U fokusu

Politika bez žena

Kampanja će sigurno biti zanimljiva. Ono što upada u oči je da na listama za lokalne izbore dominiraju muškarci. Lijepom našom muškarci vladaju od nacionalne pa sve do najniže lokalne razine i tako će, što nije za pohvalu u jednoj demokratskoj zemlji, ostati i nakon predstojećih lokalnih izbora. Izglednih je pobjednica svega nekoliko.

{slika}

Žene kandidatkinje za gradonačelnice i županice rijetke su. Na stranačkim listama premalo ih je s realnom mogućnošću obnašanja vlasti. Dosada su na lokalnoj razini hrvatskom vladale 3 županice, 9 gradonačelnica i 13 načelnica. Premalo za modernu demokraciju. ‘Vidi se na koncu da su žene drugačije tretirane i u velikom broju slučajeva ni žene ne žele podržavati žene’, smatra Sanja Sarnavka iz udruge B.a.b.e.

Zakonska obveza o 40 posto žena na listama ne poštuje se jer sankcije ne postoje. Žene nerijetko i ne žele u politiku. U splitsko dalmatinskoj županiji primjerice, u zadnjih 18 godina ni na županijskoj, gradskoj, a ni općinskoj razini na vlasti nije bila ni jedna žena.

Trenutno je svega 5 kandidatkinja za županicu, a dvije imaju šanse za pobjedu. 42 se bore za mjesto načelnice. Među 43 kandidatkinje za gradonačelnicu izgleda ima njih 5. ‘Naravno da je ženama teško ako ih se odmah, čim se dignu, proglasi sponzorušama. Ako je pak zgodna ne može biti pametna, a ako je i zgodna i pametna onda je sigurno neki muškarac tu. I onda naravno ideš linijom manjeg otpora’, dodaje Sarnavka.

Stanje nije bolje ni na nacionalnoj razini. Samo jedna stranka ima predsjednicu, a i ona je okružena muškarcima.