Članci s tagom: kontracepcija

 • Za slobodu izbora

  Za slobodu izbora

  Ovih dana svjedočimo kako je posjet Pape iskorišten da bi se po tko zna koji put poslala poruka o "nepovredivosti ljudskog života od začeća do njegova prirodnog (...)

 • Nova hitna kontracepcija u Hrvatskoj

  Nova hitna kontracepcija u Hrvatskoj

  EllaOne je prva ne-hormonska hitna kontracepcija koje je odsad dostupna i u Hrvatskoj. Odobrena je za primjenu kao hitna kontracepcija unutar 120 sati (tj. 5 dana) od nezaštićenog seksualnog odnosa čime se u potpunosti pokriva period preživljavanja spermija. Na web stanici HALMED-a kod EllaOne pod terapijske indikacije stoji da je to lijek za hitnu kontracepciju.

 • Borba za pravo na izbor nikada ne prestaje

  Borba za pravo na izbor nikada ne prestaje

  Kongresnim izborima u SAD-u, održanim u 2010. godini u službu je ušlo 29 guvernera koji su protiv prava na izbor te se time broj država u kojima vlast drže protivnici (...)

 • Istine i zablude o kontracepciji

  Istine i zablude o kontracepciji

  Istraživanje provedeno u Hrvatskoj na 1000 žena u dobi od 18 do 35 godina otkrilo je da 11 posto žena nikad nije bilo kod ginekologa. Stoga s pravom 82 posto žena smatra da bi u škole trebalo uvesti seksualni odgoj. No, i gotovo 40 posto onih koje odu ginekologu ne razgovara s njim o kontracepciji. Na pitanje koliko su često u posljednja tri mjeseca koristile kontracepciju, približno polovica ispitanica je rekla da je uopće nije koristila ili je to činila rijetko. Neka su europska istraživanja pak pokazala kako mladi, primjerice, lako ulaze u prvi seksualni odnos bez ikakve zaštite jer smatraju da je "nemoguće zatrudnjeti ako im je to prvi put".

 • Pobačaj u Hrvatskoj još uvijek metoda kontracepcije

  Pobačaj u Hrvatskoj još uvijek metoda kontracepcije

  Čak 93 posto žena koje u Hrvatskoj abortiraju starije su od 20 godina, a 78 posto njih već su majke, i to najčešće u braku. Svaka četvrta trudnica iznad 35 godina abortira! Pobačaj je, slažu se stručnjaci, u Hrvatskoj još uvijek metoda kontracepcije kojoj pribjegavaju zrelije, najčešće zaposlene i udane žene, u slučaju da zatrudne s trećim djetetom koje nisu planirale. Pokazali su to podaci istraživanja "Rizični čimbenici povezani s odlukom o legalnom prekidu trudnoće u Hrvatskoj", koje su proveli stručnjaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Škole narodnog zdravlja "Dr. Andrija Štampar.

 • Papine diskriminatorne izjave ugrožavaju zdravlje muškaraca i žena

  Papine diskriminatorne izjave ugrožavaju zdravlje muškaraca i žena

  "Neodgovorne i diskriminatorne izjave i učenja o seksualnosti, seksualnom zdravlju i dobrobiti, dovode zdravlje i živote muškaraca i žena u opasnost" izjavljuju dvije vodeće britanske dobrotvorne organizacije FPA (Family Planning Association) i NAT (National AIDS Trust) u OTVORENOM PISMU o stavovima Pape Benedikta XVI o seksualnom zdravlju uoči njegovog prvog posjeta Velikoj Britaniji. Naučavajući da je moderna kontracepcija "istinski zla", katolička crkva sprječava žene, uključujući udane žene, da odaberu da li će imati ili ne imati djecu, kada će to učiniti i koliki će biti razmak između poroda.

 • Katolički liječnici protiv pilule "dan poslije"

  Katolički liječnici protiv pilule "dan poslije"

  Popularna tableta za hitnu kontracepciju, poznata i kao "dan poslije", mogla bi se u hrvatskim ljekarnama naći već idućeg tjedna. Naime, Hrvatska agencija za lijekove još je u travnju izdala odobrenje za uporabu proizvoda pod nazivom escapelle, a u četvrtak se očekuje i odobrenje za stavljanje u promet. Iako hrvatski ginekolozi već 20-ak godina za to propisuju više doze "običnih" kontraceptiva, na to što je escapelle registriran kao kontraceptiv reagiralo je Hrvatsko katoličko liječničko društvo, jer su mišljenja da je riječ o abortivnom sredstvu.

 • Ne smijemo dopustiti da nam država uđe u krevet

  Ne smijemo dopustiti da nam država uđe u krevet

  Svi koji su se ikada bavili ispitivanjima javnog mišljenja ili sličnim empirijskim istraživanjima, prije ili kasnije naišli su na knjigu "Kako lagati pomoću (...)

 • "Antibebi pilulu" uzimao bi svaki treći muškarac

  "Antibebi pilulu" uzimao bi svaki treći muškarac

  U godini koja obilježava pola stoljeća kontracepcijske pilule za žene, epohalnog otkrića koje je uvelike promijenilo svijet spolnosti, a ženama dalo mogućnost odlučivanja, za mnoge vjerojatno veću i stvarniju od prava glasa, pravo je vrijeme za postavljanje pitanje što je s istovjetnom kontracepcijom u muškaraca. Ideja hormonske kontracepcije za muškarce koja bi bila ekvivalent ženskoj "antibebi piluli" postoji već dug niz godina, a klinička istraživanja nove metode kontracepcije u ovom trenutku nalaze se u trećoj fazi, te bi do primjene i registracije muške metode hormonalne kontracepcije trebalo proći još nekoliko godina.

 • Više od 80 posto žena smatra da bi u hrvatske škole trebalo uvesti seksualni odgoj i edukaciju

  Više od 80 posto žena smatra da bi u hrvatske škole trebalo uvesti seksualni odgoj i edukaciju

  Svaka treća žena ne koristi nikakvu kontracepciju, trećina ih koristi kondome, dok njih 16 posto uzima kontracepcijske pilule. Ovakve je seksualne navike Hrvatica i njihove stavove prema kontracepciji pokazalo istraživanje koje je za tvrtku Bayer Schering Pharma povodom obilježavanja 50. godina kontracepcijske pilule provela agencija Ipsos Puls na uzorku od 1.000 žena u dobi od 18 do 35 godina. Stručnjaci smatraju da su u zadnjih nekoliko godina postignuti značajni pomaci u informiranosti žena o kontracepciji.

<< < 3 4 5 6 7 > >>

Iz drugih medija

AEM