Članci s tagom: hrvatska

 • Među top menadžerima svega je šest posto žena

  Među top menadžerima svega je šest posto žena

  Na skupu na kojem sudjeluje oko 180 menadžerica, poduzetnica i žena iz raznih drugih vidova biznisa, predstavljena je tradicionalna Liderova lista "300 najmoćnijih žena hrvatskog biznisa". Prva je na listi, kao i lani, Ljerka Puljić iz Agrokora, na drugom je mjestu Nevenka Bečić, koja osim vođenja poslova Keruma postaje i saborska zastupnica, a treća je Davorka Tancer, predsjednica Uprave Inine kompanije Prirodni plin. 

 • Kako je feminizam postao tabu?

  Kako je feminizam postao tabu?

  Feministkinja i feminizam danas su termini koji se nerijetko dobacuju kao uvreda. Manje ili više sugerirajući da postoji nešto loše i neprijateljsko u ukazivanju (...)

 • Prema neslužbenim podacima u saborske klupe sjeda 30 žena

  Prema neslužbenim podacima u saborske klupe sjeda 30 žena

  Mislile smo da ne može gore. Ali može. Zadnji saziv Sabora na kraju je svog mandata imao udio od 25% žena među saborskim zastupnicima. Na početku novog mandata, prije nego muškarci odu u Vladu, a žene eventualno zasjednu na njihova mjesta udio žena biti će svega 19,8% ili brojkom svega njih 30. Najviše ženskih mjesta u Saboru osvojile su SDP-ovke; njih 16.

 • Gdje je rod u kulturnim politikama?

  Gdje je rod u kulturnim politikama?

  Na okruglom stolu naslova Gdje je rod u kulturnim politikama?, koji je u sklopu Dana Marije Jurić Zagorke, održan 28. studenog u Zagrebu, raspravljalo se o čitanjima rodnog u kulturi. istaknuta su dva smjera koja bi u budućim modelima kulturnih politika mogli rezultirati rodnom ravnopravnošću. To su ponajprije prepoznavanje problematike i njene pluralnosti te aktivnije uključivanje rodno osvještenijih alternativnih kultura u kulturne politike.

 • Koja(e) će laburistkinja(e) sjesti u saborske klupe?

  Koja(e) će laburistkinja(e) sjesti u saborske klupe?

  Od parlamentarnih stranaka Laburisti su kandidirali najviše žena te su jedini koji su dostigli opći prosjek od 35% kandidiranih žena. No, ako je za vjerovati anketama, među njima nema puno onih koje bi mogle ući u Sabor. Jedina žena koja je prva na laburističkim listama je Nensi Tireli, dok su još tri žene na drugim mjestima lista. Libela vam predstavlja najviše pozicionirane laburistkinje.

 • Saborske klupe - tako blizu, a tako daleko

  Saborske klupe - tako blizu, a tako daleko

  Među kandidatkinjama HDZ-a dosta je novih lica nepoznatih na nacionalnoj razini, ali i ponekih iskusnih veteranki lokalne politike. Do starih saborskih zastupnica koje su se našle i na ovogodišnjim listama možete pronaći ovdje, a u nastavku vam ukratko predstavljamo one koje bi se u saborskim foteljama mogle naći po prvi put.

 • Žene Kukuriku koalicije blizu su saborskih klupa

  Žene Kukuriku koalicije blizu su saborskih klupa

  Kukuriku koalicija kandidirala je 30% žena. Na njihovim se listama našao niz kandidatkinja koje su bile saborske zastupnice u prošlom mandatu. Njih smo već predstavljale kao zastupnice te sve informacije o njima možete pronaći ovdje! Redom predstavljamo one kandidatkinje koje do sada nisu imale čast sjediti u Hrvatskom saboru.

 • Liberalke na putu za Sabor?!

  Liberalke na putu za Sabor?!

  HSLS kandidirao je 28% žena te ima dvije žene koje su prve na listama u svojim izbornim jedinicama - Lindu Rossini Gajšak u sedmoj i Ljiljanu Vidučić u desetoj izbornoj jedinici. Uz njih predstavljamo vam još tri žene koje se nalaze na visokim pozicijama - Dianu Peckaj Vuković, novinarku, spisateljicu i scenaristicu poznatih tele novela, Ružicu Vidaković te Anitu Štimac Rako.

 • Od lokalne samouprave do Sabora

  Od lokalne samouprave do Sabora

  Hrvatska seljačka stranka na svojim izbornim listama ima 26% žena. Libela vam predstavlja njih 8 koje se nalaze na relativno visokim mjestima HSS-ovih lista. Široj javnosti je svakako najpoznatija Marijana Petir, a uz nju tu su još između ostalih prva hrvatska županica Vlasta Hubicki, bivša dubrovačko-neretvanska županica Mira Buconić, predsjednica skupštine Zadarske županije Irena Devčić Buzov.

 • Hrvatska pedeseta u ravnopravnosti spolova

  Hrvatska pedeseta u ravnopravnosti spolova

  U izvještaju o globalnoj rodnoj neravnopravnosti kaže se da je za 96 posto smanjena nejednakost u zdravlju i 93 posto u obrazovanju, u usporedbi s ekonomskom nejednakosti koja je manja za dvije trećine i nejednakosti u političkoj participaciji koja je smanjena samo za samo petinu. Na vrhu popisa od 135 zemalja uvjerljivo sjede Island, Norveška, Finska, Švedska i Irska, posljednjih su pet Saudijska Arabija, Mali, Pakistan, Čad i Jemen.

Stup srama

Iz drugih medija

AEM