Članci s tagom: feminizam

 • Okupirajmo Valentinovo!

  Okupirajmo Valentinovo!

  Iako se promovira kao nedužna zabava i veličanje ljubavi, godišnja proslava Valentinova često služi kako bi se onima među nama koji su trenutno bez partnera/ice, poručilo da nisu dovoljno dobri/atraktivni/zanimljivi, te da je njihov single status ravan katastrofi. Istina je da većina ljudi (bili oni u vezi ili ne) zapravo mrzi Valentinovo. Parovi su pod pritiskom da se ponašaju na određeni način, single osobe se osjećaju šugavo, a tu je i činjenica da sam "blagdan" promovira i glorificira samo jedan oblik ljubavi.

 • Ja i moja velika bedra

  Ja i moja velika bedra

  Ovo nije tekst u kojem ponosno objavljujem da sam prevladala vlastitu nesigurnost i da ću ovoga ljeta bez ikakvih komplekasa paradirati gradom u lepršavim suknjicama. Ovo pišem jer sam napokon shvatila da je moj sram neka vrst bolesti. I da nipošto nije opravdan. S time na umu izreći: "Imam velika bedra" djeluje gotovo osnažujuće.

 • Feministički pristup klimatskim promjenama

  Feministički pristup klimatskim promjenama

  Prevela Kristina Vlaović Na konferenciji o klimatskim promjenama održanom u južnoafričkom gradu Durbanu krajem studenog 2011. godine (...)

 • "NE!" dijetama i dijetnoj industriji

  "NE!" dijetama i dijetnoj industriji

  U Londonu je prošloga ponedjeljka održan prosvjed protiv dijetne industrije. Povod prosvjedu bilo je ispitivanje predstavnika dijetne industrije u sklopu opsežne istrage o prikazima i percepciji tijela koju je pokrenula udruga Center YMCA. Organizatori su pozvali okupljene da svoje programe dijeta, tablete za mršavljenje i tablice s kalorijskim vrijednostima bace u kontejner za opasan otpad.

 • Kampanja za ćelavu Barbie

  Kampanja za ćelavu Barbie

  Najnovija kampanja na Facebooku zahtijeva od Mattela da napravi ćelavu Barbiku. Takva lutka, smatraju incijatorice ideje, mogla bi pomoći djevojčicama koje su ostale bez kose tijekom liječenja protiv raka ili kakve druge opake bolesti. Cilj kampanje jest iskoristiti popularnu lutku u svrhu jačanja samopouzdanja među djevojčicama.

 • Borba Emme Goldman aktualna je i danas

  Borba Emme Goldman aktualna je i danas

  U Knjižnici/Infoshop Pippilota u Zagrebu je 17. siječnja prikazan dokumentarni film o Emmi Goldman, političkoj aktivistici i jednoj od prvih feministkinja. Ovaj film je pokazao nekoliko elemenata koji su i danas, sto godina poslije, aktualni – radnička klasa štrajka i zahtjeva svoja prava, žene su u mnogim zemljama još uvijek obespravljene u odnosu na muškarce, a sloboda govora je ugrožena.

 • Kao što rekoh...

  Kao što rekoh...

  Prevela i prilagodila Nada Kujundžić Kada sam prvi puta čula pjesmu Ani DiFranco bilo mi je četrnaest godina. Njezin album Puddle Dive osvojio me već (...)

 • Žena je u popularnoj kulturi redovito objekt, a muškarac je junak!

  Žena je u popularnoj kulturi redovito objekt, a muškarac je junak!

  " Postoji toliko modela ženskosti kojih mi možda čak nismo ni svjesni, a svejedno ih upražanjavmo u različitim trenucima i prebacujemo se iz jednog u drugi" (...)

 • Islamofobija ili feminizam?

  Islamofobija ili feminizam?

  U listopadu prošle godine, vlada desnog centra u Francuskoj donijela je zakon o zabrani nošenja vela za lice (kao što je burka ili nikab ).

 • Marš mufova protiv 'dizajnerskih vagina'

  Marš mufova protiv 'dizajnerskih vagina'

  Prevela i prilagodila Nada Kujundžić Prošle subote, 10. prosinca, londonska Ulica Harley postala je poprištem tzv. ´Marša mufova´ kojim su brojne (...)

Stup srama

Iz drugih medija

AEM