Članci s tagom: nogomet

 • Društveni aktivizam i kultura navijanja

  Društveni aktivizam i kultura navijanja

  Navijačka skupina Bijeli anđeli za sada je jedina navijačka skupina jednog hrvatskog nogometnog prvoligaša koja u svojim redovima ima navijače zainteresirane za razne oblike društveno korisnog djelovanja. Bijeli anđeli su tek zadnjih godina počeli pojačano djelovati na društvenom planu, promiču ideje nenasilja, zalažu se protiv mržnje i svih oblika diskriminacije a da njihova podrška nije samo deklarativna svjedoče brojne akcije kojima su se priključili ili koje su podržali. Tjedan borbe protiv homofobije u nogometu, akcija "Pokažimo crveni karton rasizmu", podrška studentskim prosvjedima...

 • Prva magistrica nogometa: Klubovi me odbijaju jer sam žena

  Prva magistrica nogometa: Klubovi me odbijaju jer sam žena

  Petra Mandić Jelaska kineziološki fakultet završila je s peticama, dobila rektorovu nagradu. Nogomet joj je cijeli život, igrala ga je od najmlađih dana, a s 25 godina je, nakon loma ruke, prestala. Igrala je za Dalmaciju iz Kaštela, potom za Dubrovnik, Slavonski Brod i Dinamo. I nekoliko utakmica za reprezentaciju. Otkako je magistrirala kontaktirala je s nekim klubovima, ali posla za nju nema pa kaže: "U nogometu prema ženama vlada diskriminacija. Da neki muškarac ima moje reference, već bi dobio posao. Pa nisu mi reference pale s neba."

 • Seksistički ispad usred utakmice

  Seksistički ispad usred utakmice

  Eugene Sseppuya, član australskog North Queensland Furyja, potpuno je izgubio živce za vrijeme utakmice sa Central Coast Marinersima, te je linijsku sutkinju nazvao ku*vom nakon što je označila jedno zaleđe. Napadač, rodom iz Ugande, očito se nije mogao pomiriti s takvom odlukom, no izabrao je krivi način i krivo vrijeme za liječenje svojih frustracija.

 • Hope Powell: žena u muškom svijetu nogometa

  Hope Powell: žena u muškom svijetu nogometa

  Hope Powell je trenerica engleske ženske nacionalne nogometne repke. Ona je prva ženska nogometna trenerica, odnosno prva žena, kojoj je UEFA dodijelila Pro licencu (prva kategorija), što ju svrstava u sam vrh nogometnog svijeta. To je najviša trenerska kvalifikacija, a kriteriji procjene sposobnosti vrlo su visoki. Powell je, zbog svojih velikih uspjeha, 2002. godine primila i OBE (Order of the British Empire), a 2003. uvrštena je u Kuću slavnih engleskog Nacionalnog muzeja nogometa.

 • Gej je OK, u nogometu i na tribinama!

  Gej je OK, u nogometu i na tribinama!

  Odlazak na nogometnu utakmicu među navijače, s gej prijateljskim transparentnom - zvuči kao potez neprikrivenih suicidalnih namjera. No, na utakmici prvoligaških klubova Zagreba i Rijeke pokazalo se da ne mora biti tako.

  Na zapadnoj tribini se tijekom utakmice Zagreb-Rijeka održane u petak 26. veljače, razvio veliki transparent Nogometom protiv homofobije i zastava duginih boja, simbol LGBT zajednice.

 • Navijači NK Zagreb protiv homofobije

  Navijači NK Zagreb protiv homofobije

  Udruge Iskorak, Queer Zagreb, Centar za mirovne studije i Udruga navijača "Bijeli anđeli" dogovorili su suradnju povodom međunarodnog dana borbe protiv homofobije u nogometu koji se obilježava 19. veljače. Zajednička akcija održati će se na utakmici Zagreb-Rijeka, koja se igra 26. veljače s početkom u 16h na stadionu u Kranjčevićevoj. Na utakmici će se potpisivati i peticija protiv homofobije u sportu i nasilja na nogometnim terenima.

 • Fudbal kao muška stvar

  Fudbal kao muška stvar

  Libela vam donosi godinu dana staru kolumnu srpskog nogometnog reprezentativca te nogometaša švicarskog Basela porijeklom iz Šibenika, Ivana Ergića (1981.).

 • "Smijenite Zirduma!"

  "Smijenite Zirduma!"

   Afera seksualnog uznemiravanja nogometašica od strane visokog dužnosnika Hrvatskog nogometnog saveza podigla je na noge i institucije i ženske nogometne klubove. Pravobraniteljičinom zahtjevu za očitovanjem HNS-a o slučaju pridružila se i predsjednica saborskog Odbora za ravnopravnost spolova Gordana Sobol.

 • Stvarna Hrvatska su nezaposlene žene

  Stvarna Hrvatska su nezaposlene žene

  Dok u ušima gledatelja još odzvanjaju glasovi nogometnih idola koji poznatom navijačkom himnom sinkronizirano ponavljaju kako vole svoju Hrvatsku i njihovo srce kuca samo za nju, na scenu izlazi jedanaest predstavnica hrvatske zbilje, jedanaest stvarnih, nezaposlenih žena koje će svojim kratkim intimnim monolozima pred publiku postaviti pitanje tko doista predstavlja Hrvatsku danas.

 • Moj prvi put

  Moj prvi put

  Ako sam već morala izgubiti nevinost na nogometnom stadionu onda je velebni Wembley sigurno bio best place to do it . Kad mi je već prvi put onda bolje da je (...)

<< < 1 2 3 4

Stup srama

Iz drugih medija

AEM