Članci s tagom: pravo-na-grad

 • Radnice Kamenskog predale kaznenu prijavu DORH-u

  Radnice Kamenskog predale kaznenu prijavu DORH-u

  Radnice koje su u rujnu ove godine štrajkale glađu, a zatim i stupile u generalni štrajk prije nego li je tvornica otišla u stečaj, jučer su ušetale u zgradu Državnog odvjetništva s prijavom u vidu bijele plahte na kojoj su ručno izvezle imena osoba koje terete za propast tvornice. Iako je riječ o popisu članova Uprave, Nadzornog odbora...Kamenskog d.d., simptomatično je da se popis istih tih ljudi nalazi i na listi suradnika jednog od velikana privatizacijske pljačke - Miroslava Kutle.

 • Aktivisti i aktivistice blokirali kamione, 22 uhićenih

  Aktivisti i aktivistice blokirali kamione, 22 uhićenih

  Policija je danas oko 12:30 privela nekolicinu aktivista koji su tijelima zaustavili promet na križanju Gundulićeve i Varšavske. Novi je prosvjed počeo tako što je desetak građana ponovo blokiralo radove na Horvatinčićevu projektu Cvjetni prolaz. Nekoliko minuta prije podneva sjeli su na križanje Gundulićeve i Varšavske ulice te zapriječili prolaz kamionima. Pripadnici policije su okružili prosvjednike  te ih molili da se maknu uz prijetnju privođenja.

 • Kuća ljudskih prava apelira da se zaustavi policijska represija

  Kuća ljudskih prava apelira da se zaustavi policijska represija

  U cijelosti prenosimo apel kojim udruge okupljene u Kuću ljudskih prava traže hitno prekidanje uhićenja i puštanje privedenih prosvjednika/ica. Podsjetimo, jutros oko 5h započeli su radovi u Varšavskoj ulici u Zagrebu. Stabla su srušena i radnici su započeli sa kopanjem ulaza za podzemnu garažu. Do sada je uhićeno više od stotinu aktivista/ica koji su pružali pasivni otpor i onemogućavali prolazak kamionima na gradilište u Varšavskoj. Udruge okupljene u Kuću ljudskih prava zapanjene su trenutnim djelovanjem policije u Varšavskoj ulici.

 • Prosvjed ispred Gradske skupštine

  Prosvjed ispred Gradske skupštine

  Pedesetak aktivista iz Prava na grad i Zelene akcije jutros je još jednim prosvjedom ispred Gradske skupštine upozorilo na moguće devastiranje Varšavske ulice u Zagrebu. Prosvjednici su ovoga puta odlučili leći ispred samoga ulaza u Gradsku skupštinu i na taj način prepriječiti put gradskim zastupnicima koji su bili prisiljeni na posao doći sa stražnjeg ulaza. Odlučili su danas prosvjedovati jer na dnevnom redu Skupštine nema ništa vezano uz problem gradnje u Varšavskoj ulici. "Oni gaze javni interes, interes građana! ", rekao je Teodor Celakoski iz Prava na Grad.

 • Privremeno završena blokada Varšavske

  Privremeno završena blokada Varšavske

  Nakon više od tri i pol godine konačno su dvije institucije, DORH i Ministarstvo kulture, reagirale na prijave Prava na grad i Zelene akcije i potvrdile nezakonitosti u projektu "Cvjetni". Ohrabreni ovim očitovanjem institucija, završavamo s jednom fazom naše borbe u kojoj smo svojim tijelima štitili Varšavsku i prelazimo u drugu fazu u kojoj ćemo nadgledati i vršiti pritisak na mjerodavne institucije da se slučaj Varšavske raščisti do kraja. Iz Varšavske odlazimo privremeno te ćemo u slučaju početka bilo kakvih radova u ulici pozvati građane na nove blokade.

 • dr Srećko Sladoljev i Pravo na grad dobitnici su nagrade Gong za građanski aktivizam i razvoj demokracije

  dr Srećko Sladoljev i Pravo na grad dobitnici su nagrade Gong za građanski aktivizam i razvoj demokracije

  Dr. Srećko Sladoljev upozorio je javnost na nerealno prikazivanje opasnosti od virusa H1N1 (svinjske grupe) i sumnjivu valjanost nedovoljno ispitanog cjepiva, te ukazao na netransparentan način naručivanja i dobave cjepiva. Ukazao je i da odgovornost za učinke i nuspojave cjepiva neće snositi proizvođač, već Imunološki zavod čiji je bio zaposlenik i član NO-a. Inicijativa Pravo na grad koju zajedno vode udruge Pravo na grad i Zelena akcija, usmjerena je na očuvanje javnih gradskih prostora.

 • Marš s koferima na Poglavarstvo

  Marš s koferima na Poglavarstvo

  Zelena akcija i pravo na grad pozivaju sve građane i građanke da se priključe Maršu na Poglavarstvo. Okupljanje je danas u 18h dođu u Varšavskoj, nakon toga se kreće prema Državnom odvjetništvu u Gajevoj gdje će se otpjevati pjesma "Zagreb te zove". Pjesmu možete poslušati ovdje. Nakon Odvjetništva povorka kreće prema Gradskom poglavarstvu gdje će se uputiti poziv gradonačelniku Milanu Bandiću da spakira kofere i da ostavku. Podsjetimo, aktivisti/ce već četvrtu noć dežuraju u Varšavskoj.

 • Prosvjed u četvrtak 20. svibnja u 18h

  Prosvjed u četvrtak 20. svibnja u 18h

  "Molim vas da ne bude sukoba s policijom. Molim vas da ne bude nasilja i konflikta s policijom i zaštitarima jer to oni žele", pozivao je prosvjednike Tomislav Tomašević iz Zelene akcije, nakon što je na teren izašla interventna policija. Nakon  petnaestak minuta lupanja po ogradi prosvjednici su uspjeli srušiti ogradu koja je noćas postavljena u Varšavskoj kako bi se mogli nastaviti radovi. Prosvjednike je ubrzo okružila policija, a oni su na taj potez policije odgovorili tako da su sjedeći po pločniku Varšavske svojim tijelima odlučili spriječiti bilo kakav nastavak radova.

 • Uz pjesmu aktivista Bandić prijavljen USKOK-u

  Uz pjesmu aktivista Bandić prijavljen USKOK-u

  Pravo na grad i Zelena akcija podnijeli su prijavu USKOK-u protiv Milana Bandića zbog zloupotrebe položaja i ovlasti te sklapanja štetnog ugovora, točnije zbog sklapanja ugovora s Hoto grupom o izgradnji rampe za ulaz u garažu Cvjetnog prolaza. Prije same predaje prijave 300-tinjak aktivista/ica okupilo se ispred zgrade USKOK-a u Gajevoj gdje su otpjevali prerađenu pjesmu Prljavog kazališta ´Zagreb te zove´.

 • Projekt "Cvjetni" nije od javnog interesa!

  Projekt "Cvjetni" nije od javnog interesa!

  Gfk Centar za istraživanje tržišta u suradnji sa zagrebačkim uredom Heinrich Böll Stiftunga proveo je početkom ožujka 2010 godine ispitivanje javnog mnijenja na reprezentativnom uzorku od 500 građana/građanki Grada Zagreba. Ovo kratko istraživanje bilo je usmjereno na percepciju javnosti o razvoju grada, upravljanju resursima i proračunom, kao i na stavove javnosti u slučaju 'Varšavske'.

<< < 1 2 3 > >>

Stup srama

Iz drugih medija

AEM