Članci s tagom: hrvatska

 • Vlada nema namjeru potpisati sporazum ACTA

  Vlada nema namjeru potpisati sporazum ACTA

  Kuća ljudskih prava pokrenula je raspravu okruglim stolom o sporazumu ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) i njegovom mogućem utjecaju na hrvatske internetske korisnike. Svoje mišljenje su mogli izraziti među ostalima i vladin dužnosnik Stribor Kikerec, Domagoj Bebić iz Instituta za nove medije i e-demokraciju te Tomislav Medak iz Multimedijalnog instituta.

 • Tužimo zaborav, tražimo pravdu?

  Tužimo zaborav, tražimo pravdu?

  Dana 20. veljače održana je prezentacija projekta koji okuplja i koordinira članice i akciju inicijative za regionalni ženski sud. Ako znamo da se ženski sudovi bave, između ostaloga i ratnim zločinima nad ženama, militarističkim nasiljem nad ženama i nad cjelokupnim stanovništvom postaje jasnije čemu služi ženski regionalni sud. Status žena koje su proživjele ovakav oblik nasilja institucionalna pravda nije u potpunosti regulirala niti dvadeset godina kasnije.

 • Gmiže li Hrvatskom još zmija ustaštva?

  Gmiže li Hrvatskom još zmija ustaštva?

  Nego šta da gmiže! Kada se ustaško znakovlje pojavljuje na pučkoj veselici koja se u povodu Dana pobjede odvija u Čavoglavama ili u ljetnim danaima na beliburškom (...)

 • Žene i šoldi vladaju svitom

  Žene i šoldi vladaju svitom

  Ada Damjanac rođena je u Puli 1956. godine. Osnovnu školu i Gimnaziju završila je u Puli, gdje 1976. godine završava Pedagošku akademiju kao najbolja studentica (...)

 • Za kvalitetne ljubavne veze mladih na Valentinovo (i preostala 364 dana)

  Za kvalitetne ljubavne veze mladih na Valentinovo (i preostala 364 dana)

  Uoči Valentinova, praznika zaljubljenih, feministička organizacija CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, želi još jednom upozoriti na problem nasilja u vezama mladih te pozvati na rad s mladima kako bi oni znali razlikovati kvalitetne i na ljubavi utemeljene veze od štetnih  i nasilnih veza.

 • Očekuje se humani zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji

  Očekuje se humani zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji

  Najavljene su izmjene izazvale i protureakciju organiziranu u inicijativu "I ja sam bio embrij" u kojoj nekolicina fundamentalista, ojačanih viškom vjerovanja i manjkom informacija nastoji potkopati sva nastojanja da se u javnost iznese realna slika naodrživosti i alogičnosti sadašnjeg zakona. Vjera je privatna stvar, želja za djetetom je iskonska i neutaživa, na Zakonu je da regulira pravila koja nikome ne oduzimaju mogućnosti.

 • Zašto sam ja ta koja osjeća krivnju i sram?

  Zašto sam ja ta koja osjeća krivnju i sram?

  Ovo pišem jer od sveg srca podržavam akciju Hollaback, jer mislim da napokon treba reći i to da nije uredu, cool, fora ili frajerski dobacivati ljudima na ulici, jer mi je dosta slušanja o slučajevima premlaćivanja u parkovima i tramvajima u kojima frizura ili odjeća žrtve napadačima nije bila po volji, jer mi je zlo od činjenice da još uvijek postoji rašireno uvjerenje među frajerima da bi se žena trebala osjetit polaskanom ako ju se nazove ´malom´ ili joj se prokomentiraju grudi.

 • U cipelama moga roda

  U cipelama moga roda

  Potaknute problemima i neshvaćanjima s kojima se susreću transrodne osobe, udruge LORI i ALARM izvele su interaktivnu predstavu u prostorijama saveza udruga Molekula u Rijeci. Forum-kazalište je osmišljeno kao vid interaktivne radionice u kojoj publika sudjeluje i mijenja tijek predstave. Uz malo nagovora Riječani/ke su se ubrzo pridružili i zajedno s glumcima iznalazili rješenja i rasplet situacije. Zanimljivi prijedlozi i angažman starijih pokazali su da za naše društvo ima nade.

 • Rode poslale košare s dječjom hranom Ministrima/cama

  Rode poslale košare s dječjom hranom Ministrima/cama

  Vlada je uz najavu većeg PDV-a najavila niže međustope za tzv. dječju hranu. Iako ni sami ministri ne znaju što je to točno dječja hrana, iz udruge Roda upozoravaju da se radi o promašenoj, a dugoročno i zdravstveno lošoj politici koja će isključivo pogodovati proizvođačima industrijskih konzerviranih kašica. Tim su povodom Rode članovima/cama Vlade poslale košaru sa zdravom dječjom hranom kao što su – kelj, mrkva, koraba, brokula, cvjetača, tikvice, jabuke, banane, krumpir, naranče, mandarine, luk, riža, ječam, palenta, gris, leća, grah, slanutak.

 • Za sve su krive mame ili je nešto i u svijetu u kojem živimo?

  Za sve su krive mame ili je nešto i u svijetu u kojem živimo?

  Prije nekoliko dana na jednom se našem portalu našla vijest o tome kako je "nova studija pokazala da će djeca koja u prve tri godine života imaju slabiji odnos s (...)

Iz drugih medija

AEM