Članci s tagom: ljudska-prava

 • LGBTIQ osobe na meti diskriminacije širom svijeta

  LGBTIQ osobe na meti diskriminacije širom svijeta

  Izvješće Visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za ljudska prava objavljenom krajem 2011. godine o diskriminacijskim zakonima i praksama te djelima nasilja nad pojedincima zasnovanima na njihovoj seksualnoj orijentaciji i rodnome identitetu još jednom je pokazalo da međunarodne deklaracije, konvencije i sporazumi, iako itekako potrebne i važne, često ipak ostaju mrtvo slovo na papiru.

 • Slično i različito

  Slično i različito

  Knjiga Slično i različito: diskriminacija u Europskoj Uniji i Republici Hrvatskoj bavi se problemom višestruke diskriminacije s povijesnog, ekonomskog, političkog i pravnog aspekta. Analizira zakonodavni okvir Europske Unije po pitanju diskriminacije i specifičnosti hrvatskog zakonodavnog okvira. Autorica knjige je Snježana Vasiljević viša asistentica na na Katedri za europsko javno pravo zagrebačkog Pravnog fakulteta

 • Starijima nema mjesta u društvu (?)

  Starijima nema mjesta u društvu (?)

  Jedna od stvari koja povezuje sve nas vrle stanovnice i stanovnike Zagreba (ne znam kako stvari stoje s ostatkom Lijepe naše) jest i (žalosna) (...)

 • Slijepi su oni s predrasudama

  Slijepi su oni s predrasudama

  Javnosti i građanima koji i u 21. stoljeću još uvijek imaju predrasude prema slijepim osobama treba pomoći da se izliječe od te vrste neupućenosti i neznanja, poručeno je na današnjem predstavljanju televizijskog spota Slijepi su oni s predrasudama u Informacijskom centru Europske unije (EU). Spot prikazuje mladu slijepu trudnicu, koja prelazi cestu s bijelim štapom i pritom se susreće s neizrečenim mislima prolaznika.

 • Najviše diskriminacije ima na radnom mjestu

  Najviše diskriminacije ima na radnom mjestu

  1.siječnja 2009. godine u Hrvatskoj je stupio na snagu Zakon o suzbijanju diskriminacije . O pozitivnim učincima toga zakona još uvijek je rano govoriti, međutim (...)

 • Gospođa mademoiselle

  Gospođa mademoiselle

  U Francuskoj, kao uostalom i u Hrvatskoj, žene često moraju ispunjavati obrasce u kojima ih se pita jesu li mademoiselle (gospođica) ili madame (...)

 • Francuske feministice u borbi protiv mademoiselle

  Francuske feministice u borbi protiv mademoiselle

  Prevela Nada Kujundžić Francuske feministice smatraju da je skandal oko Dominiquea Straussa-Kahna natjerao zemlju da se (...)

 • Norveška nagrada za mir ugandskoj grupi za prava seksualnih manjina

  Norveška nagrada za mir ugandskoj grupi za prava seksualnih manjina

  Uglednu godišnju norvešku nagradu za rad na zaštiti ljudskih prava, koja katkad najavljuje dobitnika Nobelove nagrade za mir, dobila je organizacija "Seksualne manjine Ugande" (SMUG), koja se bori protiv diskriminacije homoseksualaca i drugih osoba nekonvencionalnih seksualnih orijentacija u Africi. Nagradu Rafto za 2011., koju dodjeljuje istoimena zaklada, preuzet će u Bergenu 6. studenoga čelnik SMUG-a Frank Mugisha.

 • Američka kriza lomi se na djeci i ženama

  Američka kriza lomi se na djeci i ženama

  Prosvjedi su započeli 17. rujna, kada se stotine prosvjednika okupilo na Bowling Green Parku u New Yorku, poznatoj financijskoj četvrti.

 • Žalite se Europskom pučkom pravobranitelju!

  Žalite se Europskom pučkom pravobranitelju!

  Svakom građaninu RH dobro će doći informacija da u slučaju administrativne nepravilnosti, nepravednosti, diskriminacije, zloupotrebe vlasti, šutnje administracije, uskraćivanja informacija ili nepotrebnog odgađanja od tijela Europske unije, i Hrvatskoj, kao budućoj članici EU-a na raspolaganju stoji Europski pučki pravobranitelj.

Stup srama

Iz drugih medija

AEM