Članci s tagom: hrvatska

 • Istraživanje o uznemiravanju na javnim mjestima

  Istraživanje o uznemiravanju na javnim mjestima

  Članice inicijative Hollaback – REAGIRAJ provode istraživanje o uznemiravanju na javnim mjestima. Istraživanjem se nastoji utvrditi učestalost ovog fenomena u Hrvatskoj, njegove osnovne karakteristike, te stavovi vezani uz uznemiravanje na javnim mjestima.

 • Jedini održivi povratak je otvoreni povratak

  Jedini održivi povratak je otvoreni povratak

  Problem povratka hrvatskih Srba svakako uvećava činjenica da su područja povratka pogođena ekonomskom stagnacijom u posljednja dva desetljeća, neka čak i depopulacijom, dok neka od njih infrastrukturno nikad nisu ni bila razvijena. No, povratnicima je mnogo važnija činjenica to što je pitanje povratka i prava povratnika od samih početaka (bilo) iznimno ispolitizirano.

 • U tri klika biraj život bez nasilnika, za 0 kuna

  U tri klika biraj život bez nasilnika, za 0 kuna

  U organizaciji Ženske sobe-Centra za seksualna prava, 22. veljače održano je predstavljanje Internet stranice Sigurno mjesto- u tri klika biraj život bez nasilnika u hotelu Dubrovnik. Namijenjeno je ženama žrtvama nasilja te institucijama i organizacijama civilnog društva koja se bave ovom problematikom.

 • Vlada nema namjeru potpisati sporazum ACTA

  Vlada nema namjeru potpisati sporazum ACTA

  Kuća ljudskih prava pokrenula je raspravu okruglim stolom o sporazumu ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) i njegovom mogućem utjecaju na hrvatske internetske korisnike. Svoje mišljenje su mogli izraziti među ostalima i vladin dužnosnik Stribor Kikerec, Domagoj Bebić iz Instituta za nove medije i e-demokraciju te Tomislav Medak iz Multimedijalnog instituta.

 • Tužimo zaborav, tražimo pravdu?

  Tužimo zaborav, tražimo pravdu?

  Dana 20. veljače održana je prezentacija projekta koji okuplja i koordinira članice i akciju inicijative za regionalni ženski sud. Ako znamo da se ženski sudovi bave, između ostaloga i ratnim zločinima nad ženama, militarističkim nasiljem nad ženama i nad cjelokupnim stanovništvom postaje jasnije čemu služi ženski regionalni sud. Status žena koje su proživjele ovakav oblik nasilja institucionalna pravda nije u potpunosti regulirala niti dvadeset godina kasnije.

 • Gmiže li Hrvatskom još zmija ustaštva?

  Gmiže li Hrvatskom još zmija ustaštva?

  Nego šta da gmiže! Kada se ustaško znakovlje pojavljuje na pučkoj veselici koja se u povodu Dana pobjede odvija u Čavoglavama ili u ljetnim danaima na beliburškom (...)

 • Žene i šoldi vladaju svitom

  Žene i šoldi vladaju svitom

  Ada Damjanac rođena je u Puli 1956. godine. Osnovnu školu i Gimnaziju završila je u Puli, gdje 1976. godine završava Pedagošku akademiju kao najbolja studentica (...)

 • Za kvalitetne ljubavne veze mladih na Valentinovo (i preostala 364 dana)

  Za kvalitetne ljubavne veze mladih na Valentinovo (i preostala 364 dana)

  Uoči Valentinova, praznika zaljubljenih, feministička organizacija CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, želi još jednom upozoriti na problem nasilja u vezama mladih te pozvati na rad s mladima kako bi oni znali razlikovati kvalitetne i na ljubavi utemeljene veze od štetnih  i nasilnih veza.

 • Očekuje se humani zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji

  Očekuje se humani zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji

  Najavljene su izmjene izazvale i protureakciju organiziranu u inicijativu "I ja sam bio embrij" u kojoj nekolicina fundamentalista, ojačanih viškom vjerovanja i manjkom informacija nastoji potkopati sva nastojanja da se u javnost iznese realna slika naodrživosti i alogičnosti sadašnjeg zakona. Vjera je privatna stvar, želja za djetetom je iskonska i neutaživa, na Zakonu je da regulira pravila koja nikome ne oduzimaju mogućnosti.

 • Zašto sam ja ta koja osjeća krivnju i sram?

  Zašto sam ja ta koja osjeća krivnju i sram?

  Ovo pišem jer od sveg srca podržavam akciju Hollaback, jer mislim da napokon treba reći i to da nije uredu, cool, fora ili frajerski dobacivati ljudima na ulici, jer mi je dosta slušanja o slučajevima premlaćivanja u parkovima i tramvajima u kojima frizura ili odjeća žrtve napadačima nije bila po volji, jer mi je zlo od činjenice da još uvijek postoji rašireno uvjerenje među frajerima da bi se žena trebala osjetit polaskanom ako ju se nazove ´malom´ ili joj se prokomentiraju grudi.

Stup srama

Iz drugih medija

AEM