Članci s tagom: nasilje

 • Festival kao i svaki drugi

  Festival kao i svaki drugi

  Ovogodišnji, drugi po redu Queer sarajevo festival - QSF trajao je od 24. - 28. rujna, no zbog iskustva sa prošlogodišnjeg Festivala, kada su sudionici/e bili/e izvrgnuti nasilju, organizatori/ce su se odlučili/e za drugačiji koncept. Festival je obilježen postavljanjem billboarda, emitiranjem TV spota i postavljanjem oglasa u najčitanijim dnevnicima i magazinima u BiH. Dakle isključene su izložbe, preformansi i radionice.

 • Vlada zakonom od nasilja u obitelji štiti i gay parove

  Vlada zakonom od nasilja u obitelji štiti i gay parove

  Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji, prije drugog čitanja u Saboru, proširen je i na istospolne partnere, a njime se definira i ekonomsko nasilje kojim su često kao lancima najviše vezane zlostavljane žene.  'Nitko ne može biti ugledan u ovom društvu ako je doma obiteljski nasilnik, bio on ministar, zastupnik, liječnik ili odvjetnik' rekla je premijerka Kosor.

 • Obilježen Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

  Obilježen Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

  "Niti zakoni, niti strategije, niti sve političke odluke neće biti dovoljne ako ostanu samo na deklaratornoj razini, ako svojim vlastitim primjerom i životom dokazujemo nešto suprotno. Svatko se treba upitati što je on sam učinio u borbi protiv obiteljskog nasilja, a političari trebaju biti uzor i primjer", poručila je premijerka Kosor prilikom obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

 • Po jedan crni balon za svaku ubijenu ženu

  Po jedan crni balon za svaku ubijenu ženu

  Puštanjem u zrak sedamdeset crnih balona s upisanim ženskim imenima i godinom života u kojoj su ubijene, najčešće od ruke svojih bračnih ili izvanbračnih partnera, članice Sigurne kuća Istra obilježile su danas u Puli Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama.Samo u prvoj polovici ove godine ubijeno je 17 žena.

 • Promocija publikacije Gradski vodič za žene

  Promocija publikacije Gradski vodič za žene

  U Kulturno informativnom centru, aktivistica Autonomne ženske kuće Zagreb Neva Tölle i odvjetnica Sanja Bezbradica predstavile su publikaciju Gradski vodič za žene - zagrebački vodič kroz socijalne usluge za žene koje su preživjele nasilje, a koji će se moći pronaći u knjižarama, odvjetničkim uredima te liječničkim ordinacijama.

 • Tiha vojska od 140 milijuna zlostavljanih žena

  Tiha vojska od 140 milijuna zlostavljanih žena

  Jučer popodne je završena Međunarodna konferencija o nasilju nad ženama, pod pokroviteljstvom Farnesine, talijanskog ministarstva vanjskih poslova, kojom je presjedavala ministrica za podjednaka prava Mara Carfagna. Radilo se o jednoj vrsti skupa G8 za zaštitu žena koje su skoro uvijek nijeme žrtve agresije muškaraca.

 • Centar za građanske inicijative traži istragu u porečkoj policiji

  Centar za građanske inicijative traži istragu u porečkoj policiji

  Zabrinuti smo zbog sve većeg broja novih slučajeva gubitka života žena starije dobi ali i mladih djevojaka od ruku bračnih ili izvanbračnih partnera, sadašnjih ili bivših, ističe se u priopćenju Centra za građanske inicijative Poreč čije su predstavnice upalile svijeće na mjestu nedavnog ubojstva Mire Ljušanin u Poreču.

 • Ženske udruge traže odgovornost policije i suda

  Ženske udruge traže odgovornost policije i suda

  U Hrvatskoj je zadnjih nekoliko godina više od 60 žena ubijeno od ruku nasilnika s kojima su živjele ili su bile u vezi. Koordinatorica udruge B.a.b.e Sanja Sarnavka ističe da dok su s jedne strane žene žrtve nasilja sve senzibiliziranije i educiranije, te prijavljuju i napuštaju nasilnike, s druge su strane zlostavljači sve nasilniji i krvoločniji,gotovo se nadmećući tko će svirepije ubiti žrtvu.

 • U posljednja dva mjeseca u Hrvatskoj ubijeno šest žena!

  U posljednja dva mjeseca u Hrvatskoj ubijeno šest žena!

  Šest žena ubijeno je u Hrvatskoj u posljednja dva mjeseca! Krvnici su bili muškarci, od čega je u tri slučaja riječ o supružnicima ili bivšim partnerima. Niz ubojstava žena počeo je 6. srpnja, kada je u Ozlju kod Karlovca pomahnitali muškarac ubio ženu i pastorku. U zadnjem porečkom zločinu ubijena je 49-godišnja Osječanka Mira Ljušanin.

 • Još jedna žrtva policije i pravosuđa

  Još jedna žrtva policije i pravosuđa

  Koliko žena trebaju ubiti njihovi partneri da bi policija i pravosuđe počeli raditi svoj posao? Prije nekoliko mjeseci Hrvatsku je potreslo stravično ubojstvo u sred dana u Ozlju kada je muškarac ubio svoju partnericu i njezinu kćer, a sinoć se nova tragedija desila u Poreču. U oba slučaja radilo se o muškarcima već prijavljivanim za nasilje, a sustav nije poduzeo gotovo ništa da spriječi najgore.

Iz drugih medija

AEM