Članci s tagom: nasilje

 • U Rijeci obilježen 25. studeni

  U Rijeci obilježen 25. studeni

  Četiri milijuna žena u svijetu žrtve su trgovine ljudima, a eksploatacija žena i djece, rasprostranjenost prisilne prostitucije iz godine u godinu raste. Čak 70 posto ubojstava žena počine njihovi partneri, apostrofirala je uz ostalo Antonija Pintar, predsjednica Centra za participaciju žena u društvenom životu na pressici u povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

 • "Financijska neovisnost je preduvjet za slobodu i ravnopravnost"

  "Financijska neovisnost je preduvjet za slobodu i ravnopravnost"

  Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama saborski je Odbor za ravnopravnost spolova održao tematsku sjednicu "Život i problemi žrtava nasilja nakon izlaska iz skloništa". Kako je naglasila predsjednica Odbora Gordana Sobol, sam Odbor već tradicionalno tematskom sjednicom obilježava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

 • Španjolska protiv obiteljskog nasilja

  Španjolska protiv obiteljskog nasilja

  Španjolska kani uvesti paneuropske mjere za suzbijanje nasilja u obitelji kad 1. siječnja preuzme predsjedanje EU-om, objavila je španjolska vlada. Socijalistička španjolska vlada, koja je borbu protiv nasilja nad ženama uvrstila među svoje prioritete, planira promicati tri inicijative, najavila je ministrica za ravnopravnost Bibiana Aido.

 • Ne funkcionira besplatna pravna pomoć za žrtve obiteljskog nasilja

  Ne funkcionira besplatna pravna pomoć za žrtve obiteljskog nasilja

  Najviše pozitivnih tonova, i to od strane Gordane Lukač Koritnik, pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, na okruglom stolu "Zaštita žrtava obiteljskog nasilja - uloga i zadaci institucija, ustanova i civilnog društva" čulo se o radu Policije u zadnje vrijeme, štoviše "unatoč i svim manjkavostima" Ured smatra, naglasila je pravobraniteljica, da je Policija najjača karika u lancu borbe protiv nasilja.

 • Kamena s ramena

  Kamena s ramena

  Još jedan u nizu, blago rečeno nemilih događaja, koji govore kako se u Zagrebu ništa ne mijenja. U centru grada došlo je do dva uzastopna napada kamenjem na podstanarski stan u kojem žive dvije djevojke, a za napad je osumnjičen član neonacističke skupine skinheads. Organi vlasti kojima je zadaća očuvanje javnog reda i mira, ponovno su dokazali kako svoj posao rade površno i neučinkovito.

 • ŽENE KOJE NISU U BRAKU PREKIDAJU ŠUTNJU I DOVODE U PITANJE SOCIJALNE NORME

  ŽENE KOJE NISU U BRAKU PREKIDAJU ŠUTNJU I DOVODE U PITANJE SOCIJALNE NORME

  Prevela Dea Ajduković Prošlo je više od osam godina otkad je potres pogodio indijsku državu Gujarat, ali Hansa Rathore i dalje se ne može riješiti (...)

 • Povećavaju se novčane i zatvorske kazne obiteljskim nasilnicima

  Povećavaju se novčane i zatvorske kazne obiteljskim nasilnicima

  Saborski klubovi podržali su u petak konačni prijedlog novoga zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, kojim se kani pružiti učinkovitija zaštita žrtvama nasilja te oštro kazniti nasilnike. Novim zakonom definirano je tzv. ekonomsko nasilje, kojim se, između ostalog, smatra oštećenje ili uništenje osobne ili zajedničke (obiteljske) imovine te oduzimanje prava ili zabrana raspolaganja tom imovinom.

 • Što nije u redu s prostitucijom

  Ovaj tekst predstavlja govor Rebecce Mott na debati "Što nije u redu s prostitucijom" u sklopu manifestacije Feminizam u Londonu 2009. Tekst je prevela (...)

 • Moderno ropstvo

  Moderno ropstvo

  U sedam proteklih godina u Hrvatskoj je zabilježen 81 slučaj trgovanja ljudima. U 2008. godini evidentirano je 5 slučajeva, od čega su u njih četiri  - žrtve bile žene, izjavila je hrvatska premijerka Jadranka Kosor nazočeći na danas održanoj akciji u Zagrebu kojom se obilježava Europski dan suzbijanja trgovanja ljudima.

 • Estonija: Muškarcu je sada mjesto u kući

  Estonija: Muškarcu je sada mjesto u kući

  Prevela Lucija Žigrović Prosječnom Estoncu nije uvijek zabavno biti muškom kućanicom (zanimljivo je da uopće nemamo riječ za osobu koja radi u kući u (...)

Iz drugih medija

AEM