Članci s tagom: ljudska-prava

 • Trebamo državu koja štiti, a ne državu koja dopušta

  Trebamo državu koja štiti, a ne državu koja dopušta

  U Centru za LGBT ravnopravnost smatraju kako je zamagljivanje LGBT pitanja u Planu 21 u politiku "slobode životnog stila" posve razočaravajuće jer nikome ništa ne znači, neodređeno je, i zvuči kao da se obraćaju kakvom institutu za filozofiju. "Mi trebamo državu koja štiti, a ne državu koja 'dopušta'. Nova Vlada treba aktivno promovirati ljudska prava, a to znači i LGBT ljudska prava, ženska ljudska prava itd.."

 • Javna rasprava održana 5 do 12

  Javna rasprava održana 5 do 12

  U Centru za ljudska prava, održana je 15.og ovog mjeseca prva javna rasprava o Konačnom prijedlogu Zakona o pučkom pravobranitelju (ZOPP), kojem je kao svrha postavljeno jačanje institucije pučkog pravobranitelja. Prema prijedlogu zakona, fokus je ne samo na zaštiti, već i promociji spomenute institucije, a to bi se postiglo, osim uvođenjem novina u njegove ovlasti, i pripajanjem Centra za ljudska prava, te specijaliziranih Pravobraniteljstava.

 • Dodijeljena nagrada za ljudska prava Alison Des Forges

  Dodijeljena nagrada za ljudska prava Alison Des Forges

  Sedam hrabrih i neumornih zagovaratelja ljudskih prava primit će u studenom 2011. prestižnu nagradu Alison Des Forges za Izvanredni aktivizam, izjavio je Human Rights Watch. Dobitnici iz Egipta, Indonezije, Irana, Meksika, Tunisa i Zimbabvea su aktivisti i aktivistkinje koji rade kako bi stvorili svijet gdje će ljudi živjeti bez nasilja, diskriminacije i ugnjetavanja.

 • U Hrvatskoj se nastavlja erozija ekonomskih i socijalnih prava

  U Hrvatskoj se nastavlja erozija ekonomskih i socijalnih prava

  Centar za ljudska prava ocijenio predstavljajući izvješće o stanju ljudskih prava u Hrvatskoj u prošloj godini da je jedan od ključnih problema erozija ekonomskih i socijalnih prava. Izvješće o stanju ljudskih prava u Hrvatskoj u 2010. temelji se na izvještajima relevantnih domaćih i međunarodnih institucija te organizacija civilnoga društva.

 • Dođite na Pride i budućnost je naša!

  Dođite na Pride i budućnost je naša!

  Pride je važan svake godine, ali ipak se nekako čini da je ove godine najvažniji. Zahvaljujući nasilnim i sramotnim događajima koji su pratili i još uvijek u obliku homofobnih i antidemokratskih izjava prate splitski Pride, sve su oči uprte u zagrebačku subotnju povorku ponosa. I dok se na povorci očekuju usual suspects, sa svih strana stižu podrške i najave dolaska što bi ovu povorku moglo učiniti najmasovnijom dosad.

 • Otvoreno pismo Jadranki Kosor

  Otvoreno pismo Jadranki Kosor

  Ženska mreža Hrvatske i ženske sindikalne grupe u otvorenom pismu Premijerki Jadranki Kosor ponovno napominju da se ukidanje Ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova događa iza zatvorenih vrata Ministarstva pravosuđa, bez široke rasprave u javnosti. Podsjećamo, prije gotovo dva mjeseca u javnost je procurila informacija da će se izmjenama Zakona o Pučkom pravobranitelju ukinuti samostalni institut Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova.

 • Doći ću na splitski Gay Pride jer je to praznik demokracije

  Doći ću na splitski Gay Pride jer je to praznik demokracije

  Saborska zastupnica Mirela Holy već dugi niz godina aktivno se zauzima za rješavanje pitanja ravnopravnosti spolova, te ekoloških pitanja i prava svih manjina, a (...)

 • Marković nije diskriminator

  Marković nije diskriminator

  Nepravomoćnom presudom Županijskog suda predsjednik HNS-a Vlatko Marković oslobođen je optužbi da je svojom izjavom Večernjem listu iz studenoga 2010. diskriminirao gay populaciju. Markovićev odvjetnik na sudu je tvrdio kako tužitelji, Centar za LGBT ravnopravnost i Centar za mirovne studije, nisu dokazali tko je to povrijeđen Markovićevom izjavom.

 • Hrvatska dobila preporuke za zaštitu ljudskih prava

  Hrvatska dobila preporuke za zaštitu ljudskih prava

  Na nedavnom zasjedanju Vijeća za ljudska prava UN-a u Ženevi Hrvatska je dobila ukupno 116 preporuka za poboljšanje njihove zaštite od kojih državno izaslanstvo nije prihvatilo samo dvije - ublažavanje kriterija za ostvarivanje besplatne pravne pomoći i za lakše ostvarivanje hrvatskoga državljanstva građanima drugih nacionalnosti.

 • Crna kutija o ljudskim pravima

  Crna kutija o ljudskim pravima

  Projekt Crna kutija dio je šireg programa VideoTeka ljudskih prava koji B.a.B.e. provode od 2006. godine. Voditeljica i urednica projekta je Sanja (...)

Stup srama

Iz drugih medija

AEM