Članci s tagom: nasilje-nad-zenama

 • Iz delhijske policije: Zašto žene zaslužuju biti silovane

  Iz delhijske policije: Zašto žene zaslužuju biti silovane

  Reakcije koje medijski tekstovi potiču jedan su od najdepresivnijih aspekata pisanja o nedavno nanizanim slučajevima silovanja u Delhiju, Indiji.

 • TURSKI PARLAMENT JE PRVI RATIFICIRAO EUROPSKU KONVENCIJU O BORBI PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA

  TURSKI PARLAMENT JE PRVI RATIFICIRAO EUROPSKU KONVENCIJU O BORBI PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA

  Prije gotovo godinu dana, u svibnju 2011. u Istambulu je usvojena Konvencija o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja Vijeća Europe. Konvenciju koja čini sveobuhvatan, pravno obvezujući međunarodni sporazum s odredbama o prevenciji, zaštiti žrtava i gonjenju počinitelja nasilja, do danas je potpisalo 17 država članica Vijeća Europe, no Hrvatska nije među njima. Turska je jedina država potpisnica koja je ovaj dokument nedavno i ratificirala. Vijeće Europe poziva sve ostale europske vlade da slijede turski primjer.

 • Zašto jednostavno ne odu?

  Zašto jednostavno ne odu?

  Statistike su neumoljive . Svakih 15 minuta u Hrvatskoj je fizički zlostavljana jedna žena tj. stotinjak dnevno. Dvadesetak puta godišnje u Hrvatskoj smo vidimo (...)

 • Tužimo zaborav, tražimo pravdu?

  Tužimo zaborav, tražimo pravdu?

  Dana 20. veljače održana je prezentacija projekta koji okuplja i koordinira članice i akciju inicijative za regionalni ženski sud. Ako znamo da se ženski sudovi bave, između ostaloga i ratnim zločinima nad ženama, militarističkim nasiljem nad ženama i nad cjelokupnim stanovništvom postaje jasnije čemu služi ženski regionalni sud. Status žena koje su proživjele ovakav oblik nasilja institucionalna pravda nije u potpunosti regulirala niti dvadeset godina kasnije.

 • Tko je pogriješio ovaj put?

  Tko je pogriješio ovaj put?

  U Črešnjevcu pored Tuheljskih toplica ubijena je Darinka Horvatek (41) dugogodišnja žrtva partnerskog nasilja. Prema navodima susjeda u zadnjih petnaest godina zbog nasilja u obitelji policija je intervenirala više od 50 puta. Iz Autonomne ženske kuće Zagreb pitaju se tko je ovaj put pogriješio - policija, sud ili centar za socijalnu skrb? Njihovo priopćenje donosimo u cjelosti.

 • Borba protiv nasilja ne može čekati neka bolja vremena

  Borba protiv nasilja ne može čekati neka bolja vremena

  Nasilje nad ženama – iako rijetko raspravljano, odnosno, rješavano –najrašireniji je oblik kršenja ljudskih prava u Europskoj uniji, a u vremenima recesije, poput današnje, situacija postaje sve lošija. Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama Europski ženski lobi (EWL) još je jednom pozvao na hitne aktivnosti Europske Unije kako bi se osigurala temeljna prava njenih građana i građanki.

 • Žrtve nasilja i žrtve sustava

  Žrtve nasilja i žrtve sustava

  Ključan preduvjet za početak novog života žena koje su preživjele obiteljsko nasilje jest osiguravanje njihove ekonomske neovisnosti, odnosno posve konkretno - pronalaženje zaposlenja. Ali to je u Hrvatskoj i dalje težak, gotovo nemoguć zadatak. Većina žena-žrtava zlostavljanja godinama je živjela s mužem ili partnerom koji im nije dopuštao da rade.

 • O političkom marketingu u strogo kontroliranom Otvorenom

  O političkom marketingu u strogo kontroliranom Otvorenom

  Prenosimo komentar Vesne Kesić objavljen na gong.hr Uloga medija u posredovanju informacija, više je manje poznata i pripada temeljnim (...)

 • 30 plakata protiv nasilja nad ženama

  30 plakata protiv nasilja nad ženama

  Na UN-ov umjetnički konkurs za oglas na temu Stop nasilju nad ženama, pristiglo je preko  2700 plakata iz 40 zemlja svijeta. Proglašen je i pobjednik po glasovima javnosti, a to je Gjoke Gojani sa svojim plakatom 'Treat me like a woman' na kojem je naglašeno da se za nasilje nad ženama ne smiju tražiti religijski ili kulturološki argumenti.

 • UBIJANJE ŽENA U IME ČASTI

  UBIJANJE ŽENA U IME ČASTI

  Izrečena presuda Istkibalu Yetkinu 12. svibnja na kaznu doživotnog zatvora (najveću moguću kaznu prema turskom zakonu) dala je nadu turskim atkivisticama za ženska (...)

Iz drugih medija

AEM