Članci s tagom: nasilje

 • Kamena s ramena

  Kamena s ramena

  Još jedan u nizu, blago rečeno nemilih događaja, koji govore kako se u Zagrebu ništa ne mijenja. U centru grada došlo je do dva uzastopna napada kamenjem na podstanarski stan u kojem žive dvije djevojke, a za napad je osumnjičen član neonacističke skupine skinheads. Organi vlasti kojima je zadaća očuvanje javnog reda i mira, ponovno su dokazali kako svoj posao rade površno i neučinkovito.

 • ŽENE KOJE NISU U BRAKU PREKIDAJU ŠUTNJU I DOVODE U PITANJE SOCIJALNE NORME

  ŽENE KOJE NISU U BRAKU PREKIDAJU ŠUTNJU I DOVODE U PITANJE SOCIJALNE NORME

  Prevela Dea Ajduković Prošlo je više od osam godina otkad je potres pogodio indijsku državu Gujarat, ali Hansa Rathore i dalje se ne može riješiti (...)

 • Povećavaju se novčane i zatvorske kazne obiteljskim nasilnicima

  Povećavaju se novčane i zatvorske kazne obiteljskim nasilnicima

  Saborski klubovi podržali su u petak konačni prijedlog novoga zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, kojim se kani pružiti učinkovitija zaštita žrtvama nasilja te oštro kazniti nasilnike. Novim zakonom definirano je tzv. ekonomsko nasilje, kojim se, između ostalog, smatra oštećenje ili uništenje osobne ili zajedničke (obiteljske) imovine te oduzimanje prava ili zabrana raspolaganja tom imovinom.

 • Što nije u redu s prostitucijom

  Ovaj tekst predstavlja govor Rebecce Mott na debati "Što nije u redu s prostitucijom" u sklopu manifestacije Feminizam u Londonu 2009. Tekst je prevela (...)

 • Moderno ropstvo

  Moderno ropstvo

  U sedam proteklih godina u Hrvatskoj je zabilježen 81 slučaj trgovanja ljudima. U 2008. godini evidentirano je 5 slučajeva, od čega su u njih četiri  - žrtve bile žene, izjavila je hrvatska premijerka Jadranka Kosor nazočeći na danas održanoj akciji u Zagrebu kojom se obilježava Europski dan suzbijanja trgovanja ljudima.

 • Estonija: Muškarcu je sada mjesto u kući

  Estonija: Muškarcu je sada mjesto u kući

  Prevela Lucija Žigrović Prosječnom Estoncu nije uvijek zabavno biti muškom kućanicom (zanimljivo je da uopće nemamo riječ za osobu koja radi u kući u (...)

 • Festival kao i svaki drugi

  Festival kao i svaki drugi

  Ovogodišnji, drugi po redu Queer sarajevo festival - QSF trajao je od 24. - 28. rujna, no zbog iskustva sa prošlogodišnjeg Festivala, kada su sudionici/e bili/e izvrgnuti nasilju, organizatori/ce su se odlučili/e za drugačiji koncept. Festival je obilježen postavljanjem billboarda, emitiranjem TV spota i postavljanjem oglasa u najčitanijim dnevnicima i magazinima u BiH. Dakle isključene su izložbe, preformansi i radionice.

 • Vlada zakonom od nasilja u obitelji štiti i gay parove

  Vlada zakonom od nasilja u obitelji štiti i gay parove

  Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji, prije drugog čitanja u Saboru, proširen je i na istospolne partnere, a njime se definira i ekonomsko nasilje kojim su često kao lancima najviše vezane zlostavljane žene.  'Nitko ne može biti ugledan u ovom društvu ako je doma obiteljski nasilnik, bio on ministar, zastupnik, liječnik ili odvjetnik' rekla je premijerka Kosor.

 • Obilježen Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

  Obilježen Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

  "Niti zakoni, niti strategije, niti sve političke odluke neće biti dovoljne ako ostanu samo na deklaratornoj razini, ako svojim vlastitim primjerom i životom dokazujemo nešto suprotno. Svatko se treba upitati što je on sam učinio u borbi protiv obiteljskog nasilja, a političari trebaju biti uzor i primjer", poručila je premijerka Kosor prilikom obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

 • Po jedan crni balon za svaku ubijenu ženu

  Po jedan crni balon za svaku ubijenu ženu

  Puštanjem u zrak sedamdeset crnih balona s upisanim ženskim imenima i godinom života u kojoj su ubijene, najčešće od ruke svojih bračnih ili izvanbračnih partnera, članice Sigurne kuća Istra obilježile su danas u Puli Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama.Samo u prvoj polovici ove godine ubijeno je 17 žena.

Stup srama

Iz drugih medija

AEM