Članci s tagom: ljudska-prava

 • Seksualna prava su ljudska prava

  Seksualna prava su ljudska prava

  Uoči obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava CESI upozorava da su seksualna prava ljudska prava. Prepoznavanje, promicanje i poštivanje seksualnih prava NUŽNO je da bi naročito mladi mogli zdravo, odgovorno i sretno živjeti vlastitu seksualnost a istovremeno ova prava služe i kao temelj za borbu protiv diskriminacije.

 • IWPS traži volonterke

  IWPS traži volonterke

  IWPS - Palestina trenutno poziva žene da se prijave za sudjelovanje u timu volonterki koje rade na promoviranju ljudskih prava. Prednost imaju žene koje se mogu obvezati na duži rok ostanka u Palestini (jedan do tri mjeseca). Rok za prijave je 30.09.09. Sve zainteresirane osobe neka se jave na iwpstraining@yahoo.com radi više informacija i obrasca za prijavu.

 • Saborska većina kršenja ljudskih prava primila na znanje

  Saborska većina kršenja ljudskih prava primila na znanje

  Saborski Klub HDZ-a 'primio je na znanje' izvješće pučkog pravobranitelja, a oporbeni su klubovi izvješće podržali naglašavajući potrebu zaštite ljudskih prava, te ocijenili kako je stajalište HDZ-a neprimjereno važnosti institucije pučkog pravobranitelja.

 • Zabranom burke krše se ljudska prava

  Zabranom burke krše se ljudska prava

  Organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch (HRW) ocijenila je u utorak da bi eventualna zabrana nošenja burke u Francuskoj bila "povreda ljudskih prava". "Zabrana burke ne bi ženama donijela slobodu", rekao je u priopćenju direktor pariškog ureda HRW-a Jean-Marie Fardeau.

 • Ljudska prava u osnovnim školama

  Ljudska prava u osnovnim školama

  Detaljna analiza govori da su udžbenici u osnovnim školama u skladu s vrijednostima ljudskih prava. Najveći dio udžbenika ne promiče društvene stereotipe i predrasude, no slabo su zastupljene društveno osjetljive teme. Manjine i marginalizirane skupine nisu uključene u sadržaj udžbenika te se malo spominju različite rase i etničke skupine.

 • Ekonomska kriza dodatno pogoršala stanje ljudskih prava u svijetu

  Ekonomska kriza dodatno pogoršala stanje ljudskih prava u svijetu

  Povrede ljudskih prava ostale su i u 2008. široko raširene u svijetu, uključujući i Europu, a globalna ekonomska kriza ne samo da je otežala postojeće probleme, već je stvorila nove, ističe se u novom izvješću nevladine organizacije za zaštitu ljudskih prava Amnesty International objavljenom u četvrtak 28. svibnja u Londonu.

 • Sud za ljudska prava podržao Vesnu Balenović

  Sud za ljudska prava podržao Vesnu Balenović

  Europski sud za ljudska prava iz Strasbourga uvažio je brojne argumente kojima je Vesna Balenović dokazivala da su joj u dugogodišnjem sudskom sporu s Inom kršena ljudska i radna prava te je naložio Vladi RH da u roku od 12 tjedana sklopi nagodbu s Vesnom Balenović, priopćila je udruga 'Zviždač'.

 • Nakon osam godina u Beogradu ovoga ljeta nova gay parada

  Nakon osam godina u Beogradu ovoga ljeta nova gay parada

  Gej strejt alijansa i organizacija Labris započeli su pripreme za organizaciju gay parade koja će se ovo ljeto održati u Beogradu. Bit će to punih osam godina nakon prve takve parade u Beogradu koja je nasilno završila nakon nasrtaja srbijanskih ekstremista na sudionike povorke.

 • UNICEF zabrinut

  UNICEF zabrinut

  IZVRŠNA direktorica UNICEF-a Ann Veneman izjavila je kako je ta organizacija zabrinuta zbog drugog odbijanja suda u Saudijskoj Arabiji za poništenjem braka između 8-godišnje djevojčice i 47-godišnjaka. Tvrdi kako je brak s djetetom kršenje prava djece, a dodaje da je pravo na slobodan i puni pristanak na brak zapisano u Deklaraciji o ljudskim pravima.

 • Osnovana Kuća ljudskih prava Zagreb!

  Osnovana Kuća ljudskih prava Zagreb!

  Tijekom 2008, šest je hrvatskih nevladinih organizacija osnovalo Kuću ljudskih prava u Zagrebu. Kuća ljudskih prava otpočela je s radom u siječnju ove godine, a s radom na novoj lokaciji (Selska ulica) započet će u srpnju.

Stup srama

Iz drugih medija

AEM