Članci s tagom: nasilje-nad-zenama

 • GVATEMALA: EPICENTAR NASILJA NAD ŽENAMA

  GVATEMALA: EPICENTAR NASILJA NAD ŽENAMA

  Nasilja koja se događaju u Gvatemali zadnjih desetak godina nepoznata su široj javnosti. Od 2001. godine do danas ubijeno je preko 5.000 žena, a silovano ih je preko (...)

 • Opservatorija za nasilje prema ženama

  Opservatorija za nasilje prema ženama

  Autonomni ženski centar i Mreža za Evropski ženski lobi – Srbija, pokrenuli su inicijativu za formiranje nezavisnog ekspertskog tela za praćenje nasilja prema ženama – Opservatorija za nasilje prema ženama. Zaključeno je da treba formirati operativnu radnu grupu koja će izraditi platformu za uspostavljanje Opservatorije do kraja septembra 2011. godine.

 • Vijeće Europe donijelo Konvenciju o sprječavanju nasilja nad ženama

  Vijeće Europe donijelo Konvenciju o sprječavanju nasilja nad ženama

  Odbor ministarskih zastupnika Vijeća Europe na sastanku 7. travnja ove godine usvojio je Konvenciju Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama.Konvencija predstavlja prvi pravno obvezujući međunarodni instrument u svijetu kojim se stvara sveobuhvatni pravni okvir za zaštitu žena od svih oblika nasilja te za sprječavanje, progon i uklanjanje nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

 • Stop nasilju nad ženama

  Stop nasilju nad ženama

  Osmog ožujka 2011. godine, Europa i svijet obilježili su stotu obljetnicu proslave Međunarodnog dana žena. Europska Unija tom je prigodom također obilježila godinu (...)

 • U sisačkoj sigurnoj kući ostali bez grijanja i nemaju dovoljno hrane

  U sisačkoj sigurnoj kući ostali bez grijanja i nemaju dovoljno hrane

  Spas od obiteljskog nasilja u sisačkoj je sigurnoj kući lani potražilo 30 djece i 25 žena, što je čak 16 osoba više nego godinu dana ranije. Tajno sklonište, koje u Sisačko-moslavačkoj županiji djeluje od 2008. godine, trenutačno je prepuno, a u njemu se nalazi i desetero djece. To više zabrinjava sve veći nedostatak novca za režije, hranu i ostale potrepštine u kući. Kriza je ove zime dosegnula vrhunac.

 • Ekonomsko nasilje nad ženama

  Ekonomsko nasilje nad ženama

  U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana žena predstavljena je publikacija "Ekonomsko nasilje nad ženama: manifestacije, posljedice i putovi oporavka" u hotelu Sheraton. Knjigu su predstavili Darja Maslić Seršić, autorica publikacije, Gordana Lukač Koritnik, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova te Stjepan Adanić, državni tajnik Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti.

 • Zviždačica: UN-ove snage zataškavaju trgovinu ženama

  Zviždačica: UN-ove snage zataškavaju trgovinu ženama

  Policajka i majka troje djece, Kathryn Bolkovac, nadala se novom početku kada se prijavila za služenje u mirovnima snagama UN-a u Bosni.

 • Utočište pod oblacima

  Utočište pod oblacima

  Dvojica riječkih arhitekata, Miroslav Rajić i Marin Račić iz studija MR2, autori su idejnog projekta za sasvim neobično Utočište za žene, žrtve nasilja. Sklonište za zlostavljane žene arhitekti su pozicionirali na vrhu 83 metara visokog ciglenog dimnjaka. 450 m2 projektiranog prostora, sastoji se od četiri apartmana i dvorane za predavanja te prostorija za psihologe, socijalne radnike i ostale zaposlenike.

 • Konačni udarac feminističkim autonomnim ženskim skloništima?

  Konačni udarac feminističkim autonomnim ženskim skloništima?

  U povodu 20. godina rada Autonomne ženske kuće Zagreb (AŽKZ) počela je dvodnevna  konferencija pod nazivom "Žene protiv nasilja nad ženama - 20. godina postojanja skloništa i savjetovališta za žene i djecu žrtve partnerskog nasilja". "U svom radu uvijek smo se fokusirale na to da iznađemo sve moguće i nemoguće načine da bi se žena trajno izvukla iz nasilne situacije", istaknula je Neva Toelle.

 • Ništa od europske Strategije za borbu protiv nasilja nad ženama?

  Ništa od europske Strategije za borbu protiv nasilja nad ženama?

  Prvotno razočarenje zagovornica/ka ženskih prava nedostatkom konkretnog ishoda Europske konferencije visoke razine koja se povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama održala u Bruxellesu, dovelo je i do opravdane sumnje u spremnost Europske komisije da izvrši svoju obvezu izrade jasne Strategije za rješavanje široko raširenog, rodno utemeljenog nasilja.

Stup srama

Iz drugih medija

AEM