Članci s tagom: feminizam

 • Kako je feminizam postao tabu?

  Kako je feminizam postao tabu?

  Feministkinja i feminizam danas su termini koji se nerijetko dobacuju kao uvreda. Manje ili više sugerirajući da postoji nešto loše i neprijateljsko u ukazivanju (...)

 • 'Seks i grad' kao feministička TV Biblija?

  'Seks i grad' kao feministička TV Biblija?

  Malo je serija koje su prikovale milijune žena za tv ekrane, izazvale potpunu histeriju i bespogovorna štovanja, postale nekakva vrsta religije.

 • Mlade žene ne smiju pristati da se njihovo pitanje rješava tek nakon pobjede 99%

  Mlade žene ne smiju pristati da se njihovo pitanje rješava tek nakon pobjede 99%

  Nada Ler Sofronić jedna je od uopće prvih feminističkih teoretičarki koje su djelovale u bivšoj Jugoslaviji i na čiju je ideju 1978. održana Prva međunarodna (...)

 • Moramo postati mnogo ljuće

  Moramo postati mnogo ljuće

  Prevela i prilagodila Nada Kujundžić Gloria Steinem, jedna od vodećih aktivistica za prava žena, govori o vlastitom životu, estetskoj kirurgiji i (...)

 • Naomi Wolf: radikalna ili egocentrična?

  Naomi Wolf: radikalna ili egocentrična?

  Prevela i prilagodila Nada Kujundžić Feministica i ljepotica koja je od vlastitog životnog iskustva napravila pravu malu tvornicu bestsellera, uhićena je zbog (...)

 • Bitno je imati muškarce na feminističkoj liniji

  Bitno je imati muškarce na feminističkoj liniji

  Centar za ženske studije osnovan je 1995. godine i prvi je multidisciplinarni i interdisciplinarni studij o ženskoj tematici u Hrvatskoj.

 • Kazalište apsurda po Svetom Pismu

  Kazalište apsurda po Svetom Pismu

  tportal.hr donosi vijest o kršćanki i feministici iz Daytone (USA), Rachel Held Evans koja je odlučila godinu dana slijediti biblijski ideal žene i biblijske upute koje nam se čine potpuno bizarnima iz današnje perspektive kako bi pokazala da se ne može Bibliju čitati doslovno. U grubim crtama, svakodnevno je supruga nazivala gospodarom, za vrijeme menstruacije nije ga dodirivala i spavala je u dvorištu jer Sveta knjiga kaže kako ne smije biti u blizinu muža dok je 'nečista'.

 • Patrijarhat na izdisaju i rađanje nove žene i muškarca

  Patrijarhat na izdisaju i rađanje nove žene i muškarca

  Francuska feministkinja i filozofkinja Elizabeth Badinter smatra da današnja statistika, kao i osobna iskustva, pokazuju da se kod muškaraca (...)

 • O prostituciji i feminizmu

  O prostituciji i feminizmu

  Govor Rebecce Mott na debati "Što nije u redu s prostitucijom" u sklopu manifestacije Feminizam u Londonu 2009. godine dao je jedan pogled na prostituciju (...)

 • Ništa o ženskim pravima na hrvatskim pravnim fakultetima

  Ništa o ženskim pravima na hrvatskim pravnim fakultetima

  "Kriza političke imaginacije i transformativni potencijal zelene politike" naziv je Zelene Akademije 2020 koja se u organizaciji Heinrich Boll Stiftunga i uz podršku Green European Foundation održala krajem kolovoza na otoku Visu. Prenosimo izvještaj sa panela o rodu na kojem se raspravljalo o transrodnosti, rodnoj politici...

Stup srama

Iz drugih medija

AEM