Članci s tagom: pravobraniteljica-za-ravnopravnost-spolova

 • Ismijavanje diskriminacije

  Ismijavanje diskriminacije

  Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova uoči novogodišnjih je tuluma upozorila na učestale diskriminatorne ponude hrvatskih ugostitelja.

 • Višnja Ljubičić nova Pravobraniteljica

  Višnja Ljubičić nova Pravobraniteljica

  Zadnji dan zasjedanja u ovome mandatu Hrvatski je sabor između ostalog razrješio dužnosti pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Gordanu Lukač Koritnik koja je tu dužnost obnašala posljednjih 8 godina, odnosno od osnivanja institucije pravobraniteljice te imenovao Višnju Ljubičić novom pravobraniteljicom. Višnja Ljubičić bila dugogodišnja službenica Ureda za ljudska prava Vlade RH.

 • Izglasan novi Zakon o pučkom pravobranitelju

  Izglasan novi Zakon o pučkom pravobranitelju

  Nakon dva tjedna bezuspješnog sakupljanja ruku za kvorum, vladajući HDZ u trećem je pokušaju uspio skupiti 77 zastupnika te izglasati oko 40 zakona i odluka. Podršku je dobio i novi Zakon o pučkom pravobranitelju kojim će se postojeći specijalizirani pravobraniteljski uredi spojiti s uredom pučkog pravobranitelja. No, unatoč izmjenama zakona, vladajuća je većina dnevni red dopunila i točkom imenovanja Višnje Ljubičić novom pravobraniteljicom za ravnopravnost spolova.

 • Žrtve državne diskriminacije branit će državna službenica

  Žrtve državne diskriminacije branit će državna službenica

  Vlada nastavlja skandalizirati javnost svojim samovoljnim odlukama u zaštiti ljudskih prava. Najnoviji eksces tiče se izbora nove pravobraniteljice za ravnopravnost spolova. Za tu funkciju, kojoj je temeljna značajka neovisnost od državnih institucija i vlasti, Vlada je predložila Višnju Ljubičić, državnu službenicu koja je godinama radila u MORH-u, a posljednje desetljeće zaposlena je u Vladinom Uredu
  za ljudska prava.

 • Osigurajte uravnoteženu zastupljenost žena na izbornim listama!

  Osigurajte uravnoteženu zastupljenost žena na izbornim listama!

  U svjetlu skorašnjih parlamentarnih izbora, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač Koritnik  podsjetila je da obveza poštivanja načela uravnotežene zastupljenosti obvezuje sve sudionike političkih izbora od dana stupanja Zakona o ravnopravnosti spolova na snagu. Zakon je uravnoteženost definirao kao sudjelovanje osoba oba spola pri kojem zastupljenost jednog spola ne pada ispod 40%.

 • Raspisan natječaj za novu Pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova!

  Raspisan natječaj za novu Pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova!

  Iako je novim Zakonom o Pučkom pravobranitelju predviđeno ukidanje Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova odnosno njezino pripajanje u vidu zamjenika/ce pučkog pravobranitelja za ravnopravnost spolova, Vlada RH je raspisala natječaj za novu Pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova.

 • Oštra osuda nasilja i neučinkovitosti policije

  Oštra osuda nasilja i neučinkovitosti policije

  Za razliku od Predsjednika i Premijerke, nasilje na Split Pride-u su oštro osudile Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač Koritnik i Gordana Sobol, predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova  Hrvatskog sabora. Lukač Koritnik smatra neprihvatljivim  tvrdnju da je policija učinila sve što je mogla budući  je  evidentno kako  nije adekvatno spriječila nasilničke napade na povorku Split Pride-a i LGBT sudionike i sudionice povorke.

 • Posebne pravobraniteljice postaju zamjenice Pučkog pravobranitelja

  Posebne pravobraniteljice postaju zamjenice Pučkog pravobranitelja

  Prijedlogom zakona o pučkom pravobranitelju koji je Vlada sa sjednice u četvrtak uputila u saborsku proceduru predviđa se "spajanje stručnih i administrativnih kapaciteta postojećih, specijaliziranih pravobranitelja za djecu, ravnopravnost spolova i osoba s invaliditetom s onim pučkog pravobranitelja". Objavljivanjem prijedloga javnost konačno dobiva uvid u rješenja o kojima će se zasigurno još mnogo raspravljati.

 • Otvoreno pismo Jadranki Kosor

  Otvoreno pismo Jadranki Kosor

  Ženska mreža Hrvatske i ženske sindikalne grupe u otvorenom pismu Premijerki Jadranki Kosor ponovno napominju da se ukidanje Ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova događa iza zatvorenih vrata Ministarstva pravosuđa, bez široke rasprave u javnosti. Podsjećamo, prije gotovo dva mjeseca u javnost je procurila informacija da će se izmjenama Zakona o Pučkom pravobranitelju ukinuti samostalni institut Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova.

 • Pripojiti naš ured Pučkom pravobranitelju bio bi veliki korak unazad za ravnopravnost spolova

  Pripojiti naš ured Pučkom pravobranitelju bio bi veliki korak unazad za ravnopravnost spolova

  Krajem srpnja bit će osam godina kako je osnovana institucija pravobraniteljice za ravnopravnost spolova. Od početka je na toj poziciji Gordana Lukač Koritnik, (...)

<< < 4 5 6 7 8 > >>

Iz drugih medija

AEM