Članci s tagom: hrvatska

 • Lost in translation and (inadequate event organization)

  Lost in translation and (inadequate event organization)

  Jonathan Franzen odavno je među mojim najdražim piscima. Još od kad sam prije desetak godina pročitala njegov roman "Korekcije". Ne sjećam se opće ko mi ga je preporučio, ali se još sjećam s kojim sam guštom, u pećalbarskom životu sjeverne Italije nakon posla posezala za podebljom knjigom (da, da, čovjek je definitivno "plodan" autor, jer mu romani obično imaju po petstotinjak stranica).

 • Kad Hrvatska postane (k)raj na zemlji

  Kad Hrvatska postane (k)raj na zemlji

  Jeste li ikada bili stranac? Ne turist. Ne sudionik studentske ekskurzije. Ne učesnik konferencije. Već pravi, pravcati stranac, koji se jutrima budi u svijetu stranog mu jezika, koji ne poznaje mrežu javnog prijevoza ni infrastrukturu javnih službi koje mu trebaju da bi regulirao svoj status novog stanovnika grada ili mjesta u kojeg ga je život nanio. Stranac koji se srami svog neznanja lokalnih običaja i činjenice da s odraslim osobama ne može razgovarati kao odrastao čovjek, nego u najboljem slučaju, kao dijete koje zna tek nekoliko riječi jezika.

 • Priča o Ženi

  Priča o Ženi

  Moja priča započinje opisom života prosječne Žene u našoj dragoj Domovini. Prosječna Žena moje priče srednjih je godina, u braku je koji je na klimavima nogama zbog mnogo problema, frustracija i borbi kroz koje je prošao, brine o dvoje skoro odrasle djece i radi u kompaniji za neku sitnu plaću. Dnevno radi od 12 do 14 sati, i ako slučajno i pomisli da je to previše bolje joj je da to zadrži za sebe, jer ima i drugih tužnih priča koji će doći i zauzeti njezino mjesto.

 • 'Pokrećemo ekofeminističko selo'

  'Pokrećemo ekofeminističko selo'

  Ministrica zaštite okoliša i prirode, Mirela Holy, je jedna od tri feministkinje u Vladi Republike Hrvatske. Sukladno njenoj novoj funkciji, razgovarale smo s njom o mnogo toga, od utjecaja ekologije na živote žena preko ideja za rodno - osjetljive projekte do planova kako ostvariti koncept Zelenog novog dogovora. Više pročitajte u tekstu!

 • Ministar Riječanin na Trsatu

  Ministar Riječanin na Trsatu

  U subotu 09. 03. na tribini koju je na Riječkome kampusu organizirala udruga Universitas ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović, iznio je probleme koji, smatram, već desetljećima guše razvoj znanosti u Hrvatskoj. Na tribini su govorili i prof. dr. Saša Zelenika te prof. dr. Ružica Beljo Lučić, oboje pomoćnici ministra Jovanovića koji je, kako navodi, uvjetovao zauzimanje ministarske fotelje upravo slobodnim izborom suradnika.

 • ST Pride - nema predaje!

  ST Pride - nema predaje!

  Ovogodišnji Split Pride održat će se u subotu 9. lipnja s početkom u 14 sati, potvrdili su organizatori na današnjoj konferenciji za novinare. Moto i ovogodišnje parade je "Različita obitelj, ista prava". I lokacija, kao i pravac kretanja su isti kao lani: okupljanje je u Đardinu, odakle će se preko Marmontove ulice uputiti na Rivu.

 • Nakon Dana žena

  Nakon Dana žena

  I ove godine vrijeme je da se u Hrvatskoj osvrnemo na povijest i značenje nedavno obilježenog Dana žena. U nekadašnjoj Jugoslaviji predstavljao je državni praznik pod (...)

 • 40% osoba ne zna da je diskriminacija po spolu zakonom kažnjivo djelo

  40% osoba ne zna da je diskriminacija po spolu zakonom kažnjivo djelo

  Povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena Ured za ravnopravnost spolova Vlade Republike Hrvatske i sekcija "Žene i društvo" Hrvatskog sociološkog društva organizirali su promociju zbornika "Rodna ravnopravnost i diskriminacija u Hrvatskoj". Promocija se održala 6. ožujka 2012. godine u dvorani Ban Zrinski Hotela Dubrovnik, koja se ovom prilikom pokazala premalom za okupljeno mnoštvo, te se tražila i stolica više.

 • Kako prepoznati spolnu diskriminaciju na radnom mjestu i kako se od nje zaštititi

  Kako prepoznati spolnu diskriminaciju na radnom mjestu i kako se od nje zaštititi

  Približavanje Međunarodnog Dana žena 8. ožujka, bio je povod za susret triju ženskih sindikalnih grupa u Radničkom domu: Ženske sekcije Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, Odbora žena Nezavisnih hrvatskih sindikata te Koordinacije Žene Hrvatske udruge sindikata. Svi su oni, uz pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova, ujedinjeni u istom cilju – zaštititi žene od neželjenog ponašanja na radnom mjestu.

 • Zagorkina Milenijska fotografija

  Zagorkina Milenijska fotografija

  Centar za ženske studije zahvaljuje svim građankama i građanima koji su se odazvali pozivu na snimanje Milenijske fotografije povodom rođendana Marije Jurić Zagorke. Oko 200 Gordana, Siniša, Nera, Stanki, Mirena, Jadranki, Dorji, Damira i drugih koji su dobili imena po junakinjama i junacima iz djela Marije Jurić Zagorke, sudjelovalo je u subotu, 3. ožujka u kreiranju zajedničke fotografije koju je na zagrebačkoj tržnici Dolac snimio umjetnički fotograf Šime Strikoman.

Stup srama

Iz drugih medija

AEM