Članci s tagom: fondacija-cure

 • 'Aktivizam je borba u kojoj ne smijemo zaboraviti sebe'

  'Aktivizam je borba u kojoj ne smijemo zaboraviti sebe'

  Fondacija CURE u suradnji sa Zvučnom etnografijom održala je radionicu Integrisanih sigurnosti za braniteljice ženskih ljudskih prava u Beogradu od 21 do (...)

 • 'Bolji položaj žena znači bolji život za sve'

  'Bolji položaj žena znači bolji život za sve'

  CRVENA je udruženje za umjetnost i kulturu čiji je glavni cilj razvoj kulture i umjetnosti u BiH s naglaskom na žensko stvaralaštvo, te umrežavanje umjetnika/ca (...)

 • Otporni/e na štelu

  Otporni/e na štelu

  Fondacija CURE u suradnji s Antikorupcijskom mrežom organizacija civilnog društva u Bosni i Hercegovini organizirala je u Sarajevu uličnu akciju "Otporni/e na (...)

 • 'Feminizam je lijek za društvo'

  'Feminizam je lijek za društvo'

  U Bosni i Hercegovini 2005. godine osnovana je Fondacija CURE , feminističko-aktivistička organizacija koja djeluje za jednakost spolova i rodova (...)

 • Mlade žene aktivno mijenjaju regiju!

  Mlade žene aktivno mijenjaju regiju!

  Nakon seminara, radionica i treninga u vlastitim zemljama, sudionice projekta Mlade žene - agentice pozitivnih promjena iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i (...)

 • "NE tako okrugli stol - Biti mlada LGBT osoba u Hrvatskoj"

  "NE tako okrugli stol - Biti mlada LGBT osoba u Hrvatskoj"

  U utorak, 11. lipnja u AKC Medika održao se "NE tako okrugli stol – Biti mlada LGBT osoba u Hrvatskoj". Tribina je nastala kao jedna od osmišljenih akcija (...)

 • Žene su vodeće u kući, ali imaju mjesto i u vlasti

  Žene su vodeće u kući, ali imaju mjesto i u vlasti

  Zanimljiva javna debata vodila se u ženskom kafiću "Veranda" sa ciljem da se osnaži politička uloga žena u bh okruženju. Na debati, koju je moderirao Aleksandar Hršum, razgovarano je o problemu žene, koja je u političkom i javnom životu na marginama društva. Da li je moguća svjetlija budućnost naše države bez učešća žena u političkoj i javnoj sferi?

 • Vox Feminae u Zagrebu i PitchWise u Sarajevu

  Vox Feminae u Zagrebu i PitchWise u Sarajevu

  Od 16. do 19. rujna Grad Zagreb četvrtu godinu za redom postaje središte umjetnički odvažnih glasova žena kada se Vox Feminae festival sa pregrštom filmova, glazbe, diskusija i radionica odvija u AKC Medika. Festival po prvi puta ima međunarodni natjecateljski filmski program. U isto vrijeme u Sarajevu se održava peti PitchWise Festival, festival ženske umjetnosti BiH 2010, čiji je program ove godine usmjeren na trenutne feminističke pokrete u zemlji i susjednim državama, a istovremeno i na globalne feminističke pokrete.

 • Svečano podignuta zastava za žene u BiH

  Svečano podignuta zastava za žene u BiH

  U  petak je u pet gradova BiH upriličeno je svečano podizanje zastave za sve bosanskohercegovačke žene u okviru projekta Osnaživanje uloge žena "101 razlog zašto glasati za ženu". U Sarajevu je tačno u 12:00 svečano podignuta zastava ispred Narodnog pozorišta. Osim Sarajeva, zastave će biti postavljene i u Bijeljini, Bratuncu, Livnu i Bosanskom Grahovu, saopšteno je iz Fondacije "Cure". Cilj akcije je animiranje političkih partija da na predstojećim izbornim kampanjama daju više medijskog prostora ženama, te da se pokrene svojevrsni mjesec ženskog aktivizma i promišljanja političke stvarnosti i uloge žene u BiH.

 • Domaćice više zbori i za svoje mjesto se izbori!

  Domaćice više zbori i za svoje mjesto se izbori!

  U Bosni i Hercegovini je u travnju započela s provedbom kampanja za osnaživanje uloge žena u politici pod nazivom "101 razlog zašto glasati za ženu".  Kampanja koju provodi 13 bosanskohercegovačkih udruga ima za cilj  podići nivo znanja o pitanju ženskih političkih prava, kapaciteta, mogućnosti i odgovornosti među ženama putem edukativnih treninga, te shodno tome povećati broj žena koje će izaći i glasovati na Općim izborima koji se održavaju u listopadu u Bosni i Hercegovini.

<< < 1 2 3 > >>

Iz drugih medija

AEM