Članci s tagom: poljska

 • Poljski parlament odobrio vladin prijedlog zakona koji regulira in vitro oplodnju

  Poljski parlament odobrio vladin prijedlog zakona koji regulira in vitro oplodnju

  Poljski zaastupnici/e su u četvrtak prihvatili/e vladin prijedlog kojim se uređuju uvjeti za izvantjelesnu oplodnju (IVF), koji je prethodno bio nereguliran uglavnom (...)

 • Zašto abortus treba ostati legalan

  Zašto abortus treba ostati legalan

  Unutar ovoga portala već je višestruko obrađena tema induciranog abortusa koji treba biti žensko (ljudsko) pravo na izbor. No imajući u vidu događanja u Španjolskoj (...)

 • Žene žele svoje mjesto u parlamentu

  Žene žele svoje mjesto u parlamentu

  Politika je muški svijet. Ovaj klišej je i dalje stvarnost u mnogim europskim zemljama. Nakon godina borbe pojavile su se pukotine u staklenom stropu, ali što se (...)

 • Europski sud za ljudska prava presudio protiv katoličke Poljske

  Europski sud za ljudska prava presudio protiv katoličke Poljske

  Poslije četiri godine sudskih natezanja, Europski sud za ljudska prava u Luksemburgu presudio je u korist Poljakinje iz Lublina koja je sa 14-godina silovana, da (...)

 • Ukrajinske feministkinje nastavile borbu protiv Eura!

  Ukrajinske feministkinje nastavile borbu protiv Eura!

  Članice ukrajinske feminističke grupe Femen uhapšene su u petak u Poljskoj ispred stadiona u Varšavi. Prosvjed se održao nekoliko sati prije početka utakmice (...)

 • POLJSKA: BORBA SA ZAKONOM O POBAČAJU

  POLJSKA: BORBA SA ZAKONOM O POBAČAJU

  Političke stranke poljske desnice već godinama, pod utjecajem katoličke ideologije, predlažu izmjenu ionako restriktivnog zakona o pobačaju.

 • Kako Poljakinje obilježavaju Dan žena

  Kako Poljakinje obilježavaju Dan žena

  Ove godine će Poljakinje po 13. puta obilježiti Međunarodni dan žena uličnom akcijom poznatom pod nazivom manifa (što je skraćenica od manifestacija). Ideja o manifi začeta je krajem prošlog stoljeća kada je takozvani "konsenzus o ženskim pitanjima" (što bi značilo "sve je u redu") počeo poprimati oblik dogme. Nekoliko najznačajnijih poljskih ženskih udruga udružilo se u neformalnu skupinu kojoj su dale ime Porozumieniekobiet 8 marca, što bi u prijevodu značilo Sporazum žena 8. marta i započele borbu za veću vidljivost ženskih problema u medijima.

 • Anti-klerikalna, libertarijanska stranka treća po snazi u Poljskoj

  Anti-klerikalna, libertarijanska stranka treća po snazi u Poljskoj

  Pokret Palikot, libertarijanska, anti-klerikalna stranka predvođena Januszom Palikotom, osvojio je 10% glasova na poljskim parlamentarnim izborima održanim prethodni vikend te je time postala treća stranka po jačini u Poljskoj. Zahvaljujući uspjehu stranke u poljski parlament Sejm ušla je Anna Grodzka, aktivistica za prava transeksualnih osoba, koja će biti prva transesksualna parlamentarna zastupnica.

 • Kondom djelo Sotone?

  Kondom djelo Sotone?

  Seksualni odgoj u Poljskoj je na mizernoj razini, škole mu posvjećuju malo pažnje, često su za taj odgoj zadužene nekvalificirane osobe koje umjesto informiranja mladih o seksu, šire o njemu mitove ili zastrašuju mlade. To su glavni zaključci studije nevladine obrazovne organizacije "Ponton" o stanju ovog odgoja u Poljskoj, prema mnogima, najkatoličkijoj zemlji Europe. Iz pitanja koje mladi postavljaju vidi se da malo ili gotovo ništa ne znaju o ljudskoj fiziologiji, odrastanju...Ukratko, kako tvrdi Aleksandra Jozefovska, koja je vodila istraživanje, mladi ne razgovaraju o intimnim stvarima s roditeljima, ali malo o tome mogu doznati i u školi.

 • Irska na sudu zbog zabrane abortusa

  Irska na sudu zbog zabrane abortusa

  Prema izvještaju Udruženja za planiranje porodica (IFPA), najmanje 138 tisuća žena iz Irske je od 1980. godine otputovalo, uglavnom u Englesku, kako bi se podvrgle abortusu. U Irskoj je abortus nelegalan, sporni zakon je usvojen davne 1861. godine, a ponovo usvojen na referendumu prije 26 godina. "Pravo na život nerođenih" je inkorporirano u irski ustav.

<< < 2 3 4 5 6 > >>

Iz drugih medija

AEM