Članci s tagom: lgbt

 • Desetu godinu ponosno!

  Desetu godinu ponosno!

  Samo tjedan dana nakon sramotnog masovnog javnog linča nad prvom Povorkom ponosa u Splitu, na jubilarnom Zagreb Prideu okupilo se čak 4 000 ljudi, koji su koračajući ulicama glavnog grada još jednom stali u obranu prava na različitost. Snažnije nego ikad, sudionici Pridea pokazali su kako ne pristaju na diskriminaciju, uskraćivanje slobode i dostojanstva.

 • SPLIT- Najbolja reklama za ZAGREB

  SPLIT- Najbolja reklama za ZAGREB

  Najveći je dalmatinski grad uoči PRIDEa bio inkubator primitivizma, netolerancije i diskriminacije, grad u kojem je sve najavljivalo subotnji sumrak ljudskih i (...)

 • Topovskim udarom na Thompsona

  Topovskim udarom na Thompsona

  Jučer je održan prvi splitski prajd. Parada ponosa lezbijki, gejeva, bi, trans, queer osoba i podržavatelja i podržavateljica. Ovo je prvi put na području ex Yu regije (...)

 • Najpoželjniji hrvatski poslodavci su i 'gay friendly'

  Najpoželjniji hrvatski poslodavci su i 'gay friendly'

  Ni LGBT zajednica u Hrvatskoj nije pošteđena eksplozije nezaposlenosti pa smo se zapitale otežava li i danas nečija spolna orijentacija mogućnost pronalaska odgovarajućeg radnog mjesta. Sudeći prema podacima koje smo dobile od inače najpoželjnijih hrvatskih poslodavaca, svi su "gay friendly".

 • Nepravda na svakom koraku

  Nepravda na svakom koraku

  Transrodne osobe žive s metom na svojim leđima. Svatko tko zaniječe ovu činjenicu – koju je teško prihvatiti u svjetlu nedavne pobjedne bračne jednakosti i "ne (...)

 • Istospolne veze u Hrvatskoj miljama daleko od oltara

  Istospolne veze u Hrvatskoj miljama daleko od oltara

  Izmjene Obiteljskog zakona koje predviđaju izjednačavanje istospolnih parova s bračnim i izvanbračnim partnerima u svim pravima, osim posvajanja djece, već su pripremljene. Situacija u Hrvatskoj miljama je daleko od, primjerice, situacije u Velikoj Britaniji gdje se upravo razmišlja o mogućnosti da se  dopusti sklapanje istospolnih brakova u crkvama. Britanska bi vlada mogla predložiti i izbacivanje iz upotrebe zakonske definicije braka prema kojoj  je to veza između muškarca i žene te dopustiti istospolnim parovima  da svoje partnere nazivaju bračnim drugovima. 

 • Gay je službeno OK u američkoj vojsci

  Gay je službeno OK u američkoj vojsci

  Američki predsjednik Barack Obama potpisao je zakon kojim se prvi put dopušta homoseksualnim osobama u vojsci da slobodno govore o svojoj spolnoj orijentaciji. "To će napokon omogućiti desecima tisuća Amerikanaca da ne moraju živjeti u laži", izjavio je Obama. On je tako i formalno ukinuo zakon popularno nazvan "ne pitaj, ne govori" iz 1993. godine, odbačen u Kongresu prošloga tjedna. Ipak, računa se da će proći još mjeseci dok promjene zažive u vojsci. Računa se da je zbog zakona iz 1993. iz američke vojske otpušteno više od 13.000 ljudi.

 • Srbija će zabraniti neofašističke organizacije

  Srbija će zabraniti neofašističke organizacije

  Ravnatelj srpske policije Milorad Veljović potvrdio je jutros da je među 249 privedenih osoba u neredima nakon jučerašnje Parade ponosa u Beogradu u pritvoru zadržan i vođa neofašističkog pokreta Obraz, Mladen Obradović. Pokazuje li to da Srbija ovoga puta misli ozbiljno? Veljović drži Obradovića jednim od glavnih organizatora nereda te ocjenjuje da su napadi na policiju bili izuzetno organizirani, sinkronizirani te da se nisu slučajno dogodili. To je ilustrirao činjenicom da je preko 60 posto privedenih iz unutrašnjosti Srbije, što znači da je akcija očito uvježbavana.

 • Parada ponosa prošla bez incidenata, huligani napali policiju

  Parada ponosa prošla bez incidenata, huligani napali policiju

  "Parada ponosa" sa više od hiljadu učesnika prošla je centrom Beograda bez incidenata, do Studentskog kulturnog centra. Učesnici "Parade" su posle okupljanja i otvaranja skupa u parku Manjež prošetali Nemanjinom ulicom, Ulicom kneza Miloša i Masarikovom, kako je i planirano. Učesnici kolone uzvikivali su parole poput "Solidarno protiv fašizama", a na čelu kolone je veliki transparent "Možemo zajedno". Manifestaciji prisustvuje ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić, predstavnici DS-a i LDP-a, nevladinih inicijativa...

 • Napadnuti aktivisti Žena u crnom

  Napadnuti aktivisti Žena u crnom

  Organizacija Žene u crnom navodi da su protekle noći dva mladića upala u njihove prostorije u Jug Bogdanovoj ulici u Beogradu i čekićem napala aktiviste. "Da se nije radilo o slučajnom incidentu pokazuje to da su mladići u prostorije ušli tražeći pedera među prisutnima, želeći da se fizički obračunaju", navodi se. Žene u crnom ocenile su da su motivi napada politički stavovi i homofobija i zatražile od nadležnih državnih organa da što pre pronađu počinioce i kazne ih. "Politički motivisan napad na aktivistkinje i aktiviste "Žena u crnom" desio zato što podržavamo prava LGBT populacije.

Iz drugih medija

AEM