Članci s tagom: pravobraniteljica-za-ravnopravnost-spolova

 • Doći ću na splitski Gay Pride jer je to praznik demokracije

  Doći ću na splitski Gay Pride jer je to praznik demokracije

  Saborska zastupnica Mirela Holy već dugi niz godina aktivno se zauzima za rješavanje pitanja ravnopravnosti spolova, te ekoloških pitanja i prava svih manjina, a (...)

 • Neće meni žena biti šefica!

  Neće meni žena biti šefica!

  Iako se, barem na prvi pogled, čini da nam je društvo postalo demokratičnije, manje patrijarhalno i spolno diskriminirajuće, jedno od područja u kojem i dalje prevladavaju jaki seksistički stereotipi i prava žena često se krše jest - svijet rada. Naime, upravo je diskriminacija na radnom mjestu, a među najtežim oblicima je uznemiravanje, među vodećim pritužbama koje su lani pristigle u Ured Pravobraniteljice.

 • Zašto se ukidaju posebne pravobraniteljice?

  Zašto se ukidaju posebne pravobraniteljice?

  Ženska mreža Hrvatske i ženske sindikalne grupe pokušavaju naći odgovore na pitanja zašto se ukidaju posebne pravobraniteljice, hoće li pučki pravobranitelj ojačati i u zaštiti ženskih ljudskih prava te zašto se novi zakon pisao u tajnosti i bez sudjelovanja ženskih grupa i samih pravobraniteljica.

 • Žene s invaliditetom odustaju od prijave za seksualno uznemiravanje

  Žene s invaliditetom odustaju od prijave za seksualno uznemiravanje

  Iako je potpisnica međunarodnih konvencija, Republika Hrvatska kao i domaća javnost jako malo zna o ženama s invaliditetom pa je danas u Muzeju antičkog stakla priređen skup na kojem se glasno progovorilo o njihovom položaju. Upravo je pravobraniteljica Gordana Lukač Koritnik naglasila kako je globalni problem to što su žene s invaliditetom diskriminirane u odnosu na muškarce s invaliditetom.

 • EU parlamentarci zabrinuti zbog ukidanja Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova

  EU parlamentarci zabrinuti zbog ukidanja Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova

  Ženska mreža Hrvatske uputila je medijima priopćenje s prilogom - pismom koje je šest članova i članica Odbora za ženska prava i ravnopravnost spolova Europskoga parlamenta uputilo povjereniku za proširenje Štefanu Fueleu u kojemu izražavaju najdublju zabrinutost zbog najave ukidanja Ureda Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova.

 • Briga za žene, invalide i djecu - u jednom uredu?!

  Briga za žene, invalide i djecu - u jednom uredu?!

  "Nikako nećemo natrag", poručile su jučer s Markova trga članice Ženske mreže Hrvatske, ogorčene najavom ukidanja Ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova te ostala dva posebna pravobraniteljstva – za djecu i osobe s invaliditetom, koja bi se donošenjem novog zakona trebala pripojiti Uredu pučkog pravobranitelja. Naime, Vlada zbog EU želi hitro zaključiti poglavlje o pravosuđu, a jedno od mjerila je i jačanje uloge pučkog pravobranitelja, po svemu sudeći, nauštrb posebin pravobraniteljstava.

 • Ukidanje Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova je neprihvatljivo

  Ukidanje Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova je neprihvatljivo

  Prijedlog Ministarstva pravosuđa da se ukine Ured pravobraniteljice za ravnopravnost spolova te da se poslovi iz njene nadležnosti obavljaju u sklopu Ureda pučkog pravobranitelja ide pred Hrvatski sabor neprihvatljivo je i Ženskoj mreži Hrvatske. Hrvatska je javnost opet suočena s još jednim u nizu postupaka Vlade RH u kojima ignorira proceduru konzultacija s građanima i organizacijama civilnog društva.

 • Zašto je ukidanje Ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova loša ideja

  Zašto je ukidanje Ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova loša ideja

  Postoji ozbiljna bojazan da će se ukidanjem instituta Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova smanjiti postojeći nivo zaštite od (...)

 • Vlada RH je odlučila uštedjeti na račun borbe za ženska prava

  Vlada RH je odlučila uštedjeti na račun borbe za ženska prava

  Ženske sindikalne grupe zgroženo saznaju da je Ministarstvo pravosuđa, u suradnji s Pučkim pravobraniteljem, pripremilo zakonske izmjene kojima se ukida institut posebne pravobraniteljice za ravnopravnost spolova te pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, te se zaštita žena i invalidnih osoba stavlja u zbirni paket pučkog pravobranitelja.

 • Predsjednik podržao Split Pride

  Predsjednik podržao Split Pride

  Predsjednik Ivo Josipović posjetio je 30. ožujka udrugu "Domine", kako bi iskazao podršku u organizaciji "Split Pride-a" 2011. "Bilo mi je zadovoljstvo doći u udrugu "Domine" i pružiti podršku organizaciji "Split Gay Pridea", jer ovi aktivisti rade vrijedan posao u promicanju ljudskih prava. Na ovaj način se i Split afirmira kao mjesto tolerancije prema manjinama, koje trebaju našu podršku i zaštitu", rekao je predsjednik.

<< < 4 5 6 7 8 > >>

Stup srama

Iz drugih medija

AEM