Članci s tagom: politika

 • SAUDIJKE DOBILE PRAVO GLASA

  SAUDIJKE DOBILE PRAVO GLASA

  U svom godišnjem obraćanju pred Savjetodavnim vijećem (Majils ash-Shura) ili Shura vijećem, saudijski kralj Abdulah najavio je da će žene na (...)

 • Psihička bolest je političko pitanje

  Psihička bolest je političko pitanje

  Will Hall je shizofrenik koji već petnaest godina ne pije lijekove. Prošlog je vikenda u Zagrebu održao seriju predavanja "Osluškivanje ludila; nove vizije (...)

 • Niti bolje, niti lošije

  Niti bolje, niti lošije

  Svaka tri mjeseca ažurira se baza podataka Europske komisije o ženama i muškarcima na pozicijama odlučivanja. Najnoviji izvještaj koji se može vidjeti na web stranicama Europske unije pokazuje podatke prikupljene tijekom veljače ove godine. Razloga za optimizam nema. No za utjehu, nema niti promjena na gore. Samo vječni status quo.

 • Kad bi u nas trenutno zavladala anarhija, što biste prvo uzeli?

  Kad bi u nas trenutno zavladala anarhija, što biste prvo uzeli?

  Neredi u Londonu, i drugim engleskim gradovima, najčešće opisivani kao "sumanuta pljačka i palež" možda bi se u javnosti percipirali drugačije da su djeca krala kruh.

 • "Babi nije mjesto za govornicom!"

  "Babi nije mjesto za govornicom!"

  Povodom obljetnice smrti Mare Matočec 8. svibnja na HRT-u prikazan je dokumentarni film o njezinom djelovanju i životu. Mara Matočec bila je pjesnikinja i (...)

 • Ženska solidarnost

  Ženska solidarnost

  Jedna od omiljenih parafraza Hobbesove rečenice "Čovjek je čovjeku vuk" glasi "Žena je ženi vučica" . Naročito je popularna u politici, a posebice za (...)

 • Otvoreno pismo Jadranki Kosor

  Otvoreno pismo Jadranki Kosor

  Ženska mreža Hrvatske i ženske sindikalne grupe u otvorenom pismu Premijerki Jadranki Kosor ponovno napominju da se ukidanje Ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova događa iza zatvorenih vrata Ministarstva pravosuđa, bez široke rasprave u javnosti. Podsjećamo, prije gotovo dva mjeseca u javnost je procurila informacija da će se izmjenama Zakona o Pučkom pravobranitelju ukinuti samostalni institut Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova.

 • Tunis zajamčio jednakost muškaraca i žena

  Tunis zajamčio jednakost muškaraca i žena

  Egipatski centar za pitanja ženskih prava s odobravanjem je primio vijest iz Tunisa o donošenju uredbe, prihvaćene velikom većinom, a koja jamči jednakost žena i muškaraca u nacionalnoj ustavodavnoj skupštini. Centar poziva egipatske strukture da slijede primjer Tunisa i stave naglasak na osnaživanje žena i njihovo sudjelovanje u procesima odlučivanja kako bi žene mogle doprinijeti izgradnji novog Egipta.

 • Doći ću na splitski Gay Pride jer je to praznik demokracije

  Doći ću na splitski Gay Pride jer je to praznik demokracije

  Saborska zastupnica Mirela Holy već dugi niz godina aktivno se zauzima za rješavanje pitanja ravnopravnosti spolova, te ekoloških pitanja i prava svih manjina, a (...)

 • Šteta što se papiri ne jedu

  Šteta što se papiri ne jedu

  Odluka o utemeljenju Međunarodnog dana žena donesena je u kolovozu 1910. godine u okviru 2. Međunarodne socijalističke konferencije žena na inicijativu (...)

Stup srama

Iz drugih medija

AEM