Članci s tagom: pakistan

 • Talibanski vođa napisao pismo Malali: 'Napali su te jer si vodila anti-talibansku kampanju'

  Talibanski vođa napisao pismo Malali: 'Napali su te jer si vodila anti-talibansku kampanju'

  Vođa pakistanskih talibana Adnan Rasheed poslao je pismo Malali Yousafzai , u kojem je istaknuo kako je šokiran napadom na 16-godišnjakinju te bi voljeo da se (...)

 • Malala se vratila u školske klupe

  Malala se vratila u školske klupe

  Malala Yousafzai , petnaestogodišnjakinja iz Pakistana, kojoj s talibani pucali u glavu u školskom autobusu u listopadu, krenula je u utorak u srednju školu za (...)

 • Neprekinuti krug nasilja: Ženska prava u Pakistanu

  Neprekinuti krug nasilja: Ženska prava u Pakistanu

  Malala Yousafzai , 15-godišnja pakistanska aktivistkinja, 4. siječnja puštena je iz londonske bolnice, potpuno oporavljena, nakon što su je upucali talibanski (...)

 • Malala Yousufzai puštena je iz bolnice

  Malala Yousufzai puštena je iz bolnice

  Petnaestogodišnja djevojka iz Pakistana, ustrijeljena u listopadu, puštena je iz bolnice u Velikoj Britaniji gdje će nastaviti sa svojim oporavkom.

 • Talibani ustrijelili 14-godišnju aktivisticu

  Talibani ustrijelili 14-godišnju aktivisticu

  Pokušaj ubojstva 14-godišnje pakistanske aktivistice Malale Yousafzai mogao bi biti 'prijelomni' trenutak koji će okrenuti javnost protiv militanata i ekstremizma, (...)

 • Istina o prisilnim brakovima

  Istina o prisilnim brakovima

  U listopadu prošle godine, britanski premijer David Cameron javno je pozvao na podrobnije razmatranje pitanja prisilnog braka. Je li riječ o kriminalnom djelu, znat ćemo krajem ovog mjeseca kada se očekuje okončanje javne rasprave. Sam premijer usporedio je prisilni brak s ropstvom, te poručio kako nas osjetljivost na kulturalne razlike ne bi smjela sprječavati da ozbiljno pristupimo ovome problemu.

 • Afganistan najopasnija zemlja za žene

  Afganistan najopasnija zemlja za žene

  FONDACIJA Thomasa Reutersa okupila je preko 200 stručnjaka i stručnjakinja za rodna pitanja kojima je povjereno istraživanje o najopasnijim zemljama za žene, a oni su zaključili da listu predvodi Afganistan. Zemlje su rangirane prema šest rizika: seksualno nasilje, ne-seksualno nasilje, kulturološki i/ili religijski faktori, diskriminacija  i onemogućen pristup resursima te trgovanje ženama.

 • Priča o prvoj pakistanskoj taksistici

  Priča o prvoj pakistanskoj taksistici

  Prevela Ana Begić U dobi od 33 godine Zahida Kazmi postala je udovica. Tada je odlučila uzeti sudbinu u svoje ruke i postati vozačica taksija.

 • Talibani eksplozivom sravnili žensku školu u Pakistanu

  Talibani eksplozivom sravnili žensku školu u Pakistanu

  Talibanski militanti eksplozivom su potpuno porušili još jednu žensku školu u pokrajini Mohmand na sjeverozapadu Pakistana u još jednoj od serije sličnih napada na ženske obrazovne objekte u toj zemlji. Kako prenose lokalni mediji, talibani su brojni na sjeverozapadu Pakistana, a zbog svojeg vjerskog fanatizma i tradicionalnog, ortodoksnog tumačenja islama ženama ne dozvoljavaju obrazovanje, zbog čega su napadi na ženske škole u tom dijelu zemlje vrlo česti. Do sada je samo u pokrajini Mohmand u identičnim napadima uništeno ili teško oštećeno čak 48 ženskih škola.

 • "Oko za oko" na pakistanski način

  "Oko za oko" na pakistanski način

  Presuda suda u Pakistanu zasnovana na "Oko za oko" principu, izazvala je snažne rasprave u zainteresiranim sektorima, uključujući i borce za ljudska prava. Dok se svi slažu da je zlostavljanje žena u Pakistanu gorući problem, postoje razlike u razmišljanjima kako kažnjavati počinitelje.

<< < 1 2 3 4 > >>

Stup srama

Iz drugih medija

AEM