Članci s tagom: lgbtiq

 • "Anđeoska čuvarica" zaljevskih transeksualaca

  Prevela Daria Mrkus Transeksualci u Zaljevu nazivaju odvjetnicu Fawziyu Janahi "Anđeoskom čuvaricom". Jedina je žena odvjetnica u arapskom svijetu (...)

 • ILGA pozdravila nastojanja Komisije u zaštiti prava LGBT osoba u JI Europi

  ILGA pozdravila nastojanja Komisije u zaštiti prava LGBT osoba u JI Europi

  Europska komisija objavila je u listopadu izvješća o napretku zemalja kandidatkinja i potencijalnih kandidatkinja za članstvo u Europskoj uniji: Hrvatske, Makedonije, Turske te  Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije i Kosova. Nevladina organizacija ILGA (International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association) pozdravlja zalaganje Europske komisije za poštivanje prava LGBT osoba u ovim zemljama.

 • UJEDINITI NOVAC, IDEJE I DJELOVANJE: JEDINSTVENA ULOGA ŽENSKIH FONDOVA

  UJEDINITI NOVAC, IDEJE I DJELOVANJE: JEDINSTVENA ULOGA ŽENSKIH FONDOVA

  Ubrzavanje promjena za žene i djevojke: Uloga ženskih fondova, izvještaj o istraživanju koje su proveli Foundation Center (FC) i Women's Funding Network (WFN), pokazuje koliko je važan rad ženskih fondova. Iako je količina novca koju daju ženski fondovi ukupno daleko manja od one koju daju velike zaklade za žene i djevojke, učinak njihovog rada je daleko veći.

 • Iskorak i Kontra nastavljaju s kampanjom u Puli i Osijeku

  Iskorak i Kontra nastavljaju s kampanjom u Puli i Osijeku

  Udruge Iskorak i Kontra u suradnji s Institutom za mobilizaciju, intervenciju i akciju M.I.A. provode kampanju "Pravo na rad bez diskriminacije". Nakon Zagreba, Splita i Rijeke, kampanja se ovaj tjedan provodi u Istri i Slavoniji. Aktivisti/ce Kontre i Iskoraka dijelit će promotivne materijale kampanje koji sadrže informacije o LGB radnim pravima danas u Osijeku, te u ponedjeljak 9.studenog u Puli.

 • Nužno je moći reći riječ na "L"

  Nužno je moći reći riječ na "L"

  Prošli vikend u Zagrebu je obilježeno 20 godina od početka lezbijskog aktivizma u Hrvatskoj. Program je započeo u nedjelju 24.10. sa otvorenjem izložbe u galeriji (...)

 • Švedska Luteranska crkva odobrila gay brakove

  Švedska Luteranska crkva odobrila gay brakove

  ŠVEDSKA Luteranska crkva od sljedećeg će mjeseca moći vjenčati istospolne parove, odlučila je njihova sinoda. Oko 70 posto od 250 članova/ica sinode podržalo je prijedlog čime je švedska Luteranska crkva postala jedna od rijetkih koja dozvoljava gay brakove. Oko tri četvrtine Šveđana/ki pripada Luteranskoj crkvi, no odaziv na misu je nizak.

 • Gay magazin

  Gay magazin

  Iskorak je predstavio redizajnirani i rekonceptualizirani projekt Gay.hr LGBTIQ magazin na adresi www.gay.hr. Gay.hr je u proteklih sedam godina prepoznat kao vodeći regionalni i jedini hrvatski magazin i socijalna mreža namijenjena pripadnicima seksualnih i rodnih manjina, građanima i građankama Republike Hrvatske.

 • Nove spoznaje o vjerskome fundamentalizmu

  Nove spoznaje o vjerskome fundamentalizmu

  Referirajući se na rezultate globalnog istraživanja u kojem je sudjelovalo preko 1600 aktìvistkinja za ljudska prava, kao i na intervjue s više od 50 stručnjaka, AWID je krajem 2008. pokrenuo poseban niz publikacija o vjerskom fundamentalizmu i ženskim pravima. Prema riječima 76% aktìvistkinja za ljudska prava, u posljednjih je 10 godina na globalnoj razini ojačao utjecaj vjerskoga fundamentalizma.

 • Ugandijski LGBT aktivisti/ce na udaru Parlamenta

  Ugandijski LGBT aktivisti/ce na udaru Parlamenta

  Ugandijski Parlament razmatra donošenje Zakona koji bi, ukoliko bude odobren, ozbiljno ugrozio prava i slobode boraca za ljudska prava u Ugandi. Predloženi Zakon uveo bi oštrije sankcije za homoseksualnost, koja je već kriminilizirana u Ugandi, te bi još više ograničio prava na slobodu izražavanja, udruživanja i okupljanja.

 • Šest zagrebačkih fontana obojano u dugine boje

  Šest zagrebačkih fontana obojano u dugine boje

  U znak proslave i obilježavanja međunarodnog "Coming out" dana šest poznatih zagrebačkih fontana dobilo je danas svaka svoju boju koje zajedno tvore šest duginih boja sa zastave LGBT (lezbijskog, gej, biseksualnog, transrodnog) pokreta. Akciju je organizirala KugA - neprofitna, neregistrirana i dobronamjerna grupa građana i građanki.

Stup srama

Iz drugih medija

AEM