Članci s tagom: istrazivanje

 • Tko glača, a tko popravlja sudoper u Sinju?

  Tko glača, a tko popravlja sudoper u Sinju?

  Budući da dolazim iz jedne male sredine gdje se poprilično njeguje subordinirana uloga i viđenje žene prvenstveno kao majke kućanice i odgajateljice te (...)

 • Na razini stavova muškarci podržavaju rodnu ravnopravnost, u praksi baš i ne

  Na razini stavova muškarci podržavaju rodnu ravnopravnost, u praksi baš i ne

  U organizaciji Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI) u Zagrebu je u petak, 14.10.2011. održana jednodnevna međunarodna konferencija "Muškarci i rodna ravnopravnost: Za ravnopravnost je potrebno dvoje" na kojoj su predstavljeni rezultati prvog istraživanja o stavovima i ponašanjima muškaraca u Hrvatskoj.

 • Poduzetništvo treba prezentirati i kao izbor za žene

  Poduzetništvo treba prezentirati i kao izbor za žene

  Vishal Gupta smatra da se mora promijeniti način na koji se poduzetništvo prezentira, uči i kako se o njemu priča, posebno u vezi žena. "Gdje su uzori za žene?" pita se Gupta, profesor asistent Strategije na sveučilištu Binghamton. "Uzmite bilo kakvu knjigu o poduzetništvu: samo o muškarcima se govori. Upalite TV i kada se govori o poduzetništvu, biti će to Bill Gates i Steve Jobs. Gdje su žene poduzetnice? O njima se ne govori."

 • Nepravda na svakom koraku

  Nepravda na svakom koraku

  Transrodne osobe žive s metom na svojim leđima. Svatko tko zaniječe ovu činjenicu – koju je teško prihvatiti u svjetlu nedavne pobjedne bračne jednakosti i "ne (...)

 • Zemlja koja ima ovakvu mladost ne mora brinuti za svoju budućnost

  Zemlja koja ima ovakvu mladost ne mora brinuti za svoju budućnost

  Prošli je tjedan GONG objavio rezultate istraživanja o političkoj pismenosti mladih i njihovim stavovima o Europskoj uniji. Bila je to prigoda za još jedno (...)

 • Dostupna skrb za djecu pridonosi povećanoj zaposlenosti žena

  Dostupna skrb za djecu pridonosi povećanoj zaposlenosti žena

  Zacijelo i to što je u nizu hrvatskih županija tako malo vrtića ima veze i s – udjelom žena u lokalnim vlastima. Naime, dok u vrhu hrvatske politike još i ima žena, čine oko 25 posto, što je na razini europskog prosjeka, u lokalnim vlastima svedene su na rijetke primjerke od oko 5 posto. Čini se da muškarci koji čine veliku većinu lokalnih vlasti zaboravljaju da i oni imaju djecu kad se odlučuje hoće li se graditi tribine za nogometno igralište ili dječji vrtić

 • Žene su prve žrtve krize: kad je gusto, one drže tri kantuna

  Žene su prve žrtve krize: kad je gusto, one drže tri kantuna

  Žene su prve žrtve i ove krize u Hrvatskoj, iako su zadnje na listi krivaca, ne zato što bi bile toliko bolje, plemenitije i mudrije od muškaraca, nego već i zato što (...)

 • Ženu se gura u kuću, a sve je manje na cijeni njezin napredak na poslu

  Ženu se gura u kuću, a sve je manje na cijeni njezin napredak na poslu

  Uspješna poslovna žena koja gradi karijeru, a o obitelji i djeci - ako ih uopće ima - brine uz pomoć supruga ili neke druge osobe bila je idealna žena za većinu Hrvatica i Hrvata 2007. godine. Tri godine kasnije, situacija se bitno promijenila. Jaka i samostalna žena koja očekuje karijeru, dobar posao i ravnopravnost s partnerom u obiteljskom i domaćinskom životu pala je na drugo mjesto. Danas je najpoželjnija ona žena koja zarađuje, ali na nekom manje zahtjevnom radnom mjestu.

 • Na upravljačkim pozicijama samo 28% žena

  Na upravljačkim pozicijama samo 28% žena

  U sektoru informacijske i telekomunikacijske tehnologije u Hrvatskoj zaposleno je 34 posto žena, od kojih 64 posto u dobi od 31 do 50 godina, a pritom je 28 posto žena na upravljačkim pozicijama, za razliku od 15 posto na razini ukupnog gospodarstva. Rezultati istraživanja o sudjelovanju žena u hrvatskom ICT sektoru pokazuju da se kao prepreka aktivnijem sudjelovanju žena u ICT sektoru prepoznaje percepcija da su ta zanimanja tradicionalno muška. Da bi te brojke bile veće, potrebno je učiniti dodatne napore na promociji ICT industrije i tehnologije.

 • Svaki deseti otac pati od poslijeporođajne depresije

  Svaki deseti otac pati od poslijeporođajne depresije

  Nisu samo majke podložne poslijeporođajnoj depresiji, jer je novom američkom studijom ustanovljeno da isti problem zahvaća i deset posto očeva. Istraživači medicinskog fakulteta Eastern Virginia u Norfolku prikupili su podatke iz 43 studije s 28 tisuća dokumentiranih slučajeva depresije kod očeva od prvog tromjesečja trudnoće pa do prvog rođendana djeteta. Ukupno, oko 10 posto očeva pati od depresije neposredno prije ili nakon rođenja djeteta. Za usporedbu, oko pet posto muškaraca u općoj populaciji pati od te bolesti u tijeku godine dana.

Stup srama

Iz drugih medija

AEM