Članci s tagom: hrvatska

 • Poziv volonterima i volonterkama za sudjelovanje na drugoj Povorci ponosa u Splitu

  Poziv volonterima i volonterkama za sudjelovanje na drugoj Povorci ponosa u Splitu

  Centar za prava seksualnih i rodnih manjina Iskorak, Lezbijska grupa Kontra i udruga Domine iz Splita organiziraju drugu po redu Povorku ponosa u Splitu koja  će se održati 9. lipnja. Organizatori pozivaju volontere i volonterke da se prijave za sudjelovanje. Njihova zaduženja uključuju pomoć u organizaciji popratnih programa kao što su radionice, diskusije, filmske projekcije, tribine i slično.

 • Dan žena 2012.

  Dan žena 2012.

  Još od 1857. godine demonstracijom zaposlenica u New Yorku, koje su se žalile na uvjete rada u industriji odjeće i tekstila, što se nastavilo sljedećih godina i 1910., prvom ženskom konferencijom te prijedlogom njemačke socijalistice Clare Zetkin da se 8. mart, odnosno 8. ožujka, proglasi Međunarodnim danom žena, praksa se uz nekoliko pomaka i aktualnih pitanja slavi i danas. Kao i svake godine, u Hrvatskoj i svijetu 8. ožujka podiže svijest položaja žena, a mi ćemo pokušati sumirati događaje u ovom tjednu kako bismo vas uputili gdje svojim prisutstvom možete podržati i produbiti vlastito znanje o postignućima i pravima žena, kako u Hrvatskoj, tako i u svijetu.

 • Istraživanje o uznemiravanju na javnim mjestima

  Istraživanje o uznemiravanju na javnim mjestima

  Članice inicijative Hollaback – REAGIRAJ provode istraživanje o uznemiravanju na javnim mjestima. Istraživanjem se nastoji utvrditi učestalost ovog fenomena u Hrvatskoj, njegove osnovne karakteristike, te stavovi vezani uz uznemiravanje na javnim mjestima.

 • Jedini održivi povratak je otvoreni povratak

  Jedini održivi povratak je otvoreni povratak

  Problem povratka hrvatskih Srba svakako uvećava činjenica da su područja povratka pogođena ekonomskom stagnacijom u posljednja dva desetljeća, neka čak i depopulacijom, dok neka od njih infrastrukturno nikad nisu ni bila razvijena. No, povratnicima je mnogo važnija činjenica to što je pitanje povratka i prava povratnika od samih početaka (bilo) iznimno ispolitizirano.

 • U tri klika biraj život bez nasilnika, za 0 kuna

  U tri klika biraj život bez nasilnika, za 0 kuna

  U organizaciji Ženske sobe-Centra za seksualna prava, 22. veljače održano je predstavljanje Internet stranice Sigurno mjesto- u tri klika biraj život bez nasilnika u hotelu Dubrovnik. Namijenjeno je ženama žrtvama nasilja te institucijama i organizacijama civilnog društva koja se bave ovom problematikom.

 • Vlada nema namjeru potpisati sporazum ACTA

  Vlada nema namjeru potpisati sporazum ACTA

  Kuća ljudskih prava pokrenula je raspravu okruglim stolom o sporazumu ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) i njegovom mogućem utjecaju na hrvatske internetske korisnike. Svoje mišljenje su mogli izraziti među ostalima i vladin dužnosnik Stribor Kikerec, Domagoj Bebić iz Instituta za nove medije i e-demokraciju te Tomislav Medak iz Multimedijalnog instituta.

 • Tužimo zaborav, tražimo pravdu?

  Tužimo zaborav, tražimo pravdu?

  Dana 20. veljače održana je prezentacija projekta koji okuplja i koordinira članice i akciju inicijative za regionalni ženski sud. Ako znamo da se ženski sudovi bave, između ostaloga i ratnim zločinima nad ženama, militarističkim nasiljem nad ženama i nad cjelokupnim stanovništvom postaje jasnije čemu služi ženski regionalni sud. Status žena koje su proživjele ovakav oblik nasilja institucionalna pravda nije u potpunosti regulirala niti dvadeset godina kasnije.

 • Gmiže li Hrvatskom još zmija ustaštva?

  Gmiže li Hrvatskom još zmija ustaštva?

  Nego šta da gmiže! Kada se ustaško znakovlje pojavljuje na pučkoj veselici koja se u povodu Dana pobjede odvija u Čavoglavama ili u ljetnim danaima na beliburškom (...)

 • Žene i šoldi vladaju svitom

  Žene i šoldi vladaju svitom

  Ada Damjanac rođena je u Puli 1956. godine. Osnovnu školu i Gimnaziju završila je u Puli, gdje 1976. godine završava Pedagošku akademiju kao najbolja studentica (...)

 • Za kvalitetne ljubavne veze mladih na Valentinovo (i preostala 364 dana)

  Za kvalitetne ljubavne veze mladih na Valentinovo (i preostala 364 dana)

  Uoči Valentinova, praznika zaljubljenih, feministička organizacija CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, želi još jednom upozoriti na problem nasilja u vezama mladih te pozvati na rad s mladima kako bi oni znali razlikovati kvalitetne i na ljubavi utemeljene veze od štetnih  i nasilnih veza.

Stup srama

Iz drugih medija

AEM