Članci s tagom: nasilje

 • Domovima za žrtve nasilja trebaju zaštitari

  Domovima za žrtve nasilja trebaju zaštitari

  Stravičan je slučaj, nedavno i medijski zabilježenog, obiteljskog zlostavljanja u Rijeci - slučaj zlostavljača recidivista Mamuta Mahmutija koji je početkom kolovoza svoju nevjenčanu suprugu i njezino dvomjesečno dijete oteo iz riječkog Doma za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja "Sv. Ana" te ih desetak dana teško zlostavljao.

 • Mogu li nadležne institucije u ovoj zemlji zaštiti žene i djevojke od nasilnih partnera?

  Mogu li nadležne institucije u ovoj zemlji zaštiti žene i djevojke od nasilnih partnera?

  Povodom tragičnog događaja koji se desio sinoć u Pakracu, CESI još jednom upozorava javnost i nadležne institucije na problem nasilja u vezama mladih. Isto tako upozoravaju nadležne institucije na potrebu da se posebno zakonski regulira to pitanje koje je potrebno sagledati u širem kontekstu tradicionalnih rodnih uloga i nejednakih društvenih odnosa moći. Priopćenje prenosimo u cjelosti.

 • Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji

  U Hrvatskom saboru trenutno traje rasprava o Prijedlogu Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji. Prijedlog zakona možete pronaći ovdje , a raspravu pratiti i putem (...)

 • Napad na sudionike gay manifestacije

  Napad na sudionike gay manifestacije

  Osam maskiranih osoba u Ljubljani je napalo sudionike književne večeri na kojoj su nastupali gay-aktivisti i pripadnici udruga za zaštitu spolne različitosti. Incident se dogodio u četvrtak navečer, a nepoznati su napadači uzvikivali parole protiv homoseksualaca.

 • Egzorcizam za gay demona u dječaku

  Egzorcizam za gay demona u dječaku

  Američku je javnost sablaznio video koji prikazuje pripadnike jedne male crkve u Connecticutu kako istjeruju "homoseksualnog demona" iz tijela 16-godišnjeg dječaka koji leži pred njima. "Istrgni mu ga iz vrata!" viče jedna žena. "Izađi, ti homoseksualni demone! Ti duše homoseksualni, smjesta te pozivamo da izađeš pred nas! Popusti svoj stisak, ti Lucifere!"

   

 • "Šutnja nije zlato" izabran kao jedan od deset najboljih projekata u Centralnoj i Jugoistočnoj Europi

  "Šutnja nije zlato" izabran kao jedan od deset najboljih projekata u Centralnoj i Jugoistočnoj Europi

  Između 1300 prijavljenih projekata iz Centralne i Istočne Europe projekt Šutnja nije zlato, proveden u partnerstvu CESI-Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje i O.M.G. - Otvorene medijske grupacije, dobio je nagradu ERSTE banke za društvenu integraciju. Cilj projekta bio je razvijanje svijesti o potrebi uklanjanja rodnih stereotipa i ostalih uzroka nasilja u vezama mladih.

 • Fijasko države na slučaju Fritzl

  Fijasko države na slučaju Fritzl

  Prijevod Ivana Turudić Elisabeth Fritzl i njena djeca mogli su biti oslobođeni godinama ranije da austrijske vlasti nisu propustile mnoge (...)

 • Prosvjeda i nasilja biti će sve više?

  Prosvjeda i nasilja biti će sve više?

  Ne računajući "ritualne" sindikalne skupove i seljačke blokade prometnica, Hrvati/ce su godinama zazirali od rješavanja problema na ulici. Javnim prosvjedima pribjegavali su samo kad situacija "dogori do prstiju", i malo tko se usudio vjerovati da bi u dvijetisućitima mogli biti "inficirani"prosvjedima.

 • Prijavljeno 90 slučajeva nasilja u obitelji

  Prijavljeno 90 slučajeva nasilja u obitelji

  Centar za socijalnu skrb u Đakovu ove je godine od policije i Prekršajnog suda zaprimio čak 90 prijava o nasilju obitelji za područje koje pokriva. Dio prijava, kako kaže prof. psihologije Mirta Klepo, članica Tima za pitanje braka i obitelji u Centru, odnosi se na nasilje u kojem su sudjelovale odrasle osobe, no velik dio otpada i na one u kojima su bila prisutna maloljetna djeca.

 • Dom za užas

  Dom za užas

  U Osijeku postoji organizirani lanac maloljetničke prostitucije u kojem su žrtve maloljetnice iz Doma za odgoj djece i mladeži, a prema iskazima štićenica, među korisnicima su i vrlo poznate osobe iz osječkih političkih, poduzetničkih i pravosudnih krugova. Četiri štićenice Doma na Vinkovačkoj 61 u Osijeku opširno su, u više razgovora, ispričale Jutarnjem listu detalje tog užasa.

Iz drugih medija

AEM