Članci s tagom: gordana-sobol

 • Da SDP ima hrabrosti, prijavio bi se DORH-u

  Da SDP ima hrabrosti, prijavio bi se DORH-u

  Prošloga tjedna Državno odvjetništvo RH (DORH) na svojim internetskim stranicama izvijestilo je da neće nadležnim državnim odvjetništvima dostavljati obavijest (...)

 • Broj zastupnica u Saboru popeo se na 30

  Broj zastupnica u Saboru popeo se na 30

  Broj zastupnica u Hrvatskom saboru ipak se povećao pa ih je sada 30, dakle, žene čine petinu parlamenta. Na izborima u studenom mandate su osvojile 23 žene i 128 (...)

 • Dobrodošli/e u Hrvatsku - zemlju u kojoj su žene sustavno diskriminirane na svim poljima

  Dobrodošli/e u Hrvatsku - zemlju u kojoj su žene sustavno diskriminirane na svim poljima

  Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježavamo 25. studenoga , na datum kada su se feministkinje Latinske Amerike i Kariba ( Feminist Encuentro (...)

 • 'Ženama je mjesto u politici, ma što Ustavni sud mislio o tome'

  'Ženama je mjesto u politici, ma što Ustavni sud mislio o tome'

  Nastavljaju pristizati reakcije na jučerašnju odluku Ustavnog suda kojom se praktički ukidaju rodne kvote na izbornim listama. Nakon komunikacijske savjetnice (...)

 • Kako rodno osvijestiti novinare i novinarke?

  Kako rodno osvijestiti novinare i novinarke?

  U četvrtak 21. ožujka 2013. godine održana je promocija publikacije Upravnog odbora za ravnopravnost između žena i muškaraca (CDEG) Vijeća Europe pod nazivom (...)

 • TURSKI PARLAMENT JE PRVI RATIFICIRAO EUROPSKU KONVENCIJU O BORBI PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA

  TURSKI PARLAMENT JE PRVI RATIFICIRAO EUROPSKU KONVENCIJU O BORBI PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA

  Prije gotovo godinu dana, u svibnju 2011. u Istambulu je usvojena Konvencija o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja Vijeća Europe. Konvenciju koja čini sveobuhvatan, pravno obvezujući međunarodni sporazum s odredbama o prevenciji, zaštiti žrtava i gonjenju počinitelja nasilja, do danas je potpisalo 17 država članica Vijeća Europe, no Hrvatska nije među njima. Turska je jedina država potpisnica koja je ovaj dokument nedavno i ratificirala. Vijeće Europe poziva sve ostale europske vlade da slijede turski primjer.

 • Nužno je uvesti sustavnu edukaciju o seksualnosti u škole

  Nužno je uvesti sustavnu edukaciju o seksualnosti u škole

  U više od 60 posto prijavljenih slučajeva u Hrvatskoj, žrtve seksualnog nasilja maloljetne su osobe. Potrebno je upozoriti javnost na rasprostranjenost seksualnog nasilja među mladima i potrebu uvođenja sustavnih preventivnih edukacija u osnovno i srednje obrazovanje. Odsustvo sustavne edukacije o seksualnosti i svim njenim aspektima pa tako i seksualnom nasilju dovodi mlade u situaciju da postaju najvulnerabilnija skupina.

 • Sramotni seksizam u Saboru

  Sramotni seksizam u Saboru

  Bez obzira na pojedine ispade i neuspješne kvazi pošalice, zadnjih se godina činilo da je era seksističkih evergreena saborskih zastupnika kao što su (...)

 • Oštra osuda nasilja i neučinkovitosti policije

  Oštra osuda nasilja i neučinkovitosti policije

  Za razliku od Predsjednika i Premijerke, nasilje na Split Pride-u su oštro osudile Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač Koritnik i Gordana Sobol, predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova  Hrvatskog sabora. Lukač Koritnik smatra neprihvatljivim  tvrdnju da je policija učinila sve što je mogla budući  je  evidentno kako  nije adekvatno spriječila nasilničke napade na povorku Split Pride-a i LGBT sudionike i sudionice povorke.

 • Status žena nije proporcionalan njihovim zaslugama

  Status žena nije proporcionalan njihovim zaslugama

  Žene daju veliki doprinos dobrobiti i stabilnosti ruralnih zajednica u Hrvatskoj, ali jednako tako suočene su sa značajnim preprekama u pokretanju malog poduzetništva. Oko toga se složilo 60-tak žena poduzetnica iz ruralnih zajednica u jadranskoj regiji Hrvatske, koje su sudjelovale na dvodnevnoj regionalnoj konferenciji koja se održava u Zadru.

1 2 3 4 > >>

Iz drugih medija

AEM