Članci s tagom: hrvatska

 • Očekuje se humani zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji

  Očekuje se humani zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji

  Najavljene su izmjene izazvale i protureakciju organiziranu u inicijativu "I ja sam bio embrij" u kojoj nekolicina fundamentalista, ojačanih viškom vjerovanja i manjkom informacija nastoji potkopati sva nastojanja da se u javnost iznese realna slika naodrživosti i alogičnosti sadašnjeg zakona. Vjera je privatna stvar, želja za djetetom je iskonska i neutaživa, na Zakonu je da regulira pravila koja nikome ne oduzimaju mogućnosti.

 • Zašto sam ja ta koja osjeća krivnju i sram?

  Zašto sam ja ta koja osjeća krivnju i sram?

  Ovo pišem jer od sveg srca podržavam akciju Hollaback, jer mislim da napokon treba reći i to da nije uredu, cool, fora ili frajerski dobacivati ljudima na ulici, jer mi je dosta slušanja o slučajevima premlaćivanja u parkovima i tramvajima u kojima frizura ili odjeća žrtve napadačima nije bila po volji, jer mi je zlo od činjenice da još uvijek postoji rašireno uvjerenje među frajerima da bi se žena trebala osjetit polaskanom ako ju se nazove ´malom´ ili joj se prokomentiraju grudi.

 • U cipelama moga roda

  U cipelama moga roda

  Potaknute problemima i neshvaćanjima s kojima se susreću transrodne osobe, udruge LORI i ALARM izvele su interaktivnu predstavu u prostorijama saveza udruga Molekula u Rijeci. Forum-kazalište je osmišljeno kao vid interaktivne radionice u kojoj publika sudjeluje i mijenja tijek predstave. Uz malo nagovora Riječani/ke su se ubrzo pridružili i zajedno s glumcima iznalazili rješenja i rasplet situacije. Zanimljivi prijedlozi i angažman starijih pokazali su da za naše društvo ima nade.

 • Rode poslale košare s dječjom hranom Ministrima/cama

  Rode poslale košare s dječjom hranom Ministrima/cama

  Vlada je uz najavu većeg PDV-a najavila niže međustope za tzv. dječju hranu. Iako ni sami ministri ne znaju što je to točno dječja hrana, iz udruge Roda upozoravaju da se radi o promašenoj, a dugoročno i zdravstveno lošoj politici koja će isključivo pogodovati proizvođačima industrijskih konzerviranih kašica. Tim su povodom Rode članovima/cama Vlade poslale košaru sa zdravom dječjom hranom kao što su – kelj, mrkva, koraba, brokula, cvjetača, tikvice, jabuke, banane, krumpir, naranče, mandarine, luk, riža, ječam, palenta, gris, leća, grah, slanutak.

 • Za sve su krive mame ili je nešto i u svijetu u kojem živimo?

  Za sve su krive mame ili je nešto i u svijetu u kojem živimo?

  Prije nekoliko dana na jednom se našem portalu našla vijest o tome kako je "nova studija pokazala da će djeca koja u prve tri godine života imaju slabiji odnos s (...)

 • E, sad si tek prava mama!

  E, sad si tek prava mama!

  Da krenemo od početka, da se predstavim. Imam 31 godinu, mama sam 10,5 mjesečnog sinčića, zaposlena na neodređeno kod istog poslodavca skoro pa 3 godine i (...)

 • Magnum 365 ili zašto su dlake na prsima oznaka muževnosti

  Magnum 365 ili zašto su dlake na prsima oznaka muževnosti

  U sklopu projekta "Oni dolaze" u Galeriji SC na Noć muzeja otvorena je izložba "Magnum 365" Luke Hrgovića i Duje Medića. Dvojica mladih umjetnika kritiziraju razvoj muške golotinje i estetske standarde. Naslove izložbe Magnum 365 sugerira, pištolj Magnum kao muškarčevu najdražu igračku.

 • Zašto sam odlučila reći "Zbogom" Hrvatskoj?

  Zašto sam odlučila reći "Zbogom" Hrvatskoj?

  "Imam 27 godina, po struci sam profesorica hrvatskog jezika i književnosti odnosno, po novom, magistra edukacije istog predmeta. Aktivno govorim, pišem i razgovaram (...)

 • Sjećanja - mogu li potaknuti promjene?

  Sjećanja - mogu li potaknuti promjene?

  Dvorana u Kući ljudskih prava popunjena do zadnjeg mjesta. Razlog? Predstavljanje knjige ARK: Neispričana povijest Vesne Janković i Nikole Mokrovića u sklopu obilježavanja dvadesete godišnjice osnivanja Antiratne kampanje Hrvatske. Riječ je o knjizi koja na temelju sjećanja na svojevrstan način dekonstruira Domovinski rat iz perspektive onih koji su sudjelovali u događajima 90-ih godina u okviru Antiratne kampanje.

 • "Diskriminacija postoji svugdje u svijetu, jedina je razlika u načinu na koji se pojedina država bori protiv nje"

  "Diskriminacija postoji svugdje u svijetu, jedina je razlika u načinu na koji se pojedina država bori protiv nje"

  U Šokčevićevoj dvorani u Hrvatskom saboru 24. siječnja svečano je otvoren twinning projekt "Uspostava cjelovitog sustava za zaštitu od diskriminacije".  U okviru ovog projekta postignuta je suradnja između Republike Austrije i Ludwig Boltzmann instituta za ljudska prava sa Republikom Hrvatskom, Uredom pučkog pravobranitelja i Uredom za ljudska prava i prava nacionalnih manjina.

Stup srama

Iz drugih medija

AEM