Članci s tagom: homoseksualnost

 • Predstavljena knjiga Davida Cartera: 'Stonewall - Pobuna koja je rasplamsala gej revoluciju'

  Predstavljena knjiga Davida Cartera: 'Stonewall - Pobuna koja je rasplamsala gej revoluciju'

  Kažu da je noć sa 27. na 28. lipnja 1969. bila jedna od onih vrućih ljetnih noći kad obično počinju pobune i revolucije. Ekipa od 200-tinjak pedera, lezbi i trandži u (...)

 • Godina kada je homoseksualnost skinuta s liste poremećaja

  Godina kada je homoseksualnost skinuta s liste poremećaja

  38 je godina prošlo otkako je Udruga američkih psihijatara (APA) izbacila homoseksualnost sa liste psihičkih poremećaja. Oni koji i danas vjeruju u psihopatološku (...)

 • Postkolonijalizam i problem postsocijalističke homofobije

  Postkolonijalizam i problem postsocijalističke homofobije

  6. svibnja 2011. na Filozofskom fakultetu održano je drugo predavanje u sklopu serije predavanja o rodu i seksualnosti na temu "The Borders of Love and Hate: (...)

 • Postavljena izložba 'Različite obitelji, ista ljubav'

  Postavljena izložba 'Različite obitelji, ista ljubav'

  U Info zoni ovog je tjedna otvorena izložba "Različite obitelji, ista ljubav", koja je dio pripremnih događanja za manifestaciju Split Pride, a koja će se održati prvi put u našem gradu, u lipnju. Izložba je proizišla iz kampanje u organizaciji ILGA-Europe (International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association), a sastoji se od postera i plakata distribuiranih diljem Europe u protekle tri godine.

 • Zajedno za ravnopravnost LGBT osoba na radnom mjestu

  Zajedno za ravnopravnost LGBT osoba na radnom mjestu

  Jučer je na press konferenciji u Radničkom domu u Zagrebu održano zajedničko predstavljanje Izvještaja o stanju ljudskih prava LGBT osoba na radnom mjestu, te Vodiča o radnim pravima za LGBT osobe, priređenog u okviru projekta "Zajedno za ravnopravnost LGBT osoba na radnom mjestu",usmjerenog na zaštitu ljudskih prava seksualnih i rodnih manjina na tržištu rada, podržanog od strane Europske unije.

 • U kakvoj zajednici živite?

  U kakvoj zajednici živite?

  U HRVATSKOJ će se od 1. do 28 travnja ove godine provoditi popis stanovništva. Umjesto JMBG-a, koji se koristio na prošlom popisu stanovništva sada ćete morati reći svoj OIB ili broj osobne iskaznice. Novo pitanje je i ono o "vrsti zajednice u kojoj osoba živi", a u kojoj su vam ponuđeni odgovori bračna zajednica, izvanbračna zajednica, istospolna zajednica ili niti jedno od toga.

 • Papine diskriminatorne izjave ugrožavaju zdravlje muškaraca i žena

  Papine diskriminatorne izjave ugrožavaju zdravlje muškaraca i žena

  "Neodgovorne i diskriminatorne izjave i učenja o seksualnosti, seksualnom zdravlju i dobrobiti, dovode zdravlje i živote muškaraca i žena u opasnost" izjavljuju dvije vodeće britanske dobrotvorne organizacije FPA (Family Planning Association) i NAT (National AIDS Trust) u OTVORENOM PISMU o stavovima Pape Benedikta XVI o seksualnom zdravlju uoči njegovog prvog posjeta Velikoj Britaniji. Naučavajući da je moderna kontracepcija "istinski zla", katolička crkva sprječava žene, uključujući udane žene, da odaberu da li će imati ili ne imati djecu, kada će to učiniti i koliki će biti razmak između poroda.

 • Optužena zbog "liječenja" lezbijke

  Optužena zbog "liječenja" lezbijke

  Općinsko državno odvjetništvo podignulo je optužni prijedlog protiv bivše ravnateljice Psihijatarijske ustanove Lopača dr. Mirjane Vulin (61) zbog kaznenog djela protiv zdravlja ljudi, odnosno nesavjesnog rada. Epilog je to istražnog postupka koji je protiv liječnice vođen više od godinu i pol dana. Afera je odjeknula nakon što je Novi list objavio nevjerojatnu ispovijest 21-godišnje Ane Dragičević koja je otvoreno progovorila o svom zatočeništvu u Lopači. Posebno se to odnosi na vrijeme nakon stjecanja punoljetnosti, jer je utvrđeno da nije bilo zakonskih elemenata za njenu prisilnu hospitalizaciju.

 • Argentina ozakonila istospolne brakove

  Argentina ozakonila istospolne brakove

  Nakon maratonske sjednice koja je trajala 14 sati i gotovo cijelu noć, Senat argentinskog parlamenta izglasao je sa 33 glasa za, 27 protiv te tri suzdržana Zakon o istospolnim brakovima. Zakon je bio prošao u donjem domu sa 125 glasova za i 109 protiv, nakon čega je Katolička crkva krenula s mobiliziranjem svojih vjernika ili simpatizera da bi uvjerila što je moguće veći broj senatora da ne izglasuju zakon koji je 'protivan Bogu i moralu'. Zakon o istim bračnim pravima daje istospolnim zajednicama ista prava koja imaju heteroseksualni parovi, uključivši i pravo na posvojenje djece.

 • Podržimo ljudska prava i civiliziranu Hrvatsku

  Podržimo ljudska prava i civiliziranu Hrvatsku

  Danas točno u 15h sa Trga žrtava fašizma u Zagrebu kreće Povorka ponosa LGBTIQ osoba, deveti po redu Zagreb Pride. Povorka ponosa Zagreb Pridea je godišnji LGBTIQ prosvjedni marš s političko-zabavno-kulturnom manifestacijom koja se kontinuirano održava u lipnju ili srpnju od 2002. godine u Zagrebu. "Zagreb Pride" je jedini Pride u Hrvatskoj, a od značaja je i za susjedne zemlje gdje zbog društveno-političke klime ili zabrane vlasti nije u mogućnosti organizirati Pride. Pride se ove godine održava pod sloganom "Hrvatska to može progutati!".

<< < 1 2 3 4 5 > >>

Iz drugih medija

AEM