Članci s tagom: hrvatska

 • Za mene vopi, zapičku sok! Ja plaćam, naravno!

  Za mene vopi, zapičku sok! Ja plaćam, naravno!

  Malo je toga što me može privezati za tipkovnicu uz slušanje Horowitzeva sviranja Chopina u sunčano subotnje popodne. Ali, eto, i to se ponekad dogodi.

 • 8 sati bez WC-a

  8 sati bez WC-a

  Radnici i radnice u manjim lokalima u velikim trgovačkim centrima prava su kolateralna žrtva ugovora o najmu koji njihovi poslodavci potpisuju sa upravom trgovačkih centara. Naime, u ugovoru o najmu lokala u Arena centru (a navodno je isto i u ostalim centrima) stoji da zakupac ne smije tijekom radnog vremena niti u kojem trenu pa niti kratkotrajno zatvoriti lokal jer će u protivnom platiti kaznu.

 • Trijumf Sanje Sagaste na promociji za koju se tražilo mjesto više

  Trijumf Sanje Sagaste na promociji za koju se tražilo mjesto više

  U minimalističkom prostoru Zagrebačkog plesnog centra Sanja Sagasta pred prepunim je gledalištem predstavila svoju novu zbirku poezije, "Spirale". Autorica se pobrinula da atmosfera bude u grčkom duhu, pa je tako Le Zbor dobio ulogu kora s grčkih kazališnih dasaka, a na električnom violončelu pratio ih je Stanislav Kovačić. S Le Zborom se izmjenjivala glumica Perica Martinović koja je čitala Sagastine pjesme i više puta izmamila gromoglasne aplauze razdragane publike.

 • TURSKI PARLAMENT JE PRVI RATIFICIRAO EUROPSKU KONVENCIJU O BORBI PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA

  TURSKI PARLAMENT JE PRVI RATIFICIRAO EUROPSKU KONVENCIJU O BORBI PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA

  Prije gotovo godinu dana, u svibnju 2011. u Istambulu je usvojena Konvencija o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja Vijeća Europe. Konvenciju koja čini sveobuhvatan, pravno obvezujući međunarodni sporazum s odredbama o prevenciji, zaštiti žrtava i gonjenju počinitelja nasilja, do danas je potpisalo 17 država članica Vijeća Europe, no Hrvatska nije među njima. Turska je jedina država potpisnica koja je ovaj dokument nedavno i ratificirala. Vijeće Europe poziva sve ostale europske vlade da slijede turski primjer.

 • Iako na svim hrvatskim sveučilištima studentice čine većinu diplomiranih, na ICT studijima ih ima tek 16%

  Iako na svim hrvatskim sveučilištima studentice čine većinu diplomiranih, na ICT studijima ih ima tek 16%

  Udruga CESI i zajednica Girl Geek Dinners Hrvatska u okviru "Europskog tjedna ICT zanimanja i digitalnih kompetencija", koji se ovaj tjedan obilježava u čak 35 zemalja u Europi, održale su jučer radionicu pod nazivom "Žene i ICT – zašto se odlučiti za karijeru u ICT sektoru?". Svrha radionice bila je razbiti društvene stereotipe o IT zaposlenjima kao tradicionalno muškim zanimanjima te donijeti preporuke za djelovanje kako bi se povećao broj djevojaka i žena koje se odlučuju za karijeru u IT-u.

 • Gej je OK u sportu!

  Gej je OK u sportu!

  Nakon 1. Split Pride-a održanog 11. lipnja 2011., u Splitu je održan još jedan međunarodni LGBT (lezbijski, homoseksualan, biseksualan i transeksualan) skup. Radi se godišnjoj generalnoj skupštini (AGA) članova Europske homoseksualne i lezbijske sportske federacije (EGLSF) koji su je odlučili organizirati 2. - 4. ožujka u Splitu na poziv članova qSPORT i QSS udruga iz Hrvatske. U podrumu splitske GK "Marko Marulić" se okupilo devedesetak članova/ica EGLSF-a kako bi raspravili o aktivnostima federacije u tekućoj godini, te predstavili predstojeće EuroGames 2012 u Budimpešti i World OutGames 2013 u Antwerpenu.

 • Žene u Saboru

  Žene u Saboru

  Sedmi saziv Hrvatskog sabora u svoje je stolice, nakon odlaska muškaraca na izvršne funkcije, smjestio 36 saborskih zastupnica. Na preostalih 115 saborskih stolica, sjeli su saborski zastupnici. Najmlađa saborska zastupnica je Sandra Petrović sa svojih 27 godina a najstarijoj, Dragici Zgrebec je 61 godina. Većina zastupnica pripada dobnoj skupini između 51 i 60 godina a nešto je manje onih koje se nalaze u onoj između 31 i 40 godina. Što se obrazovne strukture tiče, najniži stupanj obrazovanja, srednju stručnu spremu, ima Nevenka Bečić, pet je zastupnica sa višom školom i preostalih 30 sa visokom stručnom spremom. Čak 12 aktualnih zastupnica u Sabor su ušle kao zamjene svojim stranačkim kolegama i kolegicama.

 • Kako zaustaviti privatizaciju javnih prostora?

  Kako zaustaviti privatizaciju javnih prostora?

  Devastacija gradskih trgova traje od 90-ih godina i dovela je do toga da su neki trgovi, s jedne strane, izgubili svoju funkciju, npr. Markov trg zbog zabrane okupljanja, a neki veći dio godine nisu prepoznatljivi kao trgovi - primjerice Trg bana Jelačića. Najveći problem pretvaranja tog trga u skoro cjelogodišnji vašar je to što trg - javni prostor - postaje poligon za punjenje gradske blagajne, ali i očito služi nečijim privatnim interesima.

 • Obične građanke, osobe iz svijeta i zabave, kriminalke, a tek onda političarke

  Obične građanke, osobe iz svijeta i zabave, kriminalke, a tek onda političarke

  Krajem 90-ih godina dominacija muškaraca u ozbiljnom medijskom sadržaju bila je čak dvotrećinska, a da se u 21. stoljeću situacija nije previše promijenila, pokazali su rezultati 1229 analiziranih jedinica 72 središnje informativne emisije iz 2009. i 2010. Istraživanje  Predstavljenost žena u središnjim informativnim emisijama HRT-a, RTL-a, NOVE TV u 2009. i 2010. godini autorice Svjetlane Knežević pokazalo je da u informativnim emisijama nacionalnih tekevizija, žena je u prosjeku glavnom aktericom bila tek 7,8 % (od 14 emisija, glavnom aktericom u njih 7 je bila bivša premijerka Jadranka Kosor), a muškarac čak 31 %.

 • Ah ti kućanski poslovi ili povijest domaćinstva

  Ah ti kućanski poslovi ili povijest domaćinstva

  Osim modernizacije kućanskih aparata i interijera, izložba 'Ah, ti kućanski poslovi' cinično podsjeća da se unutar marketinške prezentacije privatne sfere doma malo toga promijenilo, odnosno unaprijedilo.Kao i u nostalgičnim vremenima s kraja 19. do sedamdesetih godina 20. stoljeća koje izložba prezentira, i danas je jasno vidljiv odnos moći unutar područja rada gdje se kućanski poslovi uglavnom smatraju ženskom brigom i ne nužno cijenjenim radom.

Stup srama

Iz drugih medija

AEM