Članci s tagom: ljudska-prava

 • Hrvatska dobila preporuke za zaštitu ljudskih prava

  Hrvatska dobila preporuke za zaštitu ljudskih prava

  Na nedavnom zasjedanju Vijeća za ljudska prava UN-a u Ženevi Hrvatska je dobila ukupno 116 preporuka za poboljšanje njihove zaštite od kojih državno izaslanstvo nije prihvatilo samo dvije - ublažavanje kriterija za ostvarivanje besplatne pravne pomoći i za lakše ostvarivanje hrvatskoga državljanstva građanima drugih nacionalnosti.

 • Crna kutija o ljudskim pravima

  Crna kutija o ljudskim pravima

  Projekt Crna kutija dio je šireg programa VideoTeka ljudskih prava koji B.a.B.e. provode od 2006. godine. Voditeljica i urednica projekta je Sanja (...)

 • PROSVJEDI U EGIPTU - ŽENE U FOKUSU

  PROSVJEDI U EGIPTU - ŽENE U FOKUSU

  Leil Zahra Mortada pokrenula je Facebook stranicu Žene Egipta ( Woman of Egypt) kao odgovor za sve one koji postavljaju pitanja gdje su žene u aktualnim (...)

 • Europski sud za ljudska prava donio dvije presude protiv Hrvatske

  Europski sud za ljudska prava donio dvije presude protiv Hrvatske

  Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu donio je dvije presude protiv Hrvatske jer je zaključeno da pravosuđe nije provelo odgovarajuće istrage u vezi dvije osobe koje su nestale za vrijeme Domovinskog rata. Oba slučaja datiraju iz 1991. godine. "Istrage su bile neučinkovite čime je prekršen članak 2. Europske konvencije o ljudskim pravima", priopćili su sa suda.

 • Europski sud za ljudska prava presudio je protiv Irske

  Europski sud za ljudska prava presudio je protiv Irske

  Europski sud za ljudska prava presudio je protiv Irske u slučaju žene koja boluje od raka i koja nije bila u mogućnosti prekinuti trudnoću u Irskoj. Ona se bojala da trudnoća može potaknuti ponovnu pojavu karcionma koji je u tom trenutku bio u remisiji. Bila je prisiljena putovati u Britaniju gdje su zakoni vezani uz abortus liberalniji, kako bi prekinula trudnoću.

 • Teška borba za prava osoba s invaliditetom

  Teška borba za prava osoba s invaliditetom

  Prevela Nada Kujundžić Prava osoba s invaliditetom su ljudska prava U sklopu petog međunarodnog znanstvenog skupa koji se bavi temama (...)

 • Nagrada Krunoslav Sukić pripala Jadranki Reihl Kir

  Nagrada Krunoslav Sukić pripala Jadranki Reihl Kir

  Centar za mir, nenasilje i ljudska prava - Osijek je 2009. godine utemeljio Nagradu za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudska prava Krunoslav Sukić, u čast mirovnog aktivista i humaniste. Nagrada je za 2010.godinu dodjeljena Jadranki Reihl Kir. Priznanje za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava Krunoslav Sukić dobila je Ana Matijević, a priznanje za nenasilnu akciju dobila je inicijativa Ne damo Varšavsku.

 • O rodnim identitetima u Saboru

  O rodnim identitetima u Saboru

  Na saborskoj sjednici raspravljalo se o prijedlozima SDP-a za izmjene i dopune zakona o državnim maticama i zakona o osobnom imenu vezanima uz rodni identitet.  Šime Lučin je kazao kako teže boljoj zaštiti privatnosti osoba u slučaju kad promijene spol, budući da su oba zakona iz početka 90-ih, a zaštita ljudskih prava otada je uznapredovala. "Na taj bismo način, gotovo simbolički, mogli doprinijeti obilježavanju Dana ljudskih prava", kazao je Lučin.

 • 'O ljudima i bogovima' otvara 8. Human Rights Film Festival!

  'O ljudima i bogovima' otvara 8. Human Rights Film Festival!

  8. Human Rights Film Festival održat će se od 6. do 11. prosinca u Zagrebu te od 13. do 16. prosinca u Rijeci. Festival nastavlja sa tradicijom tematskih fokusa, pa je tako ove godine odabrana tema javnost. "Kao i dosad, naš cilj je da festivalsku publiku potaknemo na drugi ili treći pogled - pa time i na daljnje razmišljanje i djelovanje koje želi bolje i drukčije", izjavio je direktor HRFF-a Petar Milat. Festival će otvoriti canneski pobjednik, francuski igrani film 'O ljudima i bogovima' Xaviera Beauvoisa.

 • Borba protiv kriminala ili kršenje ljudskih prava?

  Borba protiv kriminala ili kršenje ljudskih prava?

  Posljednjih se dana u Švicarskoj o ničemu toliko ne govori i piše koliko o novoj inicijativi pokrenutoj od strane švicarske vodeće stranke SVP.

Stup srama

Iz drugih medija

AEM