postala je poprištem tzv. ´Marša mufova´ kojim su brojne (...)

 • Kako je feminizam postao tabu?

  Kako je feminizam postao tabu?

  Feministkinja i feminizam danas su termini koji se nerijetko dobacuju kao uvreda. Manje ili više sugerirajući da postoji nešto loše i neprijateljsko u ukazivanju (...)

 • 'Seks i grad' kao feministička TV Biblija?

  'Seks i grad' kao feministička TV Biblija?

  Malo je serija koje su prikovale milijune žena za tv ekrane, izazvale potpunu histeriju i bespogovorna štovanja, postale nekakva vrsta religije.

 • Mlade žene ne smiju pristati da se njihovo pitanje rješava tek nakon pobjede 99%

  Mlade žene ne smiju pristati da se njihovo pitanje rješava tek nakon pobjede 99%

  Nada Ler Sofronić jedna je od uopće prvih feminističkih teoretičarki koje su djelovale u bivšoj Jugoslaviji i na čiju je ideju 1978. održana Prva međunarodna (...)

 • Moramo postati mnogo ljuće

  Moramo postati mnogo ljuće

  Prevela i prilagodila Nada Kujundžić Gloria Steinem, jedna od vodećih aktivistica za prava žena, govori o vlastitom životu, estetskoj kirurgiji i (...)

 • Naomi Wolf: radikalna ili egocentrična?

  Naomi Wolf: radikalna ili egocentrična?

  Prevela i prilagodila Nada Kujundžić Feministica i ljepotica koja je od vlastitog životnog iskustva napravila pravu malu tvornicu bestsellera, uhićena je zbog (...)

 • Bitno je imati muškarce na feminističkoj liniji

  Bitno je imati muškarce na feminističkoj liniji

  Centar za ženske studije osnovan je 1995. godine i prvi je multidisciplinarni i interdisciplinarni studij o ženskoj tematici u Hrvatskoj.

 • Kazalište apsurda po Svetom Pismu

  Kazalište apsurda po Svetom Pismu

  tportal.hr donosi vijest o kršćanki i feministici iz Daytone (USA), Rachel Held Evans koja je odlučila godinu dana slijediti biblijski ideal žene i biblijske upute koje nam se čine potpuno bizarnima iz današnje perspektive kako bi pokazala da se ne može Bibliju čitati doslovno. U grubim crtama, svakodnevno je supruga nazivala gospodarom, za vrijeme menstruacije nije ga dodirivala i spavala je u dvorištu jer Sveta knjiga kaže kako ne smije biti u blizinu muža dok je 'nečista'.

Stup srama

Iz drugih medija

AEM