Članci s tagom: nasilje

 • Ženske udruge traže odgovornost policije i suda

  Ženske udruge traže odgovornost policije i suda

  U Hrvatskoj je zadnjih nekoliko godina više od 60 žena ubijeno od ruku nasilnika s kojima su živjele ili su bile u vezi. Koordinatorica udruge B.a.b.e Sanja Sarnavka ističe da dok su s jedne strane žene žrtve nasilja sve senzibiliziranije i educiranije, te prijavljuju i napuštaju nasilnike, s druge su strane zlostavljači sve nasilniji i krvoločniji,gotovo se nadmećući tko će svirepije ubiti žrtvu.

 • U posljednja dva mjeseca u Hrvatskoj ubijeno šest žena!

  U posljednja dva mjeseca u Hrvatskoj ubijeno šest žena!

  Šest žena ubijeno je u Hrvatskoj u posljednja dva mjeseca! Krvnici su bili muškarci, od čega je u tri slučaja riječ o supružnicima ili bivšim partnerima. Niz ubojstava žena počeo je 6. srpnja, kada je u Ozlju kod Karlovca pomahnitali muškarac ubio ženu i pastorku. U zadnjem porečkom zločinu ubijena je 49-godišnja Osječanka Mira Ljušanin.

 • Još jedna žrtva policije i pravosuđa

  Još jedna žrtva policije i pravosuđa

  Koliko žena trebaju ubiti njihovi partneri da bi policija i pravosuđe počeli raditi svoj posao? Prije nekoliko mjeseci Hrvatsku je potreslo stravično ubojstvo u sred dana u Ozlju kada je muškarac ubio svoju partnericu i njezinu kćer, a sinoć se nova tragedija desila u Poreču. U oba slučaja radilo se o muškarcima već prijavljivanim za nasilje, a sustav nije poduzeo gotovo ništa da spriječi najgore.

 • Domovima za žrtve nasilja trebaju zaštitari

  Domovima za žrtve nasilja trebaju zaštitari

  Stravičan je slučaj, nedavno i medijski zabilježenog, obiteljskog zlostavljanja u Rijeci - slučaj zlostavljača recidivista Mamuta Mahmutija koji je početkom kolovoza svoju nevjenčanu suprugu i njezino dvomjesečno dijete oteo iz riječkog Doma za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja "Sv. Ana" te ih desetak dana teško zlostavljao.

 • Mogu li nadležne institucije u ovoj zemlji zaštiti žene i djevojke od nasilnih partnera?

  Mogu li nadležne institucije u ovoj zemlji zaštiti žene i djevojke od nasilnih partnera?

  Povodom tragičnog događaja koji se desio sinoć u Pakracu, CESI još jednom upozorava javnost i nadležne institucije na problem nasilja u vezama mladih. Isto tako upozoravaju nadležne institucije na potrebu da se posebno zakonski regulira to pitanje koje je potrebno sagledati u širem kontekstu tradicionalnih rodnih uloga i nejednakih društvenih odnosa moći. Priopćenje prenosimo u cjelosti.

 • Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji

  U Hrvatskom saboru trenutno traje rasprava o Prijedlogu Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji. Prijedlog zakona možete pronaći ovdje , a raspravu pratiti i putem (...)

 • Napad na sudionike gay manifestacije

  Napad na sudionike gay manifestacije

  Osam maskiranih osoba u Ljubljani je napalo sudionike književne večeri na kojoj su nastupali gay-aktivisti i pripadnici udruga za zaštitu spolne različitosti. Incident se dogodio u četvrtak navečer, a nepoznati su napadači uzvikivali parole protiv homoseksualaca.

 • Egzorcizam za gay demona u dječaku

  Egzorcizam za gay demona u dječaku

  Američku je javnost sablaznio video koji prikazuje pripadnike jedne male crkve u Connecticutu kako istjeruju "homoseksualnog demona" iz tijela 16-godišnjeg dječaka koji leži pred njima. "Istrgni mu ga iz vrata!" viče jedna žena. "Izađi, ti homoseksualni demone! Ti duše homoseksualni, smjesta te pozivamo da izađeš pred nas! Popusti svoj stisak, ti Lucifere!"

   

 • "Šutnja nije zlato" izabran kao jedan od deset najboljih projekata u Centralnoj i Jugoistočnoj Europi

  "Šutnja nije zlato" izabran kao jedan od deset najboljih projekata u Centralnoj i Jugoistočnoj Europi

  Između 1300 prijavljenih projekata iz Centralne i Istočne Europe projekt Šutnja nije zlato, proveden u partnerstvu CESI-Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje i O.M.G. - Otvorene medijske grupacije, dobio je nagradu ERSTE banke za društvenu integraciju. Cilj projekta bio je razvijanje svijesti o potrebi uklanjanja rodnih stereotipa i ostalih uzroka nasilja u vezama mladih.

 • Fijasko države na slučaju Fritzl

  Fijasko države na slučaju Fritzl

  Prijevod Ivana Turudić Elisabeth Fritzl i njena djeca mogli su biti oslobođeni godinama ranije da austrijske vlasti nisu propustile mnoge (...)

Stup srama

Iz drugih medija

AEM