Članci s tagom: hrvatska

 • ST Pride - nema predaje!

  ST Pride - nema predaje!

  Ovogodišnji Split Pride održat će se u subotu 9. lipnja s početkom u 14 sati, potvrdili su organizatori na današnjoj konferenciji za novinare. Moto i ovogodišnje parade je "Različita obitelj, ista prava". I lokacija, kao i pravac kretanja su isti kao lani: okupljanje je u Đardinu, odakle će se preko Marmontove ulice uputiti na Rivu.

 • Nakon Dana žena

  Nakon Dana žena

  I ove godine vrijeme je da se u Hrvatskoj osvrnemo na povijest i značenje nedavno obilježenog Dana žena. U nekadašnjoj Jugoslaviji predstavljao je državni praznik pod (...)

 • 40% osoba ne zna da je diskriminacija po spolu zakonom kažnjivo djelo

  40% osoba ne zna da je diskriminacija po spolu zakonom kažnjivo djelo

  Povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena Ured za ravnopravnost spolova Vlade Republike Hrvatske i sekcija "Žene i društvo" Hrvatskog sociološkog društva organizirali su promociju zbornika "Rodna ravnopravnost i diskriminacija u Hrvatskoj". Promocija se održala 6. ožujka 2012. godine u dvorani Ban Zrinski Hotela Dubrovnik, koja se ovom prilikom pokazala premalom za okupljeno mnoštvo, te se tražila i stolica više.

 • Kako prepoznati spolnu diskriminaciju na radnom mjestu i kako se od nje zaštititi

  Kako prepoznati spolnu diskriminaciju na radnom mjestu i kako se od nje zaštititi

  Približavanje Međunarodnog Dana žena 8. ožujka, bio je povod za susret triju ženskih sindikalnih grupa u Radničkom domu: Ženske sekcije Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, Odbora žena Nezavisnih hrvatskih sindikata te Koordinacije Žene Hrvatske udruge sindikata. Svi su oni, uz pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova, ujedinjeni u istom cilju – zaštititi žene od neželjenog ponašanja na radnom mjestu.

 • Zagorkina Milenijska fotografija

  Zagorkina Milenijska fotografija

  Centar za ženske studije zahvaljuje svim građankama i građanima koji su se odazvali pozivu na snimanje Milenijske fotografije povodom rođendana Marije Jurić Zagorke. Oko 200 Gordana, Siniša, Nera, Stanki, Mirena, Jadranki, Dorji, Damira i drugih koji su dobili imena po junakinjama i junacima iz djela Marije Jurić Zagorke, sudjelovalo je u subotu, 3. ožujka u kreiranju zajedničke fotografije koju je na zagrebačkoj tržnici Dolac snimio umjetnički fotograf Šime Strikoman.

 • Poziv volonterima i volonterkama za sudjelovanje na drugoj Povorci ponosa u Splitu

  Poziv volonterima i volonterkama za sudjelovanje na drugoj Povorci ponosa u Splitu

  Centar za prava seksualnih i rodnih manjina Iskorak, Lezbijska grupa Kontra i udruga Domine iz Splita organiziraju drugu po redu Povorku ponosa u Splitu koja  će se održati 9. lipnja. Organizatori pozivaju volontere i volonterke da se prijave za sudjelovanje. Njihova zaduženja uključuju pomoć u organizaciji popratnih programa kao što su radionice, diskusije, filmske projekcije, tribine i slično.

 • Dan žena 2012.

  Dan žena 2012.

  Još od 1857. godine demonstracijom zaposlenica u New Yorku, koje su se žalile na uvjete rada u industriji odjeće i tekstila, što se nastavilo sljedećih godina i 1910., prvom ženskom konferencijom te prijedlogom njemačke socijalistice Clare Zetkin da se 8. mart, odnosno 8. ožujka, proglasi Međunarodnim danom žena, praksa se uz nekoliko pomaka i aktualnih pitanja slavi i danas. Kao i svake godine, u Hrvatskoj i svijetu 8. ožujka podiže svijest položaja žena, a mi ćemo pokušati sumirati događaje u ovom tjednu kako bismo vas uputili gdje svojim prisutstvom možete podržati i produbiti vlastito znanje o postignućima i pravima žena, kako u Hrvatskoj, tako i u svijetu.

 • Istraživanje o uznemiravanju na javnim mjestima

  Istraživanje o uznemiravanju na javnim mjestima

  Članice inicijative Hollaback – REAGIRAJ provode istraživanje o uznemiravanju na javnim mjestima. Istraživanjem se nastoji utvrditi učestalost ovog fenomena u Hrvatskoj, njegove osnovne karakteristike, te stavovi vezani uz uznemiravanje na javnim mjestima.

 • Jedini održivi povratak je otvoreni povratak

  Jedini održivi povratak je otvoreni povratak

  Problem povratka hrvatskih Srba svakako uvećava činjenica da su područja povratka pogođena ekonomskom stagnacijom u posljednja dva desetljeća, neka čak i depopulacijom, dok neka od njih infrastrukturno nikad nisu ni bila razvijena. No, povratnicima je mnogo važnija činjenica to što je pitanje povratka i prava povratnika od samih početaka (bilo) iznimno ispolitizirano.

 • U tri klika biraj život bez nasilnika, za 0 kuna

  U tri klika biraj život bez nasilnika, za 0 kuna

  U organizaciji Ženske sobe-Centra za seksualna prava, 22. veljače održano je predstavljanje Internet stranice Sigurno mjesto- u tri klika biraj život bez nasilnika u hotelu Dubrovnik. Namijenjeno je ženama žrtvama nasilja te institucijama i organizacijama civilnog društva koja se bave ovom problematikom.

Iz drugih medija

AEM