Članci s tagom: komunizam

 • Ljubov Popova - žena čiji je dizajn nosila cijela Moskva

  Ljubov Popova - žena čiji je dizajn nosila cijela Moskva

  Ljubov Popova (24. 4.1889.- 25. 5.1924.) jedna je od najutjecajnijih ruskih umjetnica prve polovine 20. stoljeća. Suosnivačica je konstruktivizma i iznimno velik (...)

 • Kako nadići kapitalističke oligarhe i doseći socijalističku demokraciju?

  Kako nadići kapitalističke oligarhe i doseći socijalističku demokraciju?

  Socijalizam se često poistovjećuje s autoritarnošću. Ali, socijalisti i socijalistkinje su kroz povijest bili/e među najupornijim zagovarateljima demokracije.

 • 'Nikada ne bih rekla da je socijalizam imao pravi feminizam'

  'Nikada ne bih rekla da je socijalizam imao pravi feminizam'

  Sjećate li se suza Sonje Lokar? Bilo je to na onom dramatičnom zadnjem Kongresu Saveza Komunista Jugoslavije početkom devedesetih kojeg je demonstrativno napustila (...)

 • Komunizam u crtićima?

  Komunizam u crtićima?

  Ako su Štrumpfovi komunisti, što nam to govori o njihovom neprijatelju? Da je podli, pohlepni kapitalist, a što drugo! Na kraju krajeva, razlog zbog kojeg Gargamel želi uhvatit Štrumpfove nije gastronomske (drugim riječima, ne želi ih skuhati, speći, spohati i zatim smazati) već ekonomske prirode – stari gramzljivac želi ih pretvoriti u zlato.

 • Emancipacija poslije emancipacije

  Emancipacija poslije emancipacije

  Svaku ženu koja je financijski nezavisna i donosi samostalne odluke smatram feministkinjom. U tom smislu je feminizam danas civilizacijsko dostignuće pa se zato više termin niti ne koristi. U novim uvjetima žene su se našle u situaciji "emancipacije poslije emancipacije". Prije svega, one se moraju same boriti za svoja prava - rekla je Slavenka Drakulić u monoviewu za Novi list.

 • Seksizam postojan kano klisurina

  Seksizam postojan kano klisurina

  Drugarice i drugovi skloni tome da na jugoslavenski "socijalizam s prijateljskim licem" gledaju kroz nostalgijom zamućene ružičaste naočale - kao oni vremešni (...)

<< < 1 2

Iz drugih medija

AEM