Članci s tagom: nasilje-nad-zenama

 • Hrvatska je uspješna u suzbijanju nasilja protiv žena, jedino feministkinje vide neuspjeh u provođenju zakona i zaštite žena od nasilja

  Hrvatska je uspješna u suzbijanju nasilja protiv žena, jedino feministkinje vide neuspjeh u provođenju zakona i zaštite žena od nasilja

  Povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, 22.9.2010. javnost je još jednom izrazila zgražanje zbog velikog broja ubijenih žena od strane njihovih partnera u Hrvatskoj, te se ponovno zapitala kako je to moguće obzirom da Hrvatska ima uspostavljen zakonodavni okvir zaštite od nasilja u obitelji. Prilikom različitih događaja kojima se problematiziralo nasilje protiv žena u obitelji, izrečene su neke vrlo opasne izjave od Hrvatskog sabora do istaknutih "stručnjaka".

 • Španjolsko EU predsjedništvo borbu protiv nasilja nad ženama uvrstilo u prioritete

  Španjolsko EU predsjedništvo borbu protiv nasilja nad ženama uvrstilo u prioritete

  Nevladina organizacija za prava žena European Women's Lobby (EWL) pozdravila je odluku zemalja članica Europske unije da usvoje odluke Vijeća EU o jačanju prevencije za zaustavljanje nasilja nad ženama i mjerama za iskorjenjivanje nasilja nad ženama u Europskoj uniji. U EWL-u se nadaju kako će nova strategija Europske komisije o ravnopravnosti između muškaraca i žena, koja bi trebala biti usvojena do kraja ove godine, uključivati snažne mjere za suzbijanje nasilja nad ženama.

 • Nasilniku samo prekršajna kazna, supruzi 40 dana zatvora

  Nasilniku samo prekršajna kazna, supruzi 40 dana zatvora

  Sudska presuda protiv muža-zlostavljača, kojem je za prijetnju ubojstvom zagrebački prekršajni sud "odrezao" kaznu od 1.000 kuna, dok je 6.000 kuna kazne morala platiti zlostavljana žena jer je nasilnika nazvala senilnim, pokazuju koliko apsurdna može biti reakcija pravosuđa na nasilje u obitelji i na kakvu zaštitu sustava mogu računati žrtve.

 • Kazneno djelo koje u mnogim glavama to nije

  Zahvaljujući povećem broju kandidata desnog centra i desnice na ovim predsjedničkim izborima između kojih nema temeljne ideološke razlike, rasprava se svela na to tko (...)

 • Muškarci dijele pljuske i odlučuju o seksu

  Muškarci dijele pljuske i odlučuju o seksu

  Većini mladića u Zagrebu (95 posto) gade se muškarci koji se ponašaju kao žene, 65 posto smatra ih da je najvažnija uloga žena brinuti se o kući i kuhati za obitelj, 41 posto slaže se da postoje situacije kad žena zaslužuje pljusku, a 71 posto smatra da muškarac odlučuje kada će i kako imati seksualne odnose. Rezultat je to istraživanja "Inicijativa mladića za prevenciju rodno uvjetovanog nasilja u regiji", koje je provedeno u Hrvatskoj, BiH i Srbiji.

 • Obljetnica osnutka prvog skloništa za žene žrtve nasilja

  Obljetnica osnutka prvog skloništa za žene žrtve nasilja

  Na današnji dan počelo je s radom Sklonište za zlostavljane žene, prvo u Hrvatskoj, ali i u čitavoj Istočnoj Europi. Ženska grupa Trešnjevka 1988. osnovala je SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja, 1990. godine osnovale su i prvo Sklonište za žene žrtve obiteljskog nasilja. Sklonište je 1992. godine zasebno registrirano pod nazivom Autonomna ženska kuća Zagreb. Libela se pridružuje čestitkama!

 • Muškarci protiv nasilja nad ženama

  Muškarci protiv nasilja nad ženama

  Tijekom obilježavanja desete godišnjice Međunarodnog dana za uklanjanje nasilja nad ženama, glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon pokrenuo je mrežu muških vođa za bitku protiv nasilja nad ženama i djevojčicama. Sedamdeset posto žena doživjelo je neku vrstu fizičkog ili spolnog nasilja od muškaraca, većinom muževa, intimnih partnera ili rođaka.

Stup srama

Iz drugih medija

AEM