Članci s tagom: regija

 • Znaj svoje susjede: Bosna i Hercegovina

  Znaj svoje susjede: Bosna i Hercegovina

  Kada danas u Ahmićima dvoje ljudi različite etničke pripadnosti sjede za istim stolom i dogovaraju se o zajedničkoj budućnosti - čudo je i veće od samih međugorskih ukazanja, mišljenje je jednog bosanskohercegovačkog hodže. Naime, u dokumentarcu Bosnia: A miracle which does not shine, prikazanog u Zagrebu na Pravnom fakultetu 23. veljače, 2012. u sklopu projekta Znaj svoje susjede, moglo se vidjeti kako se društvo ove zemlje mijenjalo nakon okončanja etničkih sukoba s početka 90-tih.

 • Trgovanje ljudima-zločin koji ljude pretvara u robu

  Trgovanje ljudima-zločin koji ljude pretvara u robu

  Sinoć je, u punoj dvorani Muzeja za suvremenu umjetnost, u organizaciji Ureda za ljudska prava Vlade Republike Hrvatske, održana svečana premijera filma "Sestre" redatelja Vladimira Paskaljevića i producentice Bojane Maljević. Film je baziran na stvarnim događajima, a snimljen je u cilju podizanja  svijesti javnosti o problemu trgovanja ljudima. Trgovanje ljudima je jedan od najbeskrupuloznijih primjera kršenja ljudskih prava i povrede dostojanstva i integriteta svake osobe, radi stvaranja ilegalnog profita od kojeg nije izuzeta niti jedna država na svijetu.

 • ŽENE U REGIJI - GDJE SMO DANAS?

  ŽENE U REGIJI - GDJE SMO DANAS?

  Regionalni ženski lobi za mir, sigurnost i pravednost u jugoistočnoj Europi (RŽL) je mreža liderica, političarki i žena iz civilnog društva iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Makedonije, i Srbije. Donosimo tekst Gordane Sobol, članice Uprvanog Odbora RŽL-a u kojem problematizira položaj žena u regiji kroz hrvatsko iskustvo.

 • Tužimo zaborav, tražimo pravdu?

  Tužimo zaborav, tražimo pravdu?

  Dana 20. veljače održana je prezentacija projekta koji okuplja i koordinira članice i akciju inicijative za regionalni ženski sud. Ako znamo da se ženski sudovi bave, između ostaloga i ratnim zločinima nad ženama, militarističkim nasiljem nad ženama i nad cjelokupnim stanovništvom postaje jasnije čemu služi ženski regionalni sud. Status žena koje su proživjele ovakav oblik nasilja institucionalna pravda nije u potpunosti regulirala niti dvadeset godina kasnije.

 • Stvaranje Društvenog centra u Novom Sadu

  Stvaranje Društvenog centra u Novom Sadu

  Posljednjih se mjeseci prošle godine u Novom Sadu ozbiljnije i intezivnije pokrenulo pitanje nedostatka javnih prostora koji bi služili građanima i udrugama za ostvarivanje svojih projekata, međusobne razmjene ideja i u kojima bi se odvijale društveno korisne aktivnosti za zajednicu.

 • Prva regionalna konferencija o ulozi pravobraniteljskih ureda

  Prva regionalna konferencija o ulozi pravobraniteljskih ureda

  U Zagrebu je 21. prosinca održana regionalna konferencija o ulozi pravobraniteljskih ureda u suzbijanju diskriminacije s posebnim naglaskom na područje spolne diskriminacije i diskriminacije na temelju seksualne orijentacije.

 • Mlade žene ne smiju pristati da se njihovo pitanje rješava tek nakon pobjede 99%

  Mlade žene ne smiju pristati da se njihovo pitanje rješava tek nakon pobjede 99%

  Nada Ler Sofronić jedna je od uopće prvih feminističkih teoretičarki koje su djelovale u bivšoj Jugoslaviji i na čiju je ideju 1978. održana Prva međunarodna (...)

 • Žene u politici nisu privilegija, nego neophodno pravo!

  Žene u politici nisu privilegija, nego neophodno pravo!

  24. novembra 2011. godine približno 200 aktivistica iz ženskih organizacija sa područja cijele Bosne i Hercegovine, ujedinjene u Žensku Mrežu BiH, su mirnim stajanjem protestovale ispred zgrade Parlamenta BiH i iznjele svoje nezadovoljstvo zbog neformiranja državne vlasti i kontinuiranog ignorisanja Zakona o ravnopravnosti spolova od strane vladajućih političkih stranaka.

 • Jesen u Srbiji u znaku "glupače"

  Jesen u Srbiji u znaku "glupače"

  One koje uopšte dobiju pravo na život, nadalje se obeležavaju kao "glupače" a neretko bivaju i prebijane, tako bi se u najkraćem, kroz prizmu medija, mogao oslikati (...)

Iz drugih medija

AEM