Članci s tagom: gordana-lukac-koritnik

 • Povećan broj pritužbi na temelju spolne orijentacije, bračnog ili obiteljskog statusa

  Povećan broj pritužbi na temelju spolne orijentacije, bračnog ili obiteljskog statusa

  Predstavljajući izvješće, pravobraniteljica Gordana Lukač Koritnik istaknula je da se položaj žena na tržištu rada nije bitno promijenio. Na to upozoravaju, rekla je, visok udio žena među nezaposlenima, rad u potplaćenim sektorima, razlika u plaćama i više žena zaposlenih na određeno vrijeme. Posebno je zabrinjava velik porast broja ubijenih žena, žrtava obiteljskog nasilja, a kao problem ističe i to što je nedovoljno stručnjaka i stručnjakinja koji bi provodili psihosocijalni tretman počinitelja nasilja u obitelji.

 • Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova o reakcijama na istup Jadranke Kosor

  Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova o reakcijama na istup Jadranke Kosor

  U erupciji reakcija na tu izjavu (ali i na podršku nekih ženskih udruga toj izjavi) poručuje nam se da ne treba sve zakone jednako poštivati, što je zabrinjavajuće. S takvim pristupom obeshrabruje se sve one koji imaju drugačije mišljenje od kritičara/ki premijerkine izjave da ga doista i iskažu da se ne bi i sami izložili medijskom progonu.Uvredljiva je i tvrdnja da se upozoravajući na seksizam premijerka bavi "pizdarijama".

 • Održan okrugli stol "Odgajamo li ravnopravne djevojčice i dječake"

  Održan okrugli stol "Odgajamo li ravnopravne djevojčice i dječake"

  Okrugli stol je održan u organizaciji Povjerenstva za ravnopravnost spolova Virovitičko-podravske županije i udruge S.O.S. telefon. U radu okruglog stola istaknuta je važnost sustavnog rada na uspostavi ravnopravnosti spolova u svim segmentima društva ,a posebice u dijelu odgoja i obrazovanja. Rad na uspostavi rodne ravnopravnosti ujedno je i rad na uspostavi tolerancije u društvu.

 • Pravobraniteljica preporučila HZZO-u da prouče zakone

  Pravobraniteljica preporučila HZZO-u da prouče zakone

  Prenosimo priopćenje Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Gordane Lukač Koritnik, povodom medijskih napisa vezano uz uskraćivanja prava na porodiljnu naknadu. Nepovoljno postupanje u pogledu ostvarivanja prava iz radnog odnosa temeljem činjenice da je osoba započela medicinski postupak umjetne oplodnje oblik je spolne diskriminacije žena.

 • Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova upozorila Index.hr

  Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova upozorila Index.hr

  U spornom tekstu je navedeno: "Više nije jasno je li Kosor snažna političarka koja se može uhvatiti u koštac s krizom i kompetentno voditi Vladu ili je ona ipak najobičnija plačip... oprostite "Suzana" što u svakom pogledu predstavlja uvredljivo, ponižavajuće i omalovažavajuće prikazivanje žene u medijima, što je u direktnoj suprotnosti sa Zakonom o ravnopravnosti spolova.

 • Ne izlažite žrtve dodatnim traumama

  Ne izlažite žrtve dodatnim traumama

  Djevojka koja je bačena u hladno more bez sumnje je žrtva nasilničkog napada, neprimjereno je izvještavati o promilima alkohola u krvi žrtve jer se, navođenjem jedne, za ovaj slučaj, sasvim nerelevantne činjenice, posredno sugerira da je žrtva na neki način sama odgovorna za ono što joj se dogodilo.

 • Ne puštajmo premijerku na sastanak sa Silvijem

  Ne puštajmo premijerku na sastanak sa Silvijem

  Vrijeđanje, omalovažavanje ili ponižavanje temeljem nečijeg spola autori/ice i urednici/ce još uvijek toleriraju kao "šalu", kao što je to slučaj i u navedenom članku, iako bi im istovremeno, vjerujem da ćete se složiti, teško bilo zamisliti zbijanje sličnih "šala" na račun nečije rase, vjere ili invaliditeta. 

 • Hrvatski zakoni diskriminiraju transseksualne osobe

  Hrvatski zakoni diskriminiraju transseksualne osobe

  U slučajevima promjene spola ili imena transseksualnih osoba zakoni su diskriminirajući i remete privatnost te ionako ranjive skupine ljudi, rečeno je na današnjem okruglom stolu Lezbijske grupe Kontra i Ženske mreže Hrvatske, koje su predstavile svoje zakonske prijedloge kako bi se to promijenilo.

 • Pravobraniteljica medijima: "Uklonite seksizme i stereotipe!"

  Pravobraniteljica medijima: "Uklonite seksizme i stereotipe!"

  Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač Koritnik uputila je priopćenje u kojem poziva medije da uklone seksizam i stereotipe iz svojih sadržaja. Kako naglašava, upravo stereotipi  o muškarcima i ženama, kao i seksizmi koji se svakodnevno pojavljuju u medijima doprinose i nasilju nad ženama. Priopćenje donosimo u cjelosti.

 • Gay lobi drma Hrvatskom

  Gay lobi drma Hrvatskom

  Nacionalna se dalekovidnica možda ne može pohvaliti promicanjem ravnopravnosti spolova  /ok, prikažu tu i tamo poneku sapunicu i srodan ženski film al što ne umeju Helenu i Gordanu da razlikuju, ne ide pa ne ide:)

  Imaju oni zato drugih vrednota. Kad se najmanje nadate, prateći emisije za noćobdije, možete čuti jako zanimljive stvari. Dosta vam je da povežete dva i dva te na temelju kratkog priloga, u primjerice glazbenoj emisiji, dođete na trag fascinantnih otkrića.

<< < 1 2 3 > >>

Stup srama

Iz drugih medija

AEM