Članci s tagom: ljudska-prava

 • Lidija i Željka izvojevale pobjedu protiv diskriminacije i predrasuda

  Lidija i Željka izvojevale pobjedu protiv diskriminacije i predrasuda

  Jučer je u Kući ljudskih prava predstavljena jedna mala, ali značajna pobjeda protiv predrasuda koje još uvijek vladaju našim društvom. Predstavljena je prva (doduše nepravomoćna) presuda hrvatskog suda zbog diskriminacije na temelju etničke pripadnosti. Na varaždinskom Općinskom sudu još je 2010. godine pokrenut postupak protiv vlasnice lokalne trgovine koja je odbila zahtjev za odrađivanjem prakse dviju srednjoškolki "jer su Ciganke". Nepravomoćna presuda utvrdila je da se radilo o diskriminaciji temeljem etničke pripadnosti.

 • Mađarske vlasti zabranile održavanje Povorke Ponosa

  Mađarske vlasti zabranile održavanje Povorke Ponosa

  Načelnik policije u Budimpešti izdao je 6. travnja priopćenje o zabrani održavanja LGBT Povorke ponosa planirane za 7. srpnja 2012. Amnesty International (...)

 • Ministrov rasistički ispad

  Ministrov rasistički ispad

  Osmoga dana travnja se od 1990. godine diljem Europe obilježava Međunarodni dan Roma, etničke skupine koja broji oko 12 milijuna ljudi i najbrojnija je (...)

 • Prisilni brakovi uništavaju živote djevojčica

  Prisilni brakovi uništavaju živote djevojčica

  Prošli mjesec svijet je obišla vijest o samoubojstvu 16-godišnje marokanske djevojčice Amine Filali. Utočište je pronašla u smrti, ispijajući otrov za štakore, te na taj način izbjegla daljnje zlostavljanje svojega muža za kojega je bila prisiljena vjenčati se nakon što ju je silovao. Prema članku 475 marokanskoga kaznenog zakona "otmičar" maloljetnice može se vjenčati sa svojom žrtvom te na taj način izbjeći kazneno gonjenje, a zakon se na taj način tumači i u slučaju silovanja.

 • Krenulo najveće LGBT istraživanje na teritoriju Europske unije i Hrvatske

  Krenulo najveće LGBT istraživanje na teritoriju Europske unije i Hrvatske

  Agencija za temeljna prava Europske unije provodi najveće istraživanje o LGBT identitetima na teritoriju Europske Unije uključujući i Republiku Hrvatsku. Istraživanje se provodi isključivo putem interneta kroz online upitnik. Europsko LGBTIQ istraživanje prikuplja iskustva lezbijki, gej, biseksualnih ili transrodnih osoba starijih od 18 godina  koji žive u Europskoj uniji ili Hrvatskoj. Istraživanje provodi Agencija Europske unije za temeljna prava. Potpuno je anonimno i dostupno je na internetu do kraja lipnja 2012 http://lgbtsurvey.eu/. Upitnik se može popuniti na hrvatskom  ili drugim europskim jezicima.

 • Kad Hrvatska postane (k)raj na zemlji

  Kad Hrvatska postane (k)raj na zemlji

  Jeste li ikada bili stranac? Ne turist. Ne sudionik studentske ekskurzije. Ne učesnik konferencije. Već pravi, pravcati stranac, koji se jutrima budi u svijetu stranog mu jezika, koji ne poznaje mrežu javnog prijevoza ni infrastrukturu javnih službi koje mu trebaju da bi regulirao svoj status novog stanovnika grada ili mjesta u kojeg ga je život nanio. Stranac koji se srami svog neznanja lokalnih običaja i činjenice da s odraslim osobama ne može razgovarati kao odrastao čovjek, nego u najboljem slučaju, kao dijete koje zna tek nekoliko riječi jezika.

 • Istina o prisilnim brakovima

  Istina o prisilnim brakovima

  U listopadu prošle godine, britanski premijer David Cameron javno je pozvao na podrobnije razmatranje pitanja prisilnog braka. Je li riječ o kriminalnom djelu, znat ćemo krajem ovog mjeseca kada se očekuje okončanje javne rasprave. Sam premijer usporedio je prisilni brak s ropstvom, te poručio kako nas osjetljivost na kulturalne razlike ne bi smjela sprječavati da ozbiljno pristupimo ovome problemu.

 • Saudijske žene: Razmažene ili potlačene

  Saudijske žene: Razmažene ili potlačene

  Ženska prava su vruća tema u Saudijskoj Arabiji, i postoji začuđujuće širok raspon pogleda jednako sa ženske i muške strane. Osim zakona o muškom skrbništvu, prisutna je problematika vezana uz zabranu ženama da upravljaju vozilama koja je punila naslove svjetskih novina prošle godine. Naime, tada su mnoge žene osporavale zakon sjedajući iza volana.

 • Odobrili prijedlog koji bi trebao 'ušutkati' homoseksualne i transrodne osobe

  Odobrili prijedlog koji bi trebao 'ušutkati' homoseksualne i transrodne osobe

  Konzervativni zastupnici u Sankt Peterburgu su odobrili zloglasni prijedlog zakona koji bi trebao ušutkati sve debate, pisanja, čitanja ili govor o bilo čemu "gay".

 • Trgovanje ljudima-zločin koji ljude pretvara u robu

  Trgovanje ljudima-zločin koji ljude pretvara u robu

  Sinoć je, u punoj dvorani Muzeja za suvremenu umjetnost, u organizaciji Ureda za ljudska prava Vlade Republike Hrvatske, održana svečana premijera filma "Sestre" redatelja Vladimira Paskaljevića i producentice Bojane Maljević. Film je baziran na stvarnim događajima, a snimljen je u cilju podizanja  svijesti javnosti o problemu trgovanja ljudima. Trgovanje ljudima je jedan od najbeskrupuloznijih primjera kršenja ljudskih prava i povrede dostojanstva i integriteta svake osobe, radi stvaranja ilegalnog profita od kojeg nije izuzeta niti jedna država na svijetu.

Stup srama

Iz drugih medija

AEM