Članci s tagom: patrijarhat

 • Priče koje niste trebale/i čuti: Svjedočanstva s Kavkaza!

  Priče koje niste trebale/i čuti: Svjedočanstva s Kavkaza!

  Op Russia je platforma u sklopu projekta Open democracy koji se bavi analizom, komentarima i reportažama iz Rusije. U sklopu te platforme nedavno je pokrenut (...)

 • Transnacionalne feminističke mreže

  Transnacionalne feminističke mreže

  Znanstvenica, doktorica sociologije, feministkinja i aktivistica, Valentine Moghadam, istražila je kako globalizacija utječe na žene, prije svega na one u (...)

 • Ashley Judd protiv seksizma u medijima

  Ashley Judd protiv seksizma u medijima

  Rasprave o ženskim tijelima koriste se kako bi se nas žene definiralo i kontroliralo. Te Rasprave vode se posvuda, kako u privatnoj, tako i u javnoj sferi, i to uglavnom bez našeg izravnog sudjelovanja. Usprkos tome, mi smo te koje se opisuje do najsitnijih detalja, naša tijela i lica analiziraju se i rastavljaju na sastavne dijelove, naša se vrijednost utvrđuje svođenjem cjelovite osobe na puki fizički objekt. Pri tom se naši glasovi, naše osobnosti, naši potencijali i naša postignuća redovito zaobilaze, minimaliziraju, zanemaruju i ušutkavaju.

 • Za mene vopi, zapičku sok! Ja plaćam, naravno!

  Za mene vopi, zapičku sok! Ja plaćam, naravno!

  Malo je toga što me može privezati za tipkovnicu uz slušanje Horowitzeva sviranja Chopina u sunčano subotnje popodne. Ali, eto, i to se ponekad dogodi.

 • Žena je u popularnoj kulturi redovito objekt, a muškarac je junak!

  Žena je u popularnoj kulturi redovito objekt, a muškarac je junak!

  " Postoji toliko modela ženskosti kojih mi možda čak nismo ni svjesni, a svejedno ih upražanjavmo u različitim trenucima i prebacujemo se iz jednog u drugi" (...)

 • Šeherezada nudi rigidnu patrijarhalnu ideologiju

  Šeherezada nudi rigidnu patrijarhalnu ideologiju

  Nedavno sam otkazao večernji izlazak kako bih mogao ostati doma, zavaljen na kauču, na mom prvom "blind dateu" (ili sudaru naslijepo) sa "Šeherezadom" za koju sam čuo, (...)

 • Hrvatska ženama ne vjeruje

  Hrvatska ženama ne vjeruje

  Zločin je prethodno najavljen policiji, egzekucija žrtava javna. Da su označene mete bili profesori ili tramvajci, to bi alarmiralo barem njihove kolege po struci, ako (...)

 • Kakvu vrstu feminizma provocira rat?

  Kakvu vrstu feminizma provocira rat?

  Prevela i prilagodila Davorka Turk U posljednjih petnaest godina istraživala sam ženske antiratne pokrete različitih vrsta u mnoštvu zemalja i regija.

 • Žene su prve žrtve krize: kad je gusto, one drže tri kantuna

  Žene su prve žrtve krize: kad je gusto, one drže tri kantuna

  Žene su prve žrtve i ove krize u Hrvatskoj, iako su zadnje na listi krivaca, ne zato što bi bile toliko bolje, plemenitije i mudrije od muškaraca, nego već i zato što (...)

 • Ženu se gura u kuću, a sve je manje na cijeni njezin napredak na poslu

  Ženu se gura u kuću, a sve je manje na cijeni njezin napredak na poslu

  Uspješna poslovna žena koja gradi karijeru, a o obitelji i djeci - ako ih uopće ima - brine uz pomoć supruga ili neke druge osobe bila je idealna žena za većinu Hrvatica i Hrvata 2007. godine. Tri godine kasnije, situacija se bitno promijenila. Jaka i samostalna žena koja očekuje karijeru, dobar posao i ravnopravnost s partnerom u obiteljskom i domaćinskom životu pala je na drugo mjesto. Danas je najpoželjnija ona žena koja zarađuje, ali na nekom manje zahtjevnom radnom mjestu.

Stup srama

Iz drugih medija

AEM