Članci s tagom: lgbtiq

 • Iskorak protiv Zakona o radu

  Udruga Iskorak poslala je javni apel svim zastupnicima/cama Hrvatskog sabora da se prilikom izglasavanja konačnog prijedloga Zakona o radu u petak 4. 12. 2009. izjasne s "protiv". "Vlada se ponaša kao da istospolne zajednice u hrvatskom društvu ne postoje, te ih ne spominje u dijelovima zakona koji se tiču određenih prava, ali ni u dijelovima koji imaju za svrhu sprečavanje sukoba interesa."

 • Možda je raj samo prevara za kraj...

  Možda je raj samo prevara za kraj...

  "HOMOSEKSUALCI i transseksualci nikada neće stići u Kraljevstvo nebesko i to nisu moje riječi, već riječi Svetoga Petra", rekao je kardinal Javier Lozano Barragan. U svojem istupu kojega su oštro osudile udruge  za promicanje prava homoseksualaca, kardinal je rekao da se nitko nikada nije rodio kao homoseksualac već da je to životni izbor svakog pojedinca.

 • Nevidljivi na radnom mjestu, nevidljivi u Zakonu

  Nevidljivi na radnom mjestu, nevidljivi u Zakonu

  Kontra je zajedno s Iskorakom i Ženskom mrežom Hrvatske uputila apel nadležnim odborima Hrvatskog sabora, klubovima zastupnika te Pravobraniteljici za ravnopravnost spolova da ulože amandmane kojima bi se odredbe članaka Prijedloga Zakona o radu izmijenile na način da ne budu diskriminativne prema radnicima/-cama koji žive u istospolnim zajednicama.

 • Gay velikan

  Gay velikan

  "He was a man and a friend always He stuck with me in the hard old days" Tom Paxton: "My Rambling Boy" Ove (...)

 • Kamena s ramena

  Kamena s ramena

  Još jedan u nizu, blago rečeno nemilih događaja, koji govore kako se u Zagrebu ništa ne mijenja. U centru grada došlo je do dva uzastopna napada kamenjem na podstanarski stan u kojem žive dvije djevojke, a za napad je osumnjičen član neonacističke skupine skinheads. Organi vlasti kojima je zadaća očuvanje javnog reda i mira, ponovno su dokazali kako svoj posao rade površno i neučinkovito.

 • Vježbanje pljuvanja homofobije u dalj

  Vježbanje pljuvanja homofobije u dalj

  U Hrvatskoj čak i kampanja za prevenciju širenja HIV-a i AIDS-a te ostalih spolnih bolesti namijenjena homoseksualnim muškarcima postaje mjesto za javno vježbanje pljuvanja homofobije u dalj. Tekstovi koji su objavljeni u medijima  pokazuju da se na temu homoseksualnosti opet reagira iz homofobičnog želuca, a ne iz racionalne glave, navodi se u priopćenju Queer Zagreba.

 • "Stražnja strana" na udaru institucija

  "Stražnja strana" na udaru institucija

  Slobodna Dalmacija i Jutarnji list donose priču o brošuri "Stražnja strana" koju je ove jeseni izdao Iskorak, a uz financijsku podršku Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, Ureda za zdravstvo i branitelje Grada Zagreba, te Vladinog ureda za ljudska prava. Piše Jutarnji, u brošuri su se umjesto savjeta o suzbijanju HIV-a, našli savjeti za ugodniji odnos te veći užitak muških partnera.

 • "Anđeoska čuvarica" zaljevskih transeksualaca

  Prevela Daria Mrkus Transeksualci u Zaljevu nazivaju odvjetnicu Fawziyu Janahi "Anđeoskom čuvaricom". Jedina je žena odvjetnica u arapskom svijetu (...)

 • ILGA pozdravila nastojanja Komisije u zaštiti prava LGBT osoba u JI Europi

  ILGA pozdravila nastojanja Komisije u zaštiti prava LGBT osoba u JI Europi

  Europska komisija objavila je u listopadu izvješća o napretku zemalja kandidatkinja i potencijalnih kandidatkinja za članstvo u Europskoj uniji: Hrvatske, Makedonije, Turske te  Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije i Kosova. Nevladina organizacija ILGA (International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association) pozdravlja zalaganje Europske komisije za poštivanje prava LGBT osoba u ovim zemljama.

 • UJEDINITI NOVAC, IDEJE I DJELOVANJE: JEDINSTVENA ULOGA ŽENSKIH FONDOVA

  UJEDINITI NOVAC, IDEJE I DJELOVANJE: JEDINSTVENA ULOGA ŽENSKIH FONDOVA

  Ubrzavanje promjena za žene i djevojke: Uloga ženskih fondova, izvještaj o istraživanju koje su proveli Foundation Center (FC) i Women's Funding Network (WFN), pokazuje koliko je važan rad ženskih fondova. Iako je količina novca koju daju ženski fondovi ukupno daleko manja od one koju daju velike zaklade za žene i djevojke, učinak njihovog rada je daleko veći.

Stup srama

Iz drugih medija

AEM