Članci s tagom: nasilje

  • PORTRET AKTIVISTICE

    PORTRET AKTIVISTICE

    Tekst je preuzet iz časopisa Civilno društvo koje izdaje Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva Natalija Estemirova, ruska (...)

  • Tamo odakle ja dolazim, seksualnog nasilja nema

    Ovog je tjedna u Zagrebu održan okrugli stol "Seksualno nasilje - potreba za standardizacijom prakse", u organizaciji Ženske sobe i Povjerenstva za ravnopravnost spolova Gradske skupštine grada Zagreba. Kako je rekla jedna od sudionica, tamo odakle ja dolazim, seksualnog nasilja nema - ne govori se o tome, prijava nema, ne upozorava se na problem. Ima li ga?

  • Domine obilježavaju 16 dana aktivizma protiv nasilja prema ženama

    Domine obilježavaju 16 dana aktivizma protiv nasilja prema ženama

     Kao i svake godine od svog osnutka "Domine" aktivno sudjeluju u međunarodnoj kampanji "16 dana aktivizma protiv nasilja prema ženama", a ove godine obilježavaju je raznim aktivnostima diljem Splitsko-dalmatinske županije. Istovremeno Domine pozdravljaju namjeru Grada Splita da osnuje Povjerenstva za ravnopravnost spolova te surađuje na ugrađivanju roda u javne politike u Splitu.

  • Promocija spota "Nije smiješno"

    Promocija spota "Nije smiješno"

    25.studenog u u kinu "Mosor" održana je promocija edukativnog spota "Nije smiješno" udruge "Ženska pomoć sada". Spot je prvenstveno namijenjen djeci i ženama žrtvama obiteljskog nasilja, a u nadi kako će ih potaknuti da nasilje u svojem domu prijave nadležnim institucijama. Za scenarij i režiju spota zaslužni su Tomislav Fiket i Bruno Razum.

  • Silovanje - najteži oblik nasilja nad ženama

    Silovanje - najteži oblik nasilja nad ženama

    25. studenog, na datum kada počinje obilježavanje Šesnaest dana aktivizma, udruga B.a.B.e. odlučila je ukazati na problem seksualnoga nasilja nad ženama koje su u svojoj službenoj izjavi za medije nazvale najtežim oblikom nasilja nad ženama. Na zagrebačkom su Cvjetnome trgu bile postavljene lutke na napuhavanje iz sex shopova, a kraj svake je bio pano s pričom jedne od žrtava.

  • Pravobraniteljica medijima: "Uklonite seksizme i stereotipe!"

    Pravobraniteljica medijima: "Uklonite seksizme i stereotipe!"

    Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač Koritnik uputila je priopćenje u kojem poziva medije da uklone seksizam i stereotipe iz svojih sadržaja. Kako naglašava, upravo stereotipi  o muškarcima i ženama, kao i seksizmi koji se svakodnevno pojavljuju u medijima doprinose i nasilju nad ženama. Priopćenje donosimo u cjelosti.

  • Pusić: Umjesto da kazni nasilnika, sustav ga izjednačava sa žrtvom

    Pusić: Umjesto da kazni nasilnika, sustav ga izjednačava sa žrtvom

    Sustav (centri za socijalnu skrb, policija i sudstvo), umjesto da sankcionira nasilnika, često ga izjednačava sa žrtvom nasilja, koja osim obiteljskog proživljava i (...)

  • U Rijeci obilježen 25. studeni

    U Rijeci obilježen 25. studeni

    Četiri milijuna žena u svijetu žrtve su trgovine ljudima, a eksploatacija žena i djece, rasprostranjenost prisilne prostitucije iz godine u godinu raste. Čak 70 posto ubojstava žena počine njihovi partneri, apostrofirala je uz ostalo Antonija Pintar, predsjednica Centra za participaciju žena u društvenom životu na pressici u povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

  • "Financijska neovisnost je preduvjet za slobodu i ravnopravnost"

    "Financijska neovisnost je preduvjet za slobodu i ravnopravnost"

    Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama saborski je Odbor za ravnopravnost spolova održao tematsku sjednicu "Život i problemi žrtava nasilja nakon izlaska iz skloništa". Kako je naglasila predsjednica Odbora Gordana Sobol, sam Odbor već tradicionalno tematskom sjednicom obilježava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

  • Španjolska protiv obiteljskog nasilja

    Španjolska protiv obiteljskog nasilja

    Španjolska kani uvesti paneuropske mjere za suzbijanje nasilja u obitelji kad 1. siječnja preuzme predsjedanje EU-om, objavila je španjolska vlada. Socijalistička španjolska vlada, koja je borbu protiv nasilja nad ženama uvrstila među svoje prioritete, planira promicati tri inicijative, najavila je ministrica za ravnopravnost Bibiana Aido.

Stup srama

Iz drugih medija

AEM