Članci s tagom: nasilje

 • Nezaposlene i zlostavljane

  Nezaposlene i zlostavljane

  Trećina žena u Hrvatskoj doživjela neki oblik nasilja u obitelji, rezultat je istraživanja "Zaštita prava i pružanje podrške žrtvama /svjedocima nasilja u obitelji" koje je u suradnji sa Ženskom sobom - centrom za seksualna prava proveo Ured za ravnopravnost spolova. Istraživanje je predstavljeno povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

 • Sačekuša u Zagrebu

  Sačekuša u Zagrebu

  U noći s ponedjeljka na utorak, 2. 11. 2010, u ranim jutarnjim satima dvojica mlađih muškaraca izvela su planirani, nasilni homofobni pohod na gej muškarce ispred noćnog kluba Sirup na Sveticama, jedno od popularnijih gej okupljališta u Zagrebu. Udruga Zagreb Pride prikupila je nedvojbene dokaze da se radilo o unaprijed planiranoj sačekuši s ciljem zastrašivanja, omalovažavanja i prebijanja gej osoba. Priopćenje Zagreb Pride-a donosimo u cjelosti.

 • Društveni aktivizam i kultura navijanja

  Društveni aktivizam i kultura navijanja

  Navijačka skupina Bijeli anđeli za sada je jedina navijačka skupina jednog hrvatskog nogometnog prvoligaša koja u svojim redovima ima navijače zainteresirane za razne oblike društveno korisnog djelovanja. Bijeli anđeli su tek zadnjih godina počeli pojačano djelovati na društvenom planu, promiču ideje nenasilja, zalažu se protiv mržnje i svih oblika diskriminacije a da njihova podrška nije samo deklarativna svjedoče brojne akcije kojima su se priključili ili koje su podržali. Tjedan borbe protiv homofobije u nogometu, akcija "Pokažimo crveni karton rasizmu", podrška studentskim prosvjedima...

 • Mladići protiv nasilja

  Mladići protiv nasilja

  Povodom nedavnih nasilnih događaja na beogradskom Pride-u i divljanja navijačkih grupa u Italiji, Inicijativa mladića obratila se javnosti a njihovo pismo pročitajte (...)

 • Oni ih nazivaju raznim imenima. Vi nazovite 060 9004!

  Oni ih nazivaju raznim imenima. Vi nazovite 060 9004!

  Autonomna ženska kuća Zagreb – žene protiv nasilja nad ženama poziva na središnje događanje u okviru kampanje "Oni ih nazivaju raznim imenima. Vi nazovite 060 9004." u organizaciji Avona i Autonomne ženske kuće Zagreb.  Na središnjem događanju kampanje  koje će se održati subotu  25. rujna 2010. godine od 10:00 do 14:00 u Bogovićevoj 1,  javnosti će se predstaviti telefonski broj koji građanke i građani mogu zvati te na taj način donirati  6,15 kuna (PDV uključen) i podržati žene u njihovoj borbi protiv nasilja. Na taj način planira se prikupiti sredstva za daljnji rad skloništa.

 • Autonomnoj ženskoj kući prijeti zatvaranje?

  Autonomnoj ženskoj kući prijeti zatvaranje?

  Predstavnice Autonomne ženske kuće primio je predsjednik Ivo Josipović kojega su upozorile da se nalaze u nezavidnoj financijskoj situaciji te da novca za funkcioniranje imaju svega do kraja ove kalendarske godine. 'Žalosni događaji iz nedavne prošlosti koji su rezultirali ubojstvima najbolje govore koliko je važno da Autonomna ženske kuća s ovim projektima zaštite bude dobro i kvalitetno financirana', rekao je predsjednik Josipović. Neva Tölle rekla je da je da nisu posuđivale novac već sada više ne bi bile otvorene.

 • Hrvatska ženama ne vjeruje

  Hrvatska ženama ne vjeruje

  Zločin je prethodno najavljen policiji, egzekucija žrtava javna. Da su označene mete bili profesori ili tramvajci, to bi alarmiralo barem njihove kolege po struci, ako (...)

 • Masovna silovanja u Kongu

  Masovna silovanja u Kongu

  Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon poslao je u utorak visokog dužnosnika u Demokratsku Republiku Kongo, gdje su na istoku pobunjenici silovali velik broj žena, o čemu su UN-ove mirovne snage čule tek više od tjedan dana poslije. Pobunjenici iz milicije Mai Mai i ruandske Hutu milicije FDLR koji su od 30. srpnja do 3. kolovoza zauzeli grad Luvungi u pokrajini Sjeverni Kivu silovali su i napali najmanje 154 civila, po UN-ovim podatcima. Napad je težak udarac za Ujedinjene narode koji u Kongu imaju najveće mirovne snage.

 • Vidimo se iduće godine na jubilarnom 10. Zagreb Pride-u

  Vidimo se iduće godine na jubilarnom 10. Zagreb Pride-u

  Subotnja Povorka ponosa bila je po dosad najveći masovni prosvjedni coming out u Hrvatskoj. Bilo  je gotovo tisuću sudionika i sudionica i svake godine nas je sve više. To je pokazatelj da su LGBTIQ osobe u Zagrebu sve slobodnije i da im je prosvjed protiv diskriminacije, homofobije i transfobije važan i potreban. No, Povorka ponosa Zagreb Pridea je i prosvjed protiv svakog oblika nasilja, fašizma, nacionalizma, rasizma, seksizma i ksenofobije. Tako će biti i iduće godine, na desetom jubilarnom Zagreb Prideu.

 • 12 koraka kojima muškarci mogu suzbiti seksizam

  12 koraka kojima muškarci mogu suzbiti seksizam

  Prevela Franciska Cettl 1. Nemojte prekidati žene dok govore, kontrolirati njihov prostor ili pretpostavljati da trebaju vašu zaštitu.

Stup srama

Iz drugih medija

AEM