Članci s tagom: nasilje

 • Tamo odakle ja dolazim, seksualnog nasilja nema

  Ovog je tjedna u Zagrebu održan okrugli stol "Seksualno nasilje - potreba za standardizacijom prakse", u organizaciji Ženske sobe i Povjerenstva za ravnopravnost spolova Gradske skupštine grada Zagreba. Kako je rekla jedna od sudionica, tamo odakle ja dolazim, seksualnog nasilja nema - ne govori se o tome, prijava nema, ne upozorava se na problem. Ima li ga?

 • Domine obilježavaju 16 dana aktivizma protiv nasilja prema ženama

  Domine obilježavaju 16 dana aktivizma protiv nasilja prema ženama

   Kao i svake godine od svog osnutka "Domine" aktivno sudjeluju u međunarodnoj kampanji "16 dana aktivizma protiv nasilja prema ženama", a ove godine obilježavaju je raznim aktivnostima diljem Splitsko-dalmatinske županije. Istovremeno Domine pozdravljaju namjeru Grada Splita da osnuje Povjerenstva za ravnopravnost spolova te surađuje na ugrađivanju roda u javne politike u Splitu.

 • Promocija spota "Nije smiješno"

  Promocija spota "Nije smiješno"

  25.studenog u u kinu "Mosor" održana je promocija edukativnog spota "Nije smiješno" udruge "Ženska pomoć sada". Spot je prvenstveno namijenjen djeci i ženama žrtvama obiteljskog nasilja, a u nadi kako će ih potaknuti da nasilje u svojem domu prijave nadležnim institucijama. Za scenarij i režiju spota zaslužni su Tomislav Fiket i Bruno Razum.

 • Silovanje - najteži oblik nasilja nad ženama

  Silovanje - najteži oblik nasilja nad ženama

  25. studenog, na datum kada počinje obilježavanje Šesnaest dana aktivizma, udruga B.a.B.e. odlučila je ukazati na problem seksualnoga nasilja nad ženama koje su u svojoj službenoj izjavi za medije nazvale najtežim oblikom nasilja nad ženama. Na zagrebačkom su Cvjetnome trgu bile postavljene lutke na napuhavanje iz sex shopova, a kraj svake je bio pano s pričom jedne od žrtava.

 • Pravobraniteljica medijima: "Uklonite seksizme i stereotipe!"

  Pravobraniteljica medijima: "Uklonite seksizme i stereotipe!"

  Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač Koritnik uputila je priopćenje u kojem poziva medije da uklone seksizam i stereotipe iz svojih sadržaja. Kako naglašava, upravo stereotipi  o muškarcima i ženama, kao i seksizmi koji se svakodnevno pojavljuju u medijima doprinose i nasilju nad ženama. Priopćenje donosimo u cjelosti.

 • Pusić: Umjesto da kazni nasilnika, sustav ga izjednačava sa žrtvom

  Pusić: Umjesto da kazni nasilnika, sustav ga izjednačava sa žrtvom

  Sustav (centri za socijalnu skrb, policija i sudstvo), umjesto da sankcionira nasilnika, često ga izjednačava sa žrtvom nasilja, koja osim obiteljskog proživljava i (...)

 • U Rijeci obilježen 25. studeni

  U Rijeci obilježen 25. studeni

  Četiri milijuna žena u svijetu žrtve su trgovine ljudima, a eksploatacija žena i djece, rasprostranjenost prisilne prostitucije iz godine u godinu raste. Čak 70 posto ubojstava žena počine njihovi partneri, apostrofirala je uz ostalo Antonija Pintar, predsjednica Centra za participaciju žena u društvenom životu na pressici u povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

 • "Financijska neovisnost je preduvjet za slobodu i ravnopravnost"

  "Financijska neovisnost je preduvjet za slobodu i ravnopravnost"

  Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama saborski je Odbor za ravnopravnost spolova održao tematsku sjednicu "Život i problemi žrtava nasilja nakon izlaska iz skloništa". Kako je naglasila predsjednica Odbora Gordana Sobol, sam Odbor već tradicionalno tematskom sjednicom obilježava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

 • Španjolska protiv obiteljskog nasilja

  Španjolska protiv obiteljskog nasilja

  Španjolska kani uvesti paneuropske mjere za suzbijanje nasilja u obitelji kad 1. siječnja preuzme predsjedanje EU-om, objavila je španjolska vlada. Socijalistička španjolska vlada, koja je borbu protiv nasilja nad ženama uvrstila među svoje prioritete, planira promicati tri inicijative, najavila je ministrica za ravnopravnost Bibiana Aido.

 • Ne funkcionira besplatna pravna pomoć za žrtve obiteljskog nasilja

  Ne funkcionira besplatna pravna pomoć za žrtve obiteljskog nasilja

  Najviše pozitivnih tonova, i to od strane Gordane Lukač Koritnik, pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, na okruglom stolu "Zaštita žrtava obiteljskog nasilja - uloga i zadaci institucija, ustanova i civilnog društva" čulo se o radu Policije u zadnje vrijeme, štoviše "unatoč i svim manjkavostima" Ured smatra, naglasila je pravobraniteljica, da je Policija najjača karika u lancu borbe protiv nasilja.

Stup srama

Iz drugih medija

AEM