Članci s tagom: povijest

 • Nismo mi krive - Bilješke iz povijesti pobačaja 1

  Nismo mi krive - Bilješke iz povijesti pobačaja 1

  Još kratko vrijeme u Hrvatskoj je pitanje pobačaja uređeno Zakonom o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece iz 1978. (...)

 • Škola za život ili tečaj bez znanja?

  Škola za život ili tečaj bez znanja?

  Na najavu ministrice Blaženke Divjak o ukidanju biologije, geografije i povijesti učenicima i učenicama strukovnih škola u eksperimentalnoj provedbi modela dualnog (...)

 • Feminističke heroine koje su mijenjale historiju u BiH

  Feminističke heroine koje su mijenjale historiju u BiH

  Amila Hrustić Batovanja , Masha Durkalić i Hatidža Gušić pokrenule su projekt obilježavanja mjeseca ženske povijesti i tijekom cijelog marta na blogu su se (...)

 • Pet opakih žena za koje nikada nismo čule, a trebale smo

  Pet opakih žena za koje nikada nismo čule, a trebale smo

  Povijest je puna žena koje nikada nisu dobile priznanje kakvo zaslužuju. Ove žene prilično dobro to pokazuju! Od piratkinje koja se borila za slobodu, do žene koja je (...)

 • Priča o vješticama - scena prva

  Priča o vješticama - scena prva

  Ko su zapravo bile vještice? Kako su izgledale i čime su se bavile? Njihovi rekviziti. Kako su se zabavljale? Vještičarenje kao delikt.

 • Vještice u Hrvatskoj

  Vještice u Hrvatskoj

  Rat protiv vještica obilježio je niz stoljeća naše povijesti, a ludilo koje je treslo Europu (i nešto kraće Ameriku) zahvatilo je ne samo običan puk, već i brojne (...)

 • Koliko još ratnica nedostaje u knjigama iz povijesti?

  Koliko još ratnica nedostaje u knjigama iz povijesti?

  Nedavno otkriće ženskih kostiju u vikinškom ratničkom grobu još je jedan pokazatelj činjenice da smo tek zagrebli po površini povijesti žena.

 • Menstruacija kroz povijest

  Menstruacija kroz povijest

  Svijet je do sada prošao kroz različita razdoblja. Povijest je vrtjela i odvrtjela svoje cikluse: Prapovijest, Srednjovjekovlje, Pop Art.

 • Ja sam tu kučku učinio slavnom

  Ja sam tu kučku učinio slavnom

  U knjizi Donalda Trumpa objavljenoj 2011. Time to Get Tough: Making America #1 Again, budući predsjednik je dao zapanjujuću izjavu kako Lady Gaga vjerojatno (...)

 • Egipatski korijeni feminizma

  Egipatski korijeni feminizma

  Povijest staroegipatskih žena može naučiti Zapad da nije prva regija u svijetu koja osnažuje žene. Poput Grka/kinja, i Egipćani/ke se mogu pohvaliti hvalevrijednim (...)

1 2 3 4 5 > >>

Stup srama

Iz drugih medija

AEM