Članci s tagom: feminizam

 • Feministička grassroot eksplozija

  Feministička grassroot eksplozija

  Bili su to magazini za muškarce izloženi na kiosku u razini njezinih očiju - s polugolim ženama u sugestivnim pozama na svojim naslovnicama - koji su pokrenuli cijelu (...)

 • Kako NE izgledati dobro?

  Kako NE izgledati dobro?

  Mnoge feministice i danas za osobnu misiju uzimaju razotkrivanje zloglasnog "mita o ljepoti"; u tome, naravno, nema ništa loše, no čini mi se kako suvremeno stanje stvari u kojem tehnološko-kozmetička otkrića doista jamče ljepotu i mladenački izgled, iziskuju nov pristup. Dok inzistiramo na tome kako ljepota sama po sebi nije hvalevrijedan cilj kojem treba težiti, valja nam osmisliti nove argumente kako bismo obranile takvo stajalište.

 • Pet "feminističkih" filmskih heroina

  Pet "feminističkih" filmskih heroina

  Hollywood je na sto muka: scenarije za blockbustere pišu muškarci, no ako doista žele zgrnuti masne pare, moraju nešto karata prodati i ženama. Pa što im je činiti? Možda da dopuste ženi da napiše scenarij? Ha ha, malo sutra! Dovoljno je u film ubaciti borbenu ženu koja ne trpi ničija sranja. To bi trebalo usrećiti feministice, zar ne? Zapravo i ne – kad bacite pogled na rezultate, jasno vam je da im je trud bio uzaludan.

 • Kompetitivnost je ubitačna kategorija

  Kompetitivnost je ubitačna kategorija

  Na tribini Umjetnost, žene, društvo - između akcije i nasilja u organizaciji Trećeg programa Hrvatskog radija koja se održala 29. ožujka u Zagrebu oštro se i argumentirano debatiralo. Razgovarajući o društvu općenito i o razvoju društva na ovim prostorima, goste tribine posebno je "razigrala" tema o položaju žena onda i danas. Konceptualna umjetnica Sanja Iveković, antropologinja Svetlana Slapšak, profesorica Snježana Prijić Samaržija te pjesnik i teoretičar Marko Pogačar pokazali su koliko je položaj žene u društvu aktualan i danas.

 • Preminula je Adrienne Rich

  Preminula je Adrienne Rich

  Adrienne Rich promijenila je način na koji razumijemo homoseksualnost i feminizam. Otvoreno se deklarirala kao lezbijka i borkinja za ženska prava, a u mnogim svojim radovima nije se zaustavljala samo na borbi za ženska i queer prava, već je općenito bila žestoka kritičarka neravnopravnosti i nejednakih mogućnosti ljudi.

 • Možemo li se povezati s globalnom budućnošću feminizma?

  Možemo li se povezati s globalnom budućnošću feminizma?

  Na zapadu, feminizam je u zastoju. No, u ostalim dijelovima svijeta, žene su u njemu otkrile novi model prosvjetiteljstva u pogledu prava i sloboda. Platforma "Pa što?" feminizma uobičajena je na zapadu: 40 godina nakon drugog vala zastoj je očigledan. Za žene na zapadu uobičajena su zaposlenja u srednjem menadžmentu i na općenito slabije plaćenim poslovima. Mali dio elite ima fenomenalne karijere, plaća drugim ženama nisku cijenu za pomoć pri odgoju djece i u kućanskim poslovima.

 • Zašto je lakše prepoznati rasizam nego seksizam?

  Zašto je lakše prepoznati rasizam nego seksizam?

  To je rasizam – presudilo je na kraju javno mnijenje. Pokušaj propagandne mašinerije EU da iskoristi bruce-leeovsku estetiku, istodobno se tarantinovski (...)

 • TISUĆU (I JOŠ MALO VIŠE) RAZLOGA ZAŠTO JE FEMINIZAM VAŽAN

  TISUĆU (I JOŠ MALO VIŠE) RAZLOGA ZAŠTO JE FEMINIZAM VAŽAN

  Upravo je začuđujući i poražavajući broj muškaraca, a nažalost i žena koji i dan-danas feminizam smatraju u potpunosti irelevantnom i dosadnom temom, što je uočila i (...)

 • 40 godina feminizma, a većinu kućanskih poslova i dalje obavljaju žene!

  40 godina feminizma, a većinu kućanskih poslova i dalje obavljaju žene!

  Statistike potvrđuju ono što smo odavno (nažalost) znali: udane žene i dalje obavljaju mnogo više kućanskih poslova od svojih supruga. Britanski Institut za istraživanje javnih politika (Institute for Public Policy Research, skrać. IPPR) nedavno je obznanio da 8 od 10 žena obavlja više kućanskih poslova u braku; svega jedan od 10 oženjenih muškaraca u podjednakoj mjeri čisti i pere kao i njegova ´bolja polovica´.

 • Gdje su kvalitetni uzori za mlade djevojke?

  Gdje su kvalitetni uzori za mlade djevojke?

  U društvu opsjednutom slavom i poznatim osobama, mladim se djevojkama neprestano šalju pogrešne poruke. Prema rezultatima istraživanja o stavovima britanskih djevojaka iz 2011. godine, devedeset posto ispitanih tinejdžerki izjavilo je da su mediji previše usmjereni na fizički izgled, a premalo na postignuća žena. Sedamdeset i dva posto smatra da bi u poslovnom svijetu i političkim vodama trebalo biti više žena. S druge strane, 44% ispitanica kao svoj uzor navodi pop zvijezdu Cheryl Cole; čini se da upornost i odlučnost jedne Oprah Winfrey (12%) ili postignuća jedne JK Rowling (1%) nisu pretjerano impresionirali mlade Britanke.

Stup srama

Iz drugih medija

AEM