Članci s tagom: nasilje

 • Po jedan crni balon za svaku ubijenu ženu

  Po jedan crni balon za svaku ubijenu ženu

  Puštanjem u zrak sedamdeset crnih balona s upisanim ženskim imenima i godinom života u kojoj su ubijene, najčešće od ruke svojih bračnih ili izvanbračnih partnera, članice Sigurne kuća Istra obilježile su danas u Puli Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama.Samo u prvoj polovici ove godine ubijeno je 17 žena.

 • Promocija publikacije Gradski vodič za žene

  Promocija publikacije Gradski vodič za žene

  U Kulturno informativnom centru, aktivistica Autonomne ženske kuće Zagreb Neva Tölle i odvjetnica Sanja Bezbradica predstavile su publikaciju Gradski vodič za žene - zagrebački vodič kroz socijalne usluge za žene koje su preživjele nasilje, a koji će se moći pronaći u knjižarama, odvjetničkim uredima te liječničkim ordinacijama.

 • Tiha vojska od 140 milijuna zlostavljanih žena

  Tiha vojska od 140 milijuna zlostavljanih žena

  Jučer popodne je završena Međunarodna konferencija o nasilju nad ženama, pod pokroviteljstvom Farnesine, talijanskog ministarstva vanjskih poslova, kojom je presjedavala ministrica za podjednaka prava Mara Carfagna. Radilo se o jednoj vrsti skupa G8 za zaštitu žena koje su skoro uvijek nijeme žrtve agresije muškaraca.

 • Centar za građanske inicijative traži istragu u porečkoj policiji

  Centar za građanske inicijative traži istragu u porečkoj policiji

  Zabrinuti smo zbog sve većeg broja novih slučajeva gubitka života žena starije dobi ali i mladih djevojaka od ruku bračnih ili izvanbračnih partnera, sadašnjih ili bivših, ističe se u priopćenju Centra za građanske inicijative Poreč čije su predstavnice upalile svijeće na mjestu nedavnog ubojstva Mire Ljušanin u Poreču.

 • Ženske udruge traže odgovornost policije i suda

  Ženske udruge traže odgovornost policije i suda

  U Hrvatskoj je zadnjih nekoliko godina više od 60 žena ubijeno od ruku nasilnika s kojima su živjele ili su bile u vezi. Koordinatorica udruge B.a.b.e Sanja Sarnavka ističe da dok su s jedne strane žene žrtve nasilja sve senzibiliziranije i educiranije, te prijavljuju i napuštaju nasilnike, s druge su strane zlostavljači sve nasilniji i krvoločniji,gotovo se nadmećući tko će svirepije ubiti žrtvu.

 • U posljednja dva mjeseca u Hrvatskoj ubijeno šest žena!

  U posljednja dva mjeseca u Hrvatskoj ubijeno šest žena!

  Šest žena ubijeno je u Hrvatskoj u posljednja dva mjeseca! Krvnici su bili muškarci, od čega je u tri slučaja riječ o supružnicima ili bivšim partnerima. Niz ubojstava žena počeo je 6. srpnja, kada je u Ozlju kod Karlovca pomahnitali muškarac ubio ženu i pastorku. U zadnjem porečkom zločinu ubijena je 49-godišnja Osječanka Mira Ljušanin.

 • Još jedna žrtva policije i pravosuđa

  Još jedna žrtva policije i pravosuđa

  Koliko žena trebaju ubiti njihovi partneri da bi policija i pravosuđe počeli raditi svoj posao? Prije nekoliko mjeseci Hrvatsku je potreslo stravično ubojstvo u sred dana u Ozlju kada je muškarac ubio svoju partnericu i njezinu kćer, a sinoć se nova tragedija desila u Poreču. U oba slučaja radilo se o muškarcima već prijavljivanim za nasilje, a sustav nije poduzeo gotovo ništa da spriječi najgore.

 • Domovima za žrtve nasilja trebaju zaštitari

  Domovima za žrtve nasilja trebaju zaštitari

  Stravičan je slučaj, nedavno i medijski zabilježenog, obiteljskog zlostavljanja u Rijeci - slučaj zlostavljača recidivista Mamuta Mahmutija koji je početkom kolovoza svoju nevjenčanu suprugu i njezino dvomjesečno dijete oteo iz riječkog Doma za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja "Sv. Ana" te ih desetak dana teško zlostavljao.

 • Mogu li nadležne institucije u ovoj zemlji zaštiti žene i djevojke od nasilnih partnera?

  Mogu li nadležne institucije u ovoj zemlji zaštiti žene i djevojke od nasilnih partnera?

  Povodom tragičnog događaja koji se desio sinoć u Pakracu, CESI još jednom upozorava javnost i nadležne institucije na problem nasilja u vezama mladih. Isto tako upozoravaju nadležne institucije na potrebu da se posebno zakonski regulira to pitanje koje je potrebno sagledati u širem kontekstu tradicionalnih rodnih uloga i nejednakih društvenih odnosa moći. Priopćenje prenosimo u cjelosti.

 • Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji

  U Hrvatskom saboru trenutno traje rasprava o Prijedlogu Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji. Prijedlog zakona možete pronaći ovdje , a raspravu pratiti i putem (...)

Stup srama

Iz drugih medija

AEM