Članci s tagom: ravnopravnost-spolova

 • "Babi nije mjesto za govornicom!"

  "Babi nije mjesto za govornicom!"

  Povodom obljetnice smrti Mare Matočec 8. svibnja na HRT-u prikazan je dokumentarni film o njezinom djelovanju i životu. Mara Matočec bila je pjesnikinja i (...)

 • Predstavljena nova Nacionalna politika za promicanje ravnopravnosti spolova

  Predstavljena nova Nacionalna politika za promicanje ravnopravnosti spolova

  Danas je u Centru za ljudska prava održan okrugli stol u sklopu javne rasprave o nacrtu nove Nacionalne politike za ravnopravnost spolova. Nacrt nove politike predstavila je gotovo jednosatnim izlaganjem predstojnica Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH Helena Štimac Radin. Jedna od glavnih novina Nacionalne politike za ravnopravnost spolova je smanjenje broja mjera sa 144 na 91 što je predstojnica Ureda obrazložila potrebom da se "od šume vidi drveće".

 • Zašto je ukidanje Ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova loša ideja

  Zašto je ukidanje Ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova loša ideja

  Postoji ozbiljna bojazan da će se ukidanjem instituta Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova smanjiti postojeći nivo zaštite od (...)

 • Ukida se Ured pravobraniteljice za ravnopravnost spolova?!

  Ukida se Ured pravobraniteljice za ravnopravnost spolova?!

  Zadnjih dana naveliko se šuška da se novim Zakonom o Pučkom pravobranitelju predviđa stavljanje posebnih pravobraniteljstava u njegovu ingerenciju. U praksi bi to značilo da se ukidaju postojeća pravobraniteljstva (za ravnopravnost spolova, za osobe s invaliditetom, a moguće i za djecu) te da će njihova područja najvjerojatnije pokrivati zamjenici/e Pučkog pravobranitelja.

 • Udio žena među višim članovima Uprave EK i dalje je samo 30%

  Udio žena među višim članovima Uprave EK i dalje je samo 30%

  Žene čine dvije trećine novih zaposlenika Europske komisije iz deset zemalja članica koje su se Uniji priključile 2004 godine. Time je došlo do promjene ravnoteže u omjeru spolova unutar izvršnih tijela Europske unije, koja se po prvi puta naginje u korist žena, istaknuo je potpredsjednik Europske komisije Maroš Šefčovič. No iako je recentni val zapošljavanja rezultirao pozitivnim promjenama na polju ravnomjernije  rodne zastupljenosti na upravnoj razini Komisije, valja istaknuti kako je udio žena među višim članovima uprave i dalje samo 30%.

 • 40 godina ženskog prava na glas

  40 godina ženskog prava na glas

  Švicarska ovih dana slavi 40. godišnjicu ostvarivanja glasačkog prava za žene. Iako je u većini europskih zemalja širenje glasačkog prava na žene ostvareno u razdoblju (...)

 • Očekivanja ženskih udruga uoči mađarskog predsjedanja Unijom

  Očekivanja ženskih udruga uoči mađarskog predsjedanja Unijom

  Nevladina organizacija European Women's Lobby (EWL) pozvala je Mađarsku koja 1. siječnja preuzima predsjedanje Europskom unijom, da na čelu EU-a osiguran daljnji napredak u usvajanju zakonskih prijedloga koji se tiču ravnopravnosti spolova, sa ciljem pune integracije ženskih prava i rodne ravnopravnosti u europskim socijalnim i ekonomskim politikama.

 • Izvješće o ravnopravnosti žena i muškaraca u Europskoj uniji

  Izvješće o ravnopravnosti žena i muškaraca u Europskoj uniji

  Prevela i prilagodila Davorka Turk U izvješću Komisije Vijeću i Europskom parlamentu te izvješću Odbora za ženska prava i rodnu jednakost Europskog parlamenta (...)

 • Sirovi seksizam vlada Berlusconijevom Italijom

  Sirovi seksizam vlada Berlusconijevom Italijom

  Puno prije nego je Berlusconi postao premijerom 1990-ih godina, kao medijski mogul u svom je vlasništvu imao 45 posto talijanskog televizijskog tržišta. Čim je postao premijer ugrabio je i ostalih 50 posto. Sa svojih 95 posto udjela na TV tržištu stvorio je gotovo jedinstveni medijski sustav, koji je najlakše definirati kao seksistički, šovinistički i diskriminacijski. Jednako se ponaša i u privatnom životu i politici.

 • Europski institut za ravnopravnost spolova započeo s radom

  Europski institut za ravnopravnost spolova započeo s radom

  Započeo je s radom Europski institut za ravnopravnost spolova kao europska agencija za potporu državama članicama i institucijama EU (posebno Europskoj komisiji) u njihovim naporima za promicanje ravnopravnosti spolova, u borbi protiv spolne diskriminacije i podizanja svijesti o pitanjima ravnopravnosti spolova. Zadaci Instituta su prikupljanje i analiza usporedivih podataka o pitanjima ravnopravnosti spolova, integracija ravnopravnosti spolova u sva područja javnih politika, olakšavanje razmjene najbolje prakse, te podizanje svijesti građana i građanki.

<< < 6 7 8 9 10 > >>

Iz drugih medija

AEM